Hirdetés
Hirdetés

A first lady receptjei - Íme Jackie Kennedy szigorú étrendje

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. július 28.
Jackie Kennedy szépsége és alakja karbantartása sok odafigyelést és áldozatot követelt. Minden idők egyik legnépszerűbb egykori first ladyje pontosan tudta, hogy megjelenése mennyire fontos az amerikaiaknak és ideális esetben mennyit adhat hozzá férje elnökségi munkájához is. Önsanyargatás, alig-evés, pezsgőzés és kis mennyiségű kaviár jelentette a titkát.
Hirdetés
Ki volt Jackie Kennedy?

Jacqueline Lee Bouvier 1929. július 28.-án, vagyis éppen 92 éve született, egy Wall Street-i tőzsdeügynök lányaként. Fiatal felnőttként a Sorbonne-on is tanult, végül Washingtonban diplomázott francia irodalomból. Első munkája a Washington Times-Heraldnál volt, ahol rovatában portrékkal megtámogatott interjúkat közölt.  John F. Kennedyvel 1952-ben ismerkedtek meg, jobban mondva bemutatták őket egymásnak. Egy újságíró rendezte vacsorán találkoztak először, amit egy évre rá eljegyzés és esküvő követett. A pár a virginiai McLean-ben telepedett le. Jackie eleinte nehezen alkalmazkodott a politikai elithez, és a család is nagy nyomást gyakorolt rá, ezen pedig JFK ismert nőügyei sem segítettek.

1955-ben elvetélt, majd egy évre rá halva született a lánya. Mindezek jelentős nehézséget okoztak a házasságában, ami miatt egy rövid ideig külön is éltek. A pár békülése után Georgetownban kezdett új életet, ahol Jacqueline végre életet adott lányuknak, Caroline-nak. Személyes és kapcsolati viszontagságaik ellenére aktívan támogatta férjét. Több ezer kampánylevelet válaszolt meg, televíziós reklámokat vett fel, nyilatkozatokat adott mind a televíziókban, mind az írott sajtóban, és hetente jelent meg Campaign Wife címmel rovata egy országszerte olvasható lapban. A sikeres győzelem után 1960-ban, 31 évesen minden idők egyik legfiatalabb first lady-jévé vált. Két héttel később megszületett második gyermekük is.


John Fitzgerald Kennedy és felesége 1963. november 22-én Dallasba repült. Amikor egy kis létszámú motoros kísérettel, nyitott kocsiban haladtak, az autóban ülő elnököt és a texasi kormányzót lövések érték, az Amerikai Egyesült Államok elnöke belehalt a sérülésbe. Jacqueline a támadás és a temetés alatti határozottságával és bátorságával immár nem csak az Álllamokban, de az egész világon ikonná, a bátorság szimbólumává vált. Férje halála után két héttel hagyta el a Fehér Házban lévő lakosztályukat. Egy évig gyászolt, nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és aztán is védte magánéletét. Öt évvel az elnök elleni merénylet után feleségül ment Aristotle Onassis görög hajómágnáshoz, akivel házassága Onassis 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott. Utolsó éveiben sikeres karriert futott be mint könyvszerkesztő. 64 éves korában hunyt el, rákban.

Diéta, pezsgő és kaviár

Jackie, a szofisztikált, intelligens stílusikon rettentően válogatós volt, amit tragikus sorsának és az őt körülvevő - és folyamatosan érő - nagy nyomás fényében könnyebben megérthetünk. Önsanyargató étrendjébe nagyon kevés fajta étel fért bele. Kedvelt fogásai finoman mondva is “egyszerűek”, gyakran egy nap csak egyfajta ételt fogyasztott. Nem szeretett társaságban enni, rengetegszer diétázott és sokat dohányzott. Nem fogyasztott sok alkoholt, viszont naponta egy pohár pezsgőhöz mindenképpen ragaszkodott. A kedvence a Veuve Clicquot volt. 


A legenda igaz: Jackie Kennedy egy időben - alakja megtartása érdekében - naponta csupán egyszer evett. Ilyenkor egy közepes méretű héjában sült krumpli került a tányérjára, pár kanál tejföllel és egy kis Beluga kaviárral. Ez utóbbi összetevő erősen kifinomult ízlésre vall, a kaviárok királynője igazi luxuscikk. Nevét az akár öt méteresre és kétezer kilogrammosra is megnövő, szerencsés esetben akár százötven évig is élő halról, a belugától kapta, amelynek négy alfaja is él a Fekete-, Azovi és Kaszpi tengerben. A nagyméretű, szürkés színű, tisztított, sózott halikra, az orosz konyha legexkluzívabb különlegessége. 

A pletykás szakácsnő tudhatta volna

1968 márciusában az amerikai Weight Watchers magazinban megjelent egy cikk “Jackie Kennedy gourmet házi séfje megosztotta velünk kedvenc alakbarát receptjeit!” címmel. Annemarie Huste, Jacqueline akkori szakácsa roston sült citromos csirkéről, spanyol dinnyéről, raspberries à l’orange-ról, sült paradicsomról és Bibb salátáról számolt be. A séf két évvel korábban kötött munkaszerződésében aláírta, hogy sehol nem nyilatkozik a családról, amit úgy értelmezett, hogy amennyiben munkaadói nevét konkrétan nem említi, belefér a vallomás. Mikor a nyilatkozat Jackie tudomására jutott, éktelen haragra gerjedt, azonnal kirúgatta szakácsát, aki már ügyvédi segítséggel sem tudta megállítani a nyomdába kerülő cikket. Bocsánatkérésére azt reagálta: “Tudhattad volna.”

Rizottó vaj és sajt nélkül, tejszínhab titokban

Az egykori first lady ha úgy érezte, túlette magát és megcsúszott az étrendjével, egy vagy több napra gyümölcskúrát tartott, azaz semmi mást nem evett egész nap, csak gyümölcsöt. A mai diétatrendekben ugyan levek és smoothiek formájában jelennek meg a gyümölcsök, de mai napig létező a metódus. Jackie kedvenc gyümölcssalátája még az esküvőjükről sem maradhatott le. A félbevágott ananászban szervírozott, színekben gazdag gyümölcsválogatás ananászt, áfonyát, dinnyét és epret tartalmazott. 

Ha egy nap több fogást is evett, akkor a feljegyzések szerint a leggyakoribb ebédje főtt tojás volt egy pohár tea kíséretében. Ebédre többnyire túróval kevert gyümölcsöt, vacsorára posírozott lazacot evett zöldségekkel vagy salátával. Az elnöki család hosszútávú házvezetőnője, Marta Sgubin 1998-ban kiadta “Cooking for Madam” című könyvét, ahol a hétköznapokról szóló beszámolóin kívül például egy spenótos rizottó receptjét is közölte. A leírás a tradicionális recepthez képest nem tartalmazott sem vajat, sem sajtot, ezzel is elcsenve pár plusz feleslegesnek ítélt kalóriát a Kennedy házaspár asztaláról.

Nassolás gyanánt jellemzően egy gyümölcsöt, joghurtot vagy az 1959-ben debütált Jiffy Pop márkájú popcornt kedvelte. Második férje halálát követően kicsit megengedőbbé vált magával. Ebben az időszakban már előfordult, hogy késő este brownie-t vagy fagylaltot és tejszínhabot evett — jellemzően titokban.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram