Al Gatto Verde Modena - Massimo Bottura és a Zöld Macska esete

SZERZŐ: Király Márton
2023. szeptember 18.
a Lounge rovat
támogatója a
A világhírű séf visszatér legnagyobb sikereinek helyszínére, és a hírek szerint hamarosan, szeptember 20-án megnyitja legújabb modenai éttermét.
Hirdetés

Az Al Gatto Verde névre keresztelt étterem, melynek szó szerinti fordítása a Zöld Macskához címzi az éttermet, a séf Lara Gilmore-ral 2019-ben közösen megnyitott vendégházában, a Casa Maria Luigia-ban kap majd helyet.

Egészen pontosan az épület udvarában, itt lesz az asztalok egy része.

A szálláshely egyébként 2022 decemberében nyitotta ki újra a kapuit, ekkor fejeződött be ugyanis az a nagyszabású átalakítás, melynek keretében 1400 hordó hagyományos modenai balzsamecet és számos kortárs művész, köztük Olafur Eilasson, Ingo Mauer és Kehinde Wiley alkotásai is helyet kaptak a villában.

Fotó: facebook.com / Francescana Family

A koronaékszer pedig egyértelműen a kertben lévő étterem lesz. Konyhafőnöke az a Jessica Rosval, aki a megnyitó óta a Casa Maria Luigia konyhájának vezetője. Az éttermet úgy tervezték, hogy a fenntarthatóság és a hulladékmentesség zászlaja alatt a lehető legkisebb legyen a környezetre gyakorolt hatása: az etika és az esztétika tökéletes szintézise valósul meg a tányéron és a tányér mögött is.

Az új étterem a Casa Maria Luigia eddigi gasztrokoncepciójának a természetes továbbfejlesztése, a konyha stílusát a társasági élet örömeinek, a tűznek és a füstös ízeknek szentelik. Minden a fatüzelésű kemence, a tűz és a vele járó dolgok, hő, füst, grill körül fog forogni, és tányérokon a legjobb olasz kézműves alapanyagok lesznek a főszereplők.

Fotó: facebook.com / Francescana Family

A helyszínt is a fenntarthatóság jegyében tervezték: napelemek biztosítják az áramot, a konyhában pedig a hulladékmentes megközelítést alkalmazzák, azzal a céllal, hogy minden keletkező mellékterméket újrahasznosítsanak és újrafelhasználjanak. Az ingatlan régi istállóit felújították konyhává alakították át, a kivitelezéshez pedig olyan anyagokat használtak, mint a fa, a rafia és a kő.

Az udvaron is kortárs művészek, Sandro Chia, Mimmo Paladino, Gavin Turk és Jim Dine szobrai láthatók. Szintén érdekes a tér világítása, amelyet az ismert piacenzai világítástervező, Davide Groppi nevéhez fűződik, aki kizárólag az étterem számára tervezte a "Post-Prandium" asztali lámpákat is, amelyek merőkanalakat formáznak.

Bottura és Gilmore a belsőépítész Catia Baccolinivel dolgozott együtt, a tervezésben és az anyagválasztásban is aktívan részt vettek.  Az étkezőasztalokat a Riva 1920 kézzel készítette, tölgyfa asztallappal és 10 évig érlelt fekete cédrusból készült lábakkal méltóságteljes benyomást keltenek. A klasszikus vonalvezetésű zöld székek a Thonet cégtől származnak, újabb klasszikus márka az éttermben. Az Al Gatto Verde konyháját az Attica által gyártott, kézzel készített zöld mozaikcsempéivel burkolták. Van egy kézzel készített grill is, mely Toszkánában készült el, és egy Modenában tervezett fatüzelésű sütő is.

Fotó: facebook.com / Francescana Family

Ami a csapatot illeti, Rosval séf mellett Alessia Belladonna sous chef dolgozik, aki 2021 óta tagja a konyhai csapatnak, míg a kiszolgálást Maria Cristina Messori, aki korábban a Roots étterem Maître-je volt. A csapat tagja még Maître Denis Bretta is, aki 2012 óta erősíti az Osteria Francescana csapatot, valamint Valentina Bardini sommelier is, aki szintén a Casa Maria Luigia közösségből érkezett.

Fotó: facebook.com / Francescana Family

Az étlapon a fenntarthatóságot, kutatást, tüzet ünneplő, a terület gasztronómiai hagyományait kortárs elemekkel ötvöző ételek találhatók.

Az étterem szerdától vasárnapig lesz nyitva a nagyközönség előtt, a kiszolgálás 19.30-kor kezdődik.

Fotó: facebook.com / Francescana Family

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram