Hirdetés
Hirdetés

A kötelező, a hasznos és a luxus – Gianni tanácsai házi pizzasütéshez

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 12.
Manapság bármit csináljon is az ember, többször annyi tárgyat próbálnak hozzá eladni, mint amennyire valójában szüksége van. Ezért is van olyan hatalmas nézettsége YouTube-on a sütő-főző-tésztát dagasztó nagymamáknak, mert egy kicsit ebből a vásárlói őrületből szakadnak ki a nézők: egyszerű eszközökkel, dolgosan, nagy tapasztalattal a hátuk mögött főzik-sütik meg a világ legfinomabb ételeit – tudja ezt minden gyermek, unoka, dédunoka és szomszéd. Az otthoni pizzasütés kényes téma: egyszerűnek tűnik, mégis könnyű elrontani. No és mi az, amit mindenképpen érdemes beszerezni?
Hirdetés

Fahasábok táplálta tűz, kézműves mesterek által épített kemence, 400 Celsius fok feletti hő, az izzó kemence előtt pizzalapáttal a kezében szorgoskodó pizzasütő...

Mindannyiunk előtt ott az ideális kép, de nem jutunk el minden nap vagy minden héten igazi olasz pizzát készítő pizzériába. A házi pizzasütésnek nagy divatja lett néhány éve, nem is véletlenül. Ha nem is pont olyan lesz, mint egy pizzériában, remek korongokat (vagy éppen tepsis pizzát!) lehet készíteni otthon is. Ahogy az a cikk címéből is kiderül, ez most nem a receptek ideje, hanem az itt a kérdés, hogy milyen eszközöknek kell rendelkezésre állniuk ahhoz, hogy nekikezdhessünk a pizzasütés műveletének otthon. De nem csak a kötelező, hanem ajánlott (és a szerintem felesleges) tárgyak felsorolását is elhoztam nektek!

Nem a nulláról kezdjük, hiszen kérlek titeket, hogy a keverőtálat, a szitáláshoz alkalmas szűrőt, a nyújtófát és persze a sütőt vagy grillezőt vegyük alapnak. Szintén nem pizza kérdése, hogy jó szolgálatot tesz egy konyhai mérleg a liszt, élesztő és a többi kiméréséhez, hiszen a pizzakészítés intuitív része az, amikor az ízlésünk szerint rászórjuk a pizzakorongra a feltéteket, de a tésztánál bizony pontosnak kell lennünk, különben hiába is álltunk neki! A sütőkesztyűt is kiválthatjuk több, egymásra rétegelt konyharuhával, de aki égette meg már magát sütéskor, tudja, hogy jobb (a kesztyű és) az elővigyázatosság.

"Kell!"

Konyhai robotgép

A pizzák őseiért messze kell visszanyúlnunk a történelemben. A vulkáni láva konzerválta Pompeiben bizony már feltárták ó-pizzák maradványait, de még ennél is régebben, több mint 2200 évvel ezelőtt, az ókoti Görögországban is készítettek kövön pizzaszerű tésztaételeket. 1000 környékén írt írásos emlékekben már felbukkant a pizza szó, ami ekkoriban egy lepényszerűséget jelentett, mindezt azért mesélem el, hogy láttassam: nem jelenthetjük ki, hogy konyhai robotgép nélkül nem süthetünk pizzát. Csak éppen ezerszer konnyebb dolgunk lesz vele! Robotgép híján legalább 10, de inkább 12-15 perces intenzív dagasztásra lesz szükség a megfelelő állagú tésztagombócok kigyúrásáig. A liszt(ek), élesztő, olívaolaj, só, a cukor és meleg víz elegyítésében nagy segítségünkre van a robotgép.

Nagy teljesítményű sütő vagy grillező

Ha a háztartásunkban egy gyengécskén muzsikáló sütő áll rendelkezésünkre, kevésbé biztos a pizzánk sikere. Egy pizzakemencében bőven 300 Celsius fok felett sül a pizza, az átlagos otthoni sütők pedig 250 fokot tudnak, a jobbak legfeljebb 300-at. Szükséges a minél magasabb hő ahhoz, hogy ne egy melegszendvicsszerű étel kerüljön ki a sütőből, hanem minél inkább pizzaszerű!

"Emel az élményen, ha van"

Tésztakaparó

Nagyanyáink szintén megoldották e célszerszám nélkül, de mi mégis hasznát vehetjük tésztagyúráskor. Egyszerűbb és több célra alkalmas (sütemények, torték sütéséhez is hasznos) megoldás a szilikonos lapát. De vannak profibb megoldások is rozsdamentes acélból, vagy fából készült, vagy acél fogantyúval. Laza, de határozott mozdulatokkal segít felkaparni a deszkán maradt tésztát a munkához. Ennek híján egy kevésbé éles, nagyobb lapú kés is a segítségünkre lehet.

Jó szolgálatot tesz a tésztakaparó

Pizzakő

Pizzakő nélkül is lehet jól sikerült pizzát sütni, de ez mégis egy olyan eszköz, ami egy lépéssel közelebb hoz a fatüzelésű kemencék világához. Egyrészről nem hagyja elázni a pizza alját (mintha egy tepsire vagy fémlapra helyeznénk rá), másrészt egyenletes hőt okoz a sütőben, ami sokkal inkább. A segítéségével ropogós lesz a pizzánk alja, és nagyon könnyű kiemelni vele a pizzát a sütőből, és asztalra tenni.

"Egy picike luxus"

Pizzavágó

Legyen az pizzavágó olló vagy a görgős pizzaszeletelő, valljuk be, lehet anélkül is boldogan élni és pizzát szeletelni! Két dolgot gondolok ezekről az eszközökről. Ha jó minőségű, éles szerszámok, akkor tényleg jó szolgálatot tehetnek, mert a késsel szeleteléskor gyakran felgyűrődnek, elcsúsznak a feltétek. Tényleg nem létkérdés, de van még egy szerepük: adnak egyfajta szertartásosságot a pizza asztalra kerülésének. Kikerül a frissen sült, illatozó étel a sütőből, és mi nem egy mindennapi eszközzel látunk neki, hanem egy olyan "különlegességgel", amit csak a saját, nagy gonddal, otthon készített pizzánk kedvéért veszünk elő.

Ollóval vagy görgős vágóval

Ugye, értitek mire gondolok?

Tudjátok, hogy mindig a természetességre bíztatlak benneteket! Gondoljátok át, hogy mi az, amit jobb nem megsütni magas hőfokon, és azt egész nyugodtan tegyéte utólag a pizzátokra. A sütőből frissen kikerült pizzakorongra szinte rá fog olvadni a pármai sonka (ami egyébként keményre sülne), de nem kell agyonsütni a friss rukkolát, bazsalikomot vagy oregánót sem, arról nem is beszélve, ha van friss burratátok!

Van, ami jobb frissen-nyersen egy pizzán

És bár nem akartam receptezni, csak nem állom meg, hogy adjak nektek egy működő házi pizza receptet...

Hozzávalók a tésztához:
- 0,5 kg BL 00-s vagy BL 55-ös liszt
- 5 g friss élesztő (langyos vízben elkeverve)
- 1 dl jó minőségű olívaolaj
- 1 kk. só (ízlés szerint kicsit el lehet térni)
- 1 kk. cukor (ízlés szerint kicsit el lehet térni)
- kb. 3 dl meleg víz

Hozzávalók egy alapfeltéthez:
- 200 g hámozott olasz paradicsom (a csúcs a D.O.P. jelzésű!)
- mozzarella ízlés szerint, a legjobb a friss és olasz, a gumis kommersz helyett!
- lehetőség szerint friss bazsalikom vagy ízlés szerint egy kis (vagy sok) rukkola, oregánó, chili

Érdemes akár bizonyos hozzávalókat sütés közben, később rátenni a pizzára, hogy ne süljön túl, ne veszítse el a roppanósságát vagy éppen az aromáit

És ha vágytok még ízekre-textúrákra, legyen az egy nagy marék gomba vagy sós szardella, netán csípős szalámi, csak a fantáziátok szab határt!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

Korábban is foglalkoztam már az otthoni pizzasütés témájával, olvassátok el ezt a cikket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram