Hirdetés

Több más természetesen gluténmentes gabonával ellentétben nem túl erőteljes az íze, egy picit talán diósnak mondható. Évek óta nagy jövőt jósolnak neki Európában is, egyelőre a nagy áttörés várat magára, pedig a világ legapróbb szemű gabonájában, a teffben valóban van potenciál.

Hirdetés

Az Etióp-magasföldön már csaknem 5000 éve ismerik és használják: a teff (Eragrostis tef), magyar nyelven tőtippan az emberiség legrégebb óta termesztett gabonaféléi közé tartozik. Amhara nyelven a teff annyit tesz: „elveszett”. Ez a tőtippan méreteit tekintve nem is meglepő: a világ legkisebb gabonaféléjének magja alig nagyobb, mint egy mákszem.

Aratás előtt –Wikipedia.org

Százötven teffszem nyom annyit, mint egyetlen búzaszem. Ami azonban a kalóriadús gabonaféle tápértékét illeti, szó sincs elveszettségről! A teff nem tartalmaz sikért, vagyis természetesen gluténmentes, ami napjainkban komoly érv e kevésbé ismert gabonaféle mellett. A teff bővelkedik fehérjében, zsírokban és aminosavakban, mindemellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik: elsősorban kalciumban, vasban, magnéziumban és foszforban gazdag.

Az injera – lovingoethe / Instagram

Az egészségtudatos táplálkozás hívei nyugaton már évekkel ezelőtt felfedezték maguknak. Jó sütési tulajdonságai miatt a gluténmentes diétát tartóknak valódi főnyeremény, a vegetáriánusok pedig magas vas- és kalciumtartalmáért becsülik nagyra. A lassan felszívódó szénhidrátok nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, sokáig tápanyaggal látják el a testet, ezért sportolóknak is kifejezetten ajánlott. A kétszeres olimpiai bajnok etióp hosszútávfutó, Haile Gebrselassie szintén teffet fogyasztott versenyei előtt.

Egészséges turmixokra, smoothie-kra is szívesen szórják – emmajanenutrition / Instagram

A teff Etiópia egyik alapélelmiszere. Ebből sütik az etiópok nemzeti ételét, az injerát, ami egy lyukacsos állagú, lapos kenyérféle. A palacsintánál kissé vastagabb, lepénykenyérszerű injerát többnyire hús és zöldség mellé eszik. A kalóriadús lepény sokáig teltségérzetet biztosít. Ez különösen egy olyan országban fontos, ahol a lakosság több, mint fele napi egy dollárnál kevesebből él.

Laposabb, tömörebb: gluténmentes kenyér teffből – terapias.helenarosa / Instagram

Sokan meg is kongatták a vészharangot, hogy a növekvő külföldi kereslet következtében a teff is esetleg a quinoa sorsára juthat. Az utóbbi évek quinoaőrülete Peruban és Bolíviában ugyanis annyira felvitte a tradicionális inka táplálék árát, hogy az indián őslakosok már nem tudják megfizetni.

tastecelebration / Instagram

A teffet elméletileg a világ bármely táján lehetne termeszteni; Európában és az USA-ban már kísérleteznek a meghonosításával. Az etióp gabonaféle számtalan előnnyel bír a kukoricával és a búzával szemben. 3000 méterig bármilyen magasságon megél, hosszabb száraz időszakokat is át tud vészelni, valamint a kiadós esőzéseket is jól tűri. Mindemellett a betegségekkel szemben is kifejezetten ellenálló, aratás után pedig még öt éven át eláll.

A teff jelenleg itthon rendkívül drágán elérhető, 4000 forint feletti kilónkénti áron.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS