Hirdetés
Hirdetés

„A világelső borunk egy óriási történet egész Villány számára” – Interjú dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal Borbirtok tulajdonosával

2021. szeptember 30.
Beszélgetésünk apropója az egyik legnagyobb presztízsű európai borversenyen kiérdemelt elismerés. A Concours Mondial de Bruxelles 2021 ítészei a többkörös vakkóstolások során a beküldött minták közül nemes egyszerűséggel a világ legjobb vörösborának választották a villányi Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ját.
Hirdetés

A Jammertal Birtokon immár húsz éve készítenek borokat dr. Szűcs Róbert tulajdonos irányítása alatt. Egészen idáig a marketingzajtól szinte teljesen visszahúzódva működtek, sok tekintetben újító szemlélettel, jelentős részben külföldi piacra termelve boraikat.

A minőségpiramis csúcsáról indulva a Koh-I-Noor, Cassiopeia, Jammertal és Wunderlich címkék alatt egyaránt a birtok borait találjuk, habár a hazai kereskedelemben a Wunderlich márkán kívül elsősorban egyelőre a saját webshopjukban. A modern borászatnak egymillió palack a nominális kapacitása; óriási, 2100 négyzetméteres látogatóközpontjukba pedig egész évben várják a kíváncsi (kóstoló)vendégeket a villányi Jammertal-dűlő lankáinak lábához. A birtok nagyívű bortrezort is rejt, a 90 ezer palackos tárolóhely világklasszis ebben a mezőnyben.

Fotó: Jammertal Borbirtok

A borvidék vizionáriusa, a villányi vörösborok szerelmese, dr. Szűcs Róbert eredeti végzettsége szerint orvos. Az időközben magát borásszá képzett tulajdonos orvosi műszerek nemzetközi kereskedelmével és a maga idejében úttörő szerepű egészségügyi szolgáltatások nyújtásával tett szert jelentős vagyonra. Ez az előzmény kulcsszerepet játszott abban, hogy világszínvonalú borászati technológiát tudtak meghonosítani Villány-Siklóson.

Az ország legdélebbi borvidékének az utóbbi években a már Celsius fokban mérhető klímaváltozás egyelőre csak a hasznára volt. Ezt most egy olyan nemzetközi megmérettetés is bizonyítja, ahonnan a világ legnevesebb vörösbortermő vidékei közül emelkedett ki Villány a Cassiopeia Merlot (2015) révén. Interjú dr. Szűcs Róberttel.

Dr. Szűcs Róbert / Fotó: Jammertal Borbirtok

A Concours Mondial de Bruxelles 2021 versenyen a csúcsok csúcsán végzett a 2015-ös Jammertal Merlot. Ez egy világraszóló siker – de nincs könnyű helyzetben ennek megítélésére a laikus fogyasztó, hiszen a világszerte megrendezett számtalan borversenyen temérdek bronz-, ezüst-, arany- és platinaérme lát napvilágot. Miért érdemes erre külön figyelmet szentelnünk?

Szűcs Róbert: Nagyon fontos kontextusba helyezni ezt a díjat, megérteni hozzá egy kicsit a borversenyek világát. Évente összesen több tucat nemzetközi borversenyt rendeznek. Ezek közül a nagy európaiaknak van igazi nemzetközi presztízsük, bár Kínában jelen van egy-két olyan borverseny, amely a versenyző tételek mennyiségét illetően nagyobb, mint bármelyik a földön.

Ezek minőségben hova sorolandók?

Ott mindenféle kategória szerepel, beleértve a legolcsóbb kínai tömegborokat is. Európa a bortermelés és -fogyasztás központja, annak ellenére, hogy Kínában 1,1 millió hektáron telepítettek szőlőt, ami pontosan 350 ezer hektárral nagyobb, mint a világ második legnagyobb szőlőtermesztő országa, Spanyolországé. Kínában nagyjából annyi szőlő van telepítve, mint Franciaországban és Olaszországban együttvéve.

Fotó: Jammertal Borbirtok

Az európai versenyek közül Önök melyeket tartják mértékadónak?

A bordeauxi Les Citadelles du Vint; a Décanter World Wine Awards londoni borversenyét; a Concours Mondial de Bruxelles-t, amely egy vándorverseny, idén Luxemburgban rendezték meg. Ezenkívül a Mundus Vinit, amely a kontinens legnagyobb borvásárához, a düsseldorfi Pro Wine-hoz kapcsolódik, valamint jelentős a Vinitaly, amelyen viszont túlnyomórészt olasz borok versenyeznek.
E megmérettetéseken a mai napig nem alakult ki egységes gyakorlat arra nézve, hogy minden évben megnevezzék a verseny legjobb borát. A Décanteren például minden alkategóriának megvan a győztese, így számos legjobb születik.
A Concours Mondial de Bruxelles vörösborban, fehérborban és pezsgőben is kihirdeti azt az egyetlenegy legjobbnak ítélt tételt, amely az összes versenytársa közül a legmagasabb pontszámot érte el. Hozzávetőleg 7500 vörösbor közül hoztak ki minket világelsőnek.

Dr. Szűcs Róbert / Fotó: Jammertal Borbirtok

Számítottak ekkora sikerre? Hogyan fogadták az eredményt?

Őszintén szólva maga a siker nem volt ismeretlen érzés, hiszen számos világversenyen szerepeltünk, melyekről több mint harminc arany- és nagyaranyérmet már elhoztunk. Amikor este lefeküdtem aludni, akkor futott át az agyamon, hogy a kategóriájukban legmagasabb pontot szerzett tételeket tüntették ki eddig Revelation-díjjal, mi pedig mint Revelation Red Wine kerültünk említésre.

Nekem ekkor esett le a tantusz, hogy nem kategóriagyőztes a merlot-nk, hanem az összes vörös közül a legjobbnak ítélte meg a zsűri. Még akkor, éjjel odaültem a számítógépemhez, és ellenőriztem. Ekkor láttam, hogy a verseny címoldalán is szereplünk a világ legjobb vörösboraként.

Mivel még ekkor is szinte hihetetlennek tűnt ez az elismerés, rákérdeztünk a versenyszervező bizottság vezetőjénél, aki megerősítette, hogy háromkörös vakkóstolót követően végül az öt legjobb közül is mi kerültünk ki a legmagasabb pontszámmal. Nem egy „megmondóember” egyszeri pontozásáról, hanem 300 különböző nemzetiségű és hátterű, felkészült zsűritagból véletlenszerűen kiválasztott háromtucatnyi szakember egymástól független véleményéről van szó.

Cassiopeia Merlot 2015 / Fotó: Jammertal Borbirtok

Min múlhat, hogy egy bor a finalisták közül is a legelsőnek kerüljön ki?

Aki valaha is versenysportolt, tudhatja ezt. Például az olimpián a döntősök között gyakran csak századmásodpercek számítanak, aminek egy része már szerencse kérdése is. De ott kell lenni. Lehetőleg elsőként.

Egy ilyen mérvű elismerésnél számot is vet az ember. Mit tart a díj legfőbb üzenetének?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Vegyük axiómaként: nagyon jó bort csak nagyon jó szőlőből lehet készíteni. Nincs az a technológia, nincs az a bűvészkedés, amivel közepes szőlőből világverő bort állíthatnánk elő.

Villány olyan adottságokkal rendelkezik, melyek alkalmassá teszik arra, hogy olyan borok születhessenek itt, amelyek felhelyezik a világ legnagyobb presztízsű borvidékei közé. Villány bebizonyította, hogy a megfelelő nívón készített borát büszkén oda lehet tenni a világ bármely 300-500-1500 eurós bora mellé.

Fotó: Jammertal Borbirtok

Olyan borvidékek mellett lett világelső a Cassiopeia Merlot 2015, mint Burgundia, Bordeaux, Rhône, Toszkána, a kaliforniai Napa-völgy, illetve Ausztrália és Dél-Afrika világhírű terroirjai. Ezzel nem csak a Jammertal Borbirtok név, hanem Villány is reflektorfénybe került.

Villány tesz bennünket naggyá. A Bock Pincészet is kiérdemelt két Arany- és egy Nagyaranyérmet, a Heumann egy Aranyérmet, mi pedig egy Arany- és két Nagyaranyérmet. Ezzel a luxemburgi versenyen vörösboroknak összesen kiadott 72 Nagyaranyéremből hármat kapott Villány, így az összes Nagyarany 4,1 %-át nyerte el a borvidék.

Ez mit is jelent? Villány számszerűen 50-szer több elismerést hozott el a „királykategóriában”, mint amennyit a borvidék területi nagysága statisztikailag indokolna.

Ez egy óriási történet Villány számára! Gondoljunk csak bele, ezek az eredmények együtt azt jelzik, hogy nem csak „véletlenül” jól sikerült a Jammertal Borbirtok egyik bora, hanem a Villányból beküldött borminták szignifikánsan nagyobb százalékarányt képviseltek a világszinten legmagasabbra értékelt borok között, mint amire bárki is számított. Röviden: az itteni terroir adottságai megvannak, „csak” képesség kell ahhoz, hogy valóban nagy borokat alkossanak az itteni borászatok.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram