Hirdetés
Hirdetés

Apokaliptikus állapotok a Bahamákon: José Andrés újra a frontvonalon

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 9.
José Andrés ott jelenik meg nagy gyakorisággal, ahonnan ezrével menekülnek el az emberek. Non-profit szervezetével most a Bahamákra vonult ki, jelentős élelmiszerszállítmánnyal.
Hirdetés

Az amerikai sztárséf újra akcióba lendült. Szervezete, a World Central Kitchen most a Bahamákon, a Dorian-hurrikán pusztítása után segíti a fedél, ivóvíz és élelmiszerellátás nélkül maradt helyi lakosokat. A trópusi ciklon 300 kilométer per órás sebességgel tört be a térségbe, a szigetcsoport Great Abaco nevű szigetét szabályosan letarolta. Az év eddigi legpusztítóbb hurrikánja után egyelőre nincs végleges adat az áldozatok számáról, még több száz embert keresnek. A hurrikán átvonulása után mintegy 70 ezer helyi vált hajléktalanná, a romok egy részét pedig árvíz öntötte el.

A kép Puerto Ricóban készült @José Andrés Instagram

Andrés segélyszervezete, a World Central Kitchen küzd az ételpazarlás ellen, oktatásokat szervez, valamint rendszeresen száll ki katasztrófa nyújtotta helyszínekre. Segítettek az elmúlt években – a teljesség igénye nélkül – a haiti földrengést követően, miután a Harvey-hurrikán lesúlytott Houstonban, a kaliforniai erdőtüzek idején, a Kilauea vulkán kitörése után Hawaii-on vagy a Maria-hurrikán Puerto Ricó-i pusztítása után. Míg a texasi Houstonban 10 ezer adag ételt osztottak ki a hurrikánt követően, addig a földdel egyenlővé tett Puerto Ricóban egymillió adag étellel segítették a nincstelenné vált helyieket.

Külön becsülendő, hogy a World Central Kitchen csapata sokat tesz azért, hogy

ne csupán az egyszeri segítségnyújtásban merüljön ki a tevékenységük,

hanem segédkeznek a víz- és élelmiszerellátás újraépítésében, a földek újra termőképessé tételében.

Akcióban a World Central Kitchen a Bahama-szigeteken @José Andres Twitter

Andrésnek bérelt helye van a csúcsgasztronómiában, minibar nevű fine dining étterme Washingtonban 2016 óta tartja két Michelin-csillagát, vendéglátóhelyeinek száma jelenleg 28-nál jár. Amilyen otthonosan mozog a gourmet éttermek világában, épp olyan jól kamatoztatja a hírnevét is, emlékezetes volt, ahogyan az Oscar-gála színpadán tökéletes dramaturgiai pillanatban bontotta ki maga előtt Puerto Rico zászlaját, emlékezve a tragédia áldozataira. Tíz jótékonysági aktivista állt a színpadon egy dal előadása közben (a szám címe Állj ki valamiért! volt), aminek a végén Andrés az addig magához szorított zászlót bontotta ki, így lehetősége is nyílt beszélni az Oscar-gálán a történtekről, és felhívni a világ figyelmét arra, hogy ilyenkor csak összefogással lehet segíteni. E mentőakciójuk során volt olyan nap, ami 400 ezer dollárt, azaz mai átszámolással több mint 120 millió forintot emésztett fel a segítségnyújtás.

Nem érdemtelenül nyerte el az USA legrangosabb gasztronómiai díjátadóján 2018-ban az év humanitáriusának járó James Beard-díjat, vagy idén a World's 50 Best Restaurants gálán az év séfikonjának járó Icon Awardot.

Ha szeretné segíteni a World Central Kitchen szervezet munkáját, itt megteheti!

Éppen néhány nappal ezelőtt számoltunk be José Andrés egyik éttermében, a Bazaarban tett látogatásunkról. Bemutattuk a séfjét, Karla Hoyost is, aki szintén megérkezett a Bahamákra főzni, íme az Instagram-posztja róla.

Olvasta a Bazaarról szóló cikkünket?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram