Hirdetés
Hirdetés

A kelbimbó trónfosztása: A legutálatosabb élelmiszerek listája

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 20.
A fogyasztók szerint eddigi főmumusnak kikiáltott kelbimbó lekerült a dobogó legfelső fokáról. Az antikedvenc élelmiszerek közül egy kissé meglepő „versenyző” lett ezúttal a legkevésbé kedvelt étel.
Hirdetés

Sajnos nem szolgálhatunk magyar adatokkal, pedig bizonyára tanulságos lenne. A felmérést Nagy-Britanniában végezte az – egyébiránt igényesen elkészített ételek kiszállításával foglalkozó – HelloFresh UK cég. Lássuk, hogy a friss felmérésük szerint melyik élelmiszert lökdösik ki a legtöbben a tányérjuk szélére – már ha egyáltalán felkerült rá.

Eddig a kelbimbó volt a negatív hős, a nemrégiben lezajlott felmérés eredményei alapján azonban több mint 37 százalékkal az olívabogyó lett a britek által legkevésbé kultivált élelmiszer. A dobogó második fokán némileg szintén meglepő módon 33 százalékkal az ecetes uborkát találjuk, a maga 29 százalékával pedig a kagylók érdemelték ki a bronzérmet.

Negyedik helyen áll az utálatos (?) és szuperegészséges kelbimbó, az ötödiken a sokak számára elviselhetetlen illatú/szagú tonhal, hatodikon a gombák. A híres-hírhedt mazsola a hetedik helyet érdemelte ki a szégyenlistán, a halak (általában véve) szerepelnek a nyolcadik helyen, kilencedik a csontos csirkehús, az utolsó helyet pedig szintén egy nagy élelmiszercsoport, a vörös húsok csípték el.

A csontos csirkehús kategóriát erősítő csirkeszárnyak

A felmérés során 2000 embert kérdeztek meg, akik közül összesen csupán 10 nyilatkozott úgy, hogy bármilyen ételnek örül, ami elé kerül. A megkérdezettek mintegy fele (!) beismerte, hogy képes úgy is örökre leírni is bizonyos ételeket, hogy még sosem kóstolta őket. A fogyasztásai szokásaikról nyilatkozók valamivel kevesebb, mint a fele, számolt be arról, hogy kellett azért ételt kidobnia, mert a partnere-családtagja meg sem kóstolta, amit főzött neki.

Miközben a gasztronómia minden korábbinál népszerűbb téma, és lépten-nyomon arról olvasni, milyen élelmiszeripari újdonságok, új ízkombinációk vagy éppen még sosem kóstolt kuriózumok elérhetők már, és minden magára valamit is adó séf büszke arra, hogy milyen ételkülönlegességet kísérletezett ki – ezzel szemben a köznapi (brit) ember egészen alapvető ételeket is elutasít, akár egyetlen kóstolás nélkül is. Mindenképpen tanulságos az eredmény, ha azt vesszük, hogy nem csupa – valóban kissé szokatlan – furcsaság szerepel a top tizes listán, hanem egészséges alapélelmiszerek.

Vajon hogy alakulna egy friss magyar felmérés? A kelkáposztát, sárgaborsót, halakat és mazsolát a részünkről esélyesnek tartjuk.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram