Aman Kyoto – Mohaszentély a város közepén

SZERZŐ: Király Márton
2023. október 1.
a Château rovat
támogatója a
Az Aman-lánc harmadik japán tagja a természet és ember harmóniáját ünnepli.
Hirdetés

A szálloda a régi főváros északi részén, a külvárosban található, és szinte fényévekre a mindennapi stressztől és a hétköznapi gondoktól. Amint a vendég átlépi az Aman Kyoto kapuit és végigmegy a fákkal szegélyezett feljárón, kilép a nyüzsgésből.

Dombos, erdős vidék veszi körül, amelyet gyorsan folyó patakok és mohával borított sziklás ösvények szelnek át. Ide érkezve ugyanúgy tátva marad a szánk a döbbenettől, mint az idősebb testvér, az Aman Tokyo lobbijában, annak elképesztő méreteivel és elképesztő kilátásával, de ezen a helyen teljesen más okokból. Itt a természeté a főszerep.

Fotó: Aman Resorts

Történet

A szálloda helyén a múlt századokban császári vadászterület volt. A 20. század közepén az Asano család - híres textilgyárosok - vásárolták meg, akik múzeumot akartak építeni a kimonó-öv gyűjteményük bemutatására. Később Kerry Hill építész megtudta, hogy az Asanók meggondolták magukat, és el akarják adni; ezt továbbította barátjának, az Aman alapítójának, Adrian Zechának.

Fotó: Aman Resorts

Az üzlet megköttetett, a tervek elkészültek, Zecha elhagyta az Amant, a szálloda munkálatai az új vezetés alatt folytatódtak, Hill pedig nem érhette meg álmának beteljesülését, a munkálatok befejezése előtt meghalt. Az Aman Kyoto magában foglalja a helyi történelem egy részét, szép emléket állít Zecha és Hill barátságának és kreatív partnerségének, és hídként szolgál a múlt és a fényes Aman-jelen között.

Hangulat

A szálloda titkos kincsként rejtőzik az egyik legszebb világvárosban. A Kinkakuji, az Aranypavilon templom mindössze 15 perc gyalogos távolságra van. A Ryoanji templom a híres sziklakertjével szintén nincs messze. A környék talán legnagyobb varázsa mégis a kevésbé ismert helyekben rejlik, például a Ryugen-in templomban, amely öt apró, de remekül kialakított zen-kertnek ad otthont, köztük Japán legkisebb sziklakertjének.

Fotó: Aman Resorts

Derűs, nyugodt, minimalista, rejtett: ezek a szavak juthatnak a vendégek eszébe, amikor az Aman Kyoto kapuján átlépnek. A szállodát 32 hektárnyi vadregényes erdő veszi körül. A kertben fenséges cédrusok, cseresznye- és juharfák, vadvirágok, mohával benőtt sziklákból álló ösvények találhatók.

Fotó: Aman Resorts

A zöld között egy sor pavilon áll - letisztult vonalvezetésű és minimalista, fekete farácsos homlokzatokkal -, amelyeket Kerry Hill, a néhai ausztrál építész tervezett, aki számos Aman-projektért felelt. A szálloda egyik kertjét róla nevezték el, ezzel tisztelegnek emléke előtt.

A szálloda letisztultságában fényűző: van egy érkezési pavilon, két étterem, 26 vendégszoba és - a kertek szívében - a spa. Itt a látogatók megmártózhatnak a melegítő, ásványi anyagokban gazdag, forró onszenvízben, mielőtt személyre szabott kezelésekben részesülnének.

Fotó: Aman Resorts

Az egyéb elérhető programok közé tartozik a helyi templomok és szentélyek elektromos kerékpáros privát bejárása és erdei meditáció egy titkos kertben. Számos egyedi élményt is lehet szervezni (többek között egy meghívásos találkozót egy kiotói gésával egy hagyományos teaházban).

Szobák

Összesen 26 lakosztály található a hat pavilonban, amelyek a kertben szétszórtan helyezkednek el. A hagyományos japán ryokan szállók modern változata ez, a vendégszobák tágasak, természetesek és minimalisták: tatami szőnyegpadló, világos fából készült paravánok, tokonoma alkóv, Yuji Sakai helyi művész monokróm tekercsfestményeivel és szezonális virágokat tartalmazó wabi sabi vázákkal.

Fotó: Aman Resorts

A fürdőszobák szintén fantasztikusak, nagy, japán stílusú, aromás hinoki ciprusfából készült kádakkal (olyan nagyok, hogy két dugóval rendelkeznek, és 30 percig tart a feltöltésük). Az ágy fejtámlája és a fürdőszobai mosdókagylók közötti fából készült paravánok is szétnyithatók, hogy az erdőre nyíló kilátás az egész szobát betöltse.

Fotó: Aman Resorts

Gasztronómia

A Living Pavilionban található a fő étterem, központi kör alakú kandallóval és kézzel készített raku csempékkel díszített falakkal. Itt Kentaro Torii vezető séf a hagyományos kiotói konyha ételeitől a nyugati ételekig számos izgalmas tányér megalkotója. Mindezt helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával teszi.

Fotó: Aman Resorts

A séfet éppúgy megtaláljuk a közeli erdőkben gyűjtögetve, mint a konyhában, hiszen a vacsora során a környező erdőkből származó gesztenye és japán sansho bors levelei kerülhetnek a tányérra.

Fotó: Aman Resorts

A Taka-an japán étterem egy másik békés menedék, ahol bőrfotelek sorakoznak a hosszú fapult mellett, ahol a séfek csendben, gyönyörű kerámiákban tálalják a hagyományos japán washoku konyha színét-javát.

Fotó: Aman Resorts

A reggelit a szobában vagy a Living Pavilonban szolgálják fel. Fadobozokban tálalt, ízletes japán stílusú reggeli ételeket kínálnak, a tamagoyaki tekercses omlettektől kezdve a miso levesen át a párolt tofuig.

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram