Hirdetés
Hirdetés

A hagyományőrzést a francia konyhával ötvözve készül Márton-napra a Kollázs Brasserie & Bar – interjú Győrffy Árpáddal

SZERZŐ: DG
2023. november 10.
Két éve van a Kollázs Brasserie & Bar-ban Márton-napi menüsor, melynek népszerűségében bár bevallása szerint kevésbé hitt Győrffy Árpád executive séf, az eddigi tapasztalatok alapján nagy érdeklődés mutatkozott a libaételek iránt, főként a magyar vendégek részéről. A november 10. és 17. között elérhető Márton-napi menüsorról, valamint a libáról mint alapanyagról beszélgettünk Győrffy Árpáddal. A Four Seasons Hotel Gresham Palace, Kollázs Brasserie & Bar étterme a 20. helyet foglalta el a Dining Guide idei étteremkalauzában, Győrffy Árpád pedig az első magyar executive séf az ultra luxury szállodalánc életében.
Hirdetés

Liba rilette, cornichon uborka, retek, mikrozöldek

Az étteremben egy étlap betétként jelenik meg a menüsor, így a külföldi vendégek is találkozhatnak vele, sőt az is kiderült: ha a külföldi vendégek megértik a mögöttes gondolatot, a Márton-nap történetét, onnantól kezdve ők is szívesen kóstolják a libaételeket.

„A liba kvázi hungarikum, de méltán lehetünk büszkék az itt nevelt libák minőségére”

– jelentette ki Győrffy Árpád, aki szerint ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ha értik a vendégek az ünnep lényegét, akkor van bennük nyitottság az ételek iránt.

Megtudtuk, hogy a libának az összes részét felhasználják az étteremben, amihez a fantáziájukra, képzelőerejükre, valamint a technikai felkészültségükre is szükség van. A néphagyománytól nem szeretnének nagyon elrugaszkodni, azonban a brasserie koncepció mégiscsak megköti kissé a séf kezét.

Győrffy Árpád, a Kollázs Brasserie & Bar executive séfje

„Az ételek megjelenítésében és hagyományosságában sem szeretnék változtatni a népi ételeken. A brasserie arról szól, hogy a klasszikus, tradicionális ételeket készítjük el nagyon nagy odafigyeléssel, nagy gonddal, az alaposan megválogatott alapanyagokból. Ebben a felfogásban fogant a mi menünk is” – árulta el a Kollázs Brasserie & Bar executive séfe.

Így tehát a hagyományos ételeket találunk a négy tételből álló ünnepi menüsoron, kissé más köntösben. Megjelenik például a konfitált libacomb, amiből rilettet készítenek, vagy a liba összes „leeső” alkatrészének felhasználásával készül például a libaerőleves. A főétel pedig mint kiderült, valójában egy ludaskása lesz. Ennek köszönhetően egy gyönyörű koncepció mentén jelennek meg a rusztikus, népies ízek.

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz a libával dolgozni, azt árulta el Győrffy Árpád, hogy hálás alapanyagról van szó, mert rendkívül ízgazdag – valamint a hízott liba magas zsírtartalma ízfokozóként hat az ételekben.

Hirdetés

Az elkészítés nem kifejezetten nehéz, mégis a séfek nagy része csak ilyenkor nyúl a libához. A hízott libamájtól eltekintve a liba, mint alapanyag ritkán jelenik meg étlapokon, de a márton-napi készülődés apropóján Győrffy Árpádnak az is eszébe jutott, hogy akár gyakrabban is nyúl majd ehhez az alapanyaghoz.

„Gyakorlatilag ebben az egy hétben mindenhol megjelenik a liba korlátlan mennyiségben, de utána valamiért eltűnik az étlapról pedig én azt gondolom, hogy a népszerűsége a hazai vendégek körében ugyanolyan, mint a kacsának. Tehát akár a liba is lehetne az új kacsa”.

Liba erőleves, szarvasgomba, trombita gomba

Mennyire vevők a vendégek az újításokra?

„Alapvetően, akik a Márton-napi ételeket keresik az éttermekben, ők a közérthetőségét is keresik az ételeknek: a libacomb legyen egy klasszikus libacomb, a ludaskása pedig egy ludaskása” – válaszolta a séf a feltett kérdésre. A Kollázs Brasserie & Bar vendégei azonban tisztában vannak vele, hogy egy brasserie-be érkeznek, ahol vezérelvünk a hagyományos ételek megjelenítése.

Ettől függetlenül tisztában van vele, hogy a fine dining egy játékos, kísérletezős műfaj, ami mindig izgalmat visz az fogásokba, amire szintén nyitottak az emberek. Azt hangsúlyozta, hogy fine dining fogásként is készíthetünk hagyományos libás ételeket – ha valaki a helyén kezeli az alapanyagot, akkor ennek meg lehet a közönsége is. Bár, megjegyezte, hogy érdekes módon a fine dining éttermek nagyobb része nem foglalkozik ezzel a hagyománnyal, ünneppel.

„Ha én most fine dining étteremben lennék séf, biztosan foglalkoznék vele”

– tette hozzá.

A séf örül annak, hogy ebben az egy hétben az emberek megrohamozzák az éttermeket, és libából készült fogásokat próbálnak ki.

Mitől különleges a Kollázs Brasserie & Bar menüsora?

A rusztikus ételek, ízek mellett a Kollázs Brasserie & Bar francia brasserie mivolta is inspirálta a november 10. és 17. között tányérra kerülő ételeket. A francia konyha is megjelenik minden tételben, azonban ezzel nem vesznek el a hagyományos fogások jellegzetességei. Például, - ahogy a séf mondta - egy cassoulet nagyon hasonló tud lenni egy ludaskásához, így a tálalása és a prezentációja nagyon hasonló lesz hozzá.

„Azt, hogy kerül egy kis szarvasgomba a libaesszenciába, azt gondolom, be lehet tudni a francia konyha szelének.”

– jegyezte meg Győrffy Árpád, aki azt is elárulta, hogy egy meghatározó eleme volt a menüsor összeállításának az a gondolat, hogy amennyiben egy francia vendég fogyasztja majd az ételeket, aki jól ismeri a francia brasserie-k ismérveit, akkor is megállják a helyüket a tételek.

„Ritkán láttam azt, hogy falun cornichon uborkát ennének a rilettehez, de nálunk fognak, mert a franciáknál a rilettehez nagyon nagy valószínűséggel a cornichon uborka is társul. De nem csak ezért került mellé, hanem mert én is így szeretem”

– jelentette ki.

Lúdláb torta, csokoládé, meggy

Azonban van egy eleme a menü sornak, ami nagyon is ismerős lehet a magyar vendégek számára: ez pedig a desszert, ami lúdláb torta lesz, de természetesen ennek a fogásnak is megvan a maga különlegessége. Szűcs Árpád cukrászséf elárulta, hogy egy különleges csokoládéval készül majd az édesség: olyan tejcsokoládé adja desszert alapját, amelynek az íze a magasabb kakaótartalom révén erősebb. Ennek a csokoládénak a kakaóanyag tartalma 53 százalékos, ami miatt az íze és a textúrája is már majdnem étcsokoládé, jóval karakteresebb, de azért még tejcsokoládéról beszélhetünk.

A csokoládé pedig több elemben is megjelenik, emellett házi készítésű pekándió fagylalt is a desszert része. Azonban, ha valaki megkóstolná ezt a desszertet, mindenképp érdemes a Márton-napi időszakban ellátogatni az étterembe, mert ez egyébként máskor nem szerepel az étlapon.

 

Fotók: Andrusch Virág

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram