Hirdetés
Hirdetés

A Michelin Guide Sárközi Ákosról: A séf játékossága jó természetéről és az emberek iránti szeretetéről tanúskodik

2022. július 15.
A budapesti Textúra éttermet méltatja a Michelin Guide online magazinja.
Hirdetés

Személyes portrét és vacsorabeszámolót jelentetett meg a Michelin Guide magazinja a Textúra harmadik születésnapjának estéjén, Sárközi Ákos séfről pedig igazán emberközeli képet festett a nemzetközi kalauz írója.

Éttermet nyitni éppen azelőtt, hogy a Covid-járvány letarolta a világot, átok is lehetett volna, de a Textúra sikeres – kezdi a szerző. „Nehéz egy fenékkel két lovat megülni" - idézi Sárközi Ákost, amire a külföldi gasztroíró bizonyára nézhetett egy nagyot, és talán azóta is meséli, milyen érdekes képekben is fejezzük ki magunkat mi, magyarok.

Sárközi Ákos / Fotó: Textúra

Tény, hogy a Textúrát azzal a nagy magabiztossággal nyitották meg 2019 nyarán a Borkonyha szemközti szomszédságában, hogy nem volt kétségük a két étterem létjogosultságáról egy utcában. A Borkonyha annyira népszerű volt, hogy minden este sorra kellett visszautasítaniuk az asztalfoglalásokat, amelyeket már nem tudtak teljesíteni. Ákos azt szerette volna, ha egy olyan helyre küldheti ezeket a vendégeket, amely a Borkonyha Michelin-csillag hozta hírneve előtti meghittségét idézi.

Töltött paradicsom, miso, paradicsomvíz / Fotó: Textúra

„A Textúra egy laza fine dining hely. Azzal is megkülönbözteti magát a Borkonyhától, hogy büszke híve a magyar konyhának, míg a Borkonyha egy franciás bisztrókonyhát visz. Belépve azonnal feltűnik a lenyűgöző, méhsejtet formáló belsőépítészeti kialakítás, a világos fából készült modern székek és az indusztriális stílusú szürke falak. A helynek olyan aurája van, akár egy rendhagyó művészeti galériának. Mindez nem véletlen, Ákos séf felesége, Sárközi Évi festőművész" – állapítja meg a Michelin Guide magazin cikke.

Ehető műalkotásokat szeretnék készíteni

Ezután Sárközi Ákos megszólaltatásával folytatja, aki megmutatta az alkarján lévő tetoválásokat: egy Michelin-csillagot, a felesége nevét, és egy óriási, Salvador Dalí által inspirált alkotást. „A feleségem festményeihez készítek ételeket. Együtt festünk: csak én ételekkel teszem ezt, nem pedig ecsettel. Ehető műalkotásokat szeretnék készíteni. Amikor egy új ételt készítek, mindig az esztétika az első – az íz csak a második."

Langyos tökleves grillezett cukkinivel / Fotó: Textúra

Erre a kijelentésre a Michelin Guide munkatársa is felhúzta a szemöldökét, mondván, ez utóbbi mondat sok gasztronómust elriaszthat - minden a külsőségeké, háttérben az ízek?

Ezután végigkóstolja a Textúra ételeit, és természetesen a helyére teszi a fenti kérdőjelet. Külön kiemeli a vaníliakrémmel és articsókachipsszel kínált csicsókát, amelyet száraz tokaji bor kísért, és megjegyzi, hogy sok külföldi nem vesz róla tudomást, hogy a híres tokaji nem egyszerűen édes bor, és a száraz változata rendkívül népszerű Magyarországon, és sok külföldi borkedvelő számára egy felfedezésre váró gyöngyszem (ezzel sokat elárul a hazai borfajták ismertségéről az országhatárokon kívül). „Az étel kitűnő és látványra is gyönyörű" – írja.

Szürkemarhagulyás / Fotó: Textúra

„A séf határozottan hisz abban, hogy bárki tud főzni. Soha nem kételkedik abban, hogy jó ötlet, ha az éttermi vendégeit egyfajta tanácsadókként funkcionálnak. Megkérdezi őket, hogy mi a véleményük az ízekről vagy a tálalásról. Ákost idézve: gyakran vannak jó ötleteik, cserébe szívesen megosztja velük receptjeit. A Textúra kulisszái mögé is be lehet nézni. Nincsenek titkok!"

Napi friss hal, koriander, bab / Fotó: Textúra

Szellemesen zárul az írás: a mosdók felé menet a vendégek egy titokzatos entitásba botlunk, egy szerencsehozó kerti törpébe. „Meg kell simogatni a fejét, és kívánni kell valamit - mondta Sárközi huncut szemekkel. Lehet, hogy nekünk is lesz egy egyszerű kívánságunk, miszerint hamarosan visszatérjünk egy újabb meglepetésekkel teli vacsorára a Textúrába?" Reméljük, a Michelin Guide felhajtóereje működik, az írást szerte a világon olvassák, és kíváncsiak lesznek Budapestre.

Forrás

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram