Hirdetés
Hirdetés

Apró magokban az erő: teff – Gluténmentes gabona Afrikából

2017. szeptember 26.
Több más természetesen gluténmentes gabonával ellentétben nem túl erőteljes az íze, egy picit talán diósnak mondható. Évek óta nagy jövőt jósolnak neki Európában is, egyelőre a nagy áttörés várat magára, pedig a világ legapróbb szemű gabonájában, a teffben valóban van potenciál.
Hirdetés

Az Etióp-magasföldön már csaknem 5000 éve ismerik és használják: a teff (Eragrostis tef), magyar nyelven tőtippan az emberiség legrégebb óta termesztett gabonaféléi közé tartozik. Amhara nyelven a teff annyit tesz: „elveszett”. Ez a tőtippan méreteit tekintve nem is meglepő: a világ legkisebb gabonaféléjének magja alig nagyobb, mint egy mákszem.

Aratás előtt –Wikipedia.org

Százötven teffszem nyom annyit, mint egyetlen búzaszem. Ami azonban a kalóriadús gabonaféle tápértékét illeti, szó sincs elveszettségről! A teff nem tartalmaz sikért, vagyis természetesen gluténmentes, ami napjainkban komoly érv e kevésbé ismert gabonaféle mellett. A teff bővelkedik fehérjében, zsírokban és aminosavakban, mindemellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik: elsősorban kalciumban, vasban, magnéziumban és foszforban gazdag.

Az injera – lovingoethe / Instagram

Az egészségtudatos táplálkozás hívei nyugaton már évekkel ezelőtt felfedezték maguknak. Jó sütési tulajdonságai miatt a gluténmentes diétát tartóknak valódi főnyeremény, a vegetáriánusok pedig magas vas- és kalciumtartalmáért becsülik nagyra. A lassan felszívódó szénhidrátok nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, sokáig tápanyaggal látják el a testet, ezért sportolóknak is kifejezetten ajánlott. A kétszeres olimpiai bajnok etióp hosszútávfutó, Haile Gebrselassie szintén teffet fogyasztott versenyei előtt.

Egészséges turmixokra, smoothie-kra is szívesen szórják – emmajanenutrition / Instagram

A teff Etiópia egyik alapélelmiszere. Ebből sütik az etiópok nemzeti ételét, az injerát, ami egy lyukacsos állagú, lapos kenyérféle. A palacsintánál kissé vastagabb, lepénykenyérszerű injerát többnyire hús és zöldség mellé eszik. A kalóriadús lepény sokáig teltségérzetet biztosít. Ez különösen egy olyan országban fontos, ahol a lakosság több, mint fele napi egy dollárnál kevesebből él.

Laposabb, tömörebb: gluténmentes kenyér teffből – terapias.helenarosa / Instagram

Sokan meg is kongatták a vészharangot, hogy a növekvő külföldi kereslet következtében a teff is esetleg a quinoa sorsára juthat. Az utóbbi évek quinoaőrülete Peruban és Bolíviában ugyanis annyira felvitte a tradicionális inka táplálék árát, hogy az indián őslakosok már nem tudják megfizetni.

tastecelebration / Instagram

A teffet elméletileg a világ bármely táján lehetne termeszteni; Európában és az USA-ban már kísérleteznek a meghonosításával. Az etióp gabonaféle számtalan előnnyel bír a kukoricával és a búzával szemben. 3000 méterig bármilyen magasságon megél, hosszabb száraz időszakokat is át tud vészelni, valamint a kiadós esőzéseket is jól tűri. Mindemellett a betegségekkel szemben is kifejezetten ellenálló, aratás után pedig még öt éven át eláll.

A teff jelenleg itthon rendkívül drágán elérhető, 4000 forint feletti kilónkénti áron.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram