A Balatontól nem messze található Chateau Visz nyerte el a Gösser Bock - Dining Guide díjat, vagyis ez lett a 2010-es Év Étterme. A tavaly séfet váltott kastélyszálló éttermét egy 60 fős társadalmi zsűri találta a legjobbnak. Az Onxy és a Babel is díjjal tért haza.Idén tevékenységünket a határon túlra, egész Közép-Európára kiterjesztve szeretnénk minden eddiginél szélesebb közönséget megmozgató rendezvényeket szervezni, amelyek folyamatos kulináris pezsgést, színes és változatos ínyenc programokat biztosítanak a gasztronómia iránt érdeklődő, egyre szélesebb közönségnek. A gasztronómiai megújulás a közép-kelet-európai térségben nálunk indult be először, és külföldi kalauzok itt jegyzik a legtöbb, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő éttermet. Jó úton járunk, hogy Budapest váljon a régió kulináris fővárosává. Ehhez szeretne a Dining Guide a maga eszközeivel hozzájárulni - indította a díjátadó estet Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója, a zsűri elnöke.
A Dining Guide étteremkalauz 2010-ben már hatodik alkalommal hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkítette a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a TOP10 többszöri tesztelése után hozta meg döntését. A címet ezúttal a Chateau Visz nyerte el. A Balatontól néhány kilométerre található kastélyszálló étterme tavaly konyhafőnököt váltott. Erik Schröter helyét a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át, aki másképp és más alapanyagokat használ, mint mentora, de a kiindulási alap hasonló. Csakúgy, mint elődje számára, Gebhardtnak is a regionalitás az egyik legfontosabb. Szeret játszani az ázsiai ízekkel és alapanyagokkal is. A magyar konyha fűszeres, erőteljes ízű, de a fűszerezés néha nagyon nehéz. Az ázsiai fűszerezéssel is hasonlóan intenzív ízeket lehet elérni - vallja, csak könnyebb formában.
Különdíjak
2010-ben a Dining Guide a top éttermek séfjeit is megszavaztatta, hogy kiderüljön ők melyik hazai éttermet tartják legtöbbre. A Séfek díjazottja a Gerbeaud ház ékköve, az Onyx étterem lett. A Ház több konyháját vezetőként Szulló Szabina irányítja. Egy-egy területen ugyan vannak helyettesei, akik az adott részlegekért felelősök, de a szakácsok munkáját ő fogja össze, és ő biztosítja a szükséges kereteket (menük összeállítása, alapanyagok, stb.) is. Az Onyxban séfhelyettesként a többszörös Hagyomány és Evolúció verseny-győzte, Széll Tamás segíti (akivel a magánéletben is egy párt alkot). Szulló jelenleg téli pihenőjét tölti, ami munkával is telik, lévén, hogy az Onyx átalakulás előtt áll.
A Diningguide.hu gasztroportál szerkesztősége egy további különdíjat is kiosztott. A kortárs magyar ételsoraival brillírozó Pesti István, a Babel Delicate étterem séfje vette át a díjat a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradicionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért. A rendkívül precíz konyhát vívő, éppen ezért valódi összpontosítást igénylő munkához a séf sok háttérmunkát végez. „Nem vagyok az a típus, aki leül, és kapásból papírra vet húsz olyan ételt, amit bármikor felszolgálhatunk olyan jó. Hosszú hónapok, millió információ, rengeteg átnyálazott oldal, gondolkozás – ennek az eredménye egy étlap. Ötletekért, inspirációért nyúlunk egy-egy folyóirathoz, külföldi étteremhez, séfhez, majd ezt próbáljuk meg a hazai környezetre adaptálni” – nyilatkozta nekünk korábban Pesti.
Sörös recept pályázatok
A Dining Guide a Gösser Bockkal karöltve pályázatot hirdetett, amelynek célja a legjobb sörrel készülő ételek és receptjeik bemutatása. A beküldött recepteket a DiningGuide.hu Sörmustra rovatában közöltük. A gasztrobloggerekből álló zsűri Tóth Attila receptjét találta legjobbnak. A különösen ötletes sörrel „töltött” kacsamellet Horasz készítette el a gálán. A közönségdíjas recept szerzője Cseh Róbert, akit szintén értékes ajándékokkal jutalmaztak a verseny kiírói.
Ezzel párhuzamosan zajlott a TOP10 étterem vetélkedése a legjobb sörös étel díjáért. A magyar gasztronómia zászlóshajói összemérték szaktudásukat és kreativitásukat az eleddig a csúcsgasztronómiában némileg mellőzött sör tekintetében. A különdíjat a Dining Guide társadalmi zsűrije az Alabárdos étteremnek ítélte. A nyúlgerinc barnasör mártásban a gála közönségét is meggyőzte. Az Alabárdos étterem csapata ausztriai gasztrotúrán vehet részt a Gösser Bock jóvoltából.
2010. TOP10 étterme és az általuk a gálán felszolgált ételek
(abc sorrendben)
Alabárdos
Elsőként egy új szereplő ebben a mezőnyben. Az Alabárdost ugyan tavaly különdíjjal jutalmazta a Dining Guide, a Budai Vár legjobb étterme azonban most szerepelt először a top10 között. Bicsár Attila séf és a keze alá dolgozó tehetséges fiatalok céltudatosan törnek az élre a legkülönbözőbb versenyeken.
Gála-fogás:
Pásztortarhonya
Kacsa részletek lencsével
Nyúlgerinc barnasör mártásban
Aranyszarvas
A Tabán patinás étterme is új a listán, de egyébként több száz éves múltra tekint vissza. Idén Fekete Antonió vette át a konyhát, aki többek között a Lou Lou-ban is dolgozott, majd külföldön, egyebek között egy ír fine dining étteremben tökéletesítette tudását.
Gála-fogás:
Kacsamáj krém házi sütésű kenyérrel
Csokoládé 70% vajkaramell öntettel
Babel Delicate
A Váci utcai éttermet a tekintélyes Gault Millau kalauz már a második alkalommal 15 ponttal az egyik legnívósabb fővárosi helynek minősítette. Kortárs magyar menüjük a műfaj egyik legjobbja, Pe
sti István konyhafőnök pedig az ország talán legszebben tálaló konyhafőnöke.
Gála-fogás:
Nyúlpástétom zölddió sajttal és céklalekvárral
Maracuja zselé
Bock Bisztró
A Dining Guide díj 2008-as nyertese kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb étterme. Legnagyobb szerepe ebben nyilvánvalóan a konyhafőnök-tulajdonosnak, Bíró Lajosnak van, akinek kézjegye: személyisége, jókedve és humora akkor is érződik a vendéglőben, amikor ő maga nincs ott. Mostanság reggelivel is kínálja a betérőket, melybe a vietnámi húsleves és gőzölt tésztabatyut is belefér.
Gála-fogás:
Kóstoló a tegnapi vágásból
Békacomb Toulouse-Lautrec kacsamájjal
Chateau Visz
Stefan Gebhart tavaly vette át a konyhát korábbi mesterétől, Erik Schrötertől. A Balatontól délre fekvő Viszben lévő kastélyszálló a modern magyar konyha egyik legjelesebb műhelye. Filozófiájuk szerint egy séfnek az a feladata, hogy éljen a környék adottságaival és azt ételeivel bemutassa. A Népszabadság Top 50 éttermében tavaly az első helyet szerezte meg.
Gála-fogás:
Sütőtökleves különböző textúrákban
Fűszeres kenyér libamáj mousse-szal
Costes
A Ráday utcai étterem a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai bástyája. A Ferran Adriá éttermében tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök idén visszatért az immár Michelin-csillagos Costesbe, és a Gault Millau kalauztól is begyűjtött 17 pontot.
Gála-fogás:
Marinált cékla kecskesajttal és dióval
Homár saláta, jégcsapretek escabeche wasabi majonézzel
Csalogány 26
Az első „új hullámos” éttermek között volt, ahol a konyha alárendeli magát az alapanyagnak és az évszaknak, a minőségi ebéd műfaját is ők honosították meg. Az egyik legtehetségesebb magyar séf, Pethő Balázs kiváló érzékkel alkalmazza a csúcstechnológia vívmányait, ételei színesek és harmonikusak.
Fausto’s
1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyha minden rejtelmét bemutató étterem két alkalommal is elnyerte a Dining Guide díját.
Gála-fogás:
Szarvasgombás rizotto mangalicapofával
Lazaccal és tengeri sügérrel töltött ravioli sütőtökkrémmel
Kistücsök
A Kistücsök intézmény, azon kevés éttermek egyike, amelyért akár a tél kellős közepén is érdemes a Balatonra utazni, sokan meg is teszik. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf párosa évtizedes barátságon alapul. A regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva haladnak a hagyományos magyar konyha megújításának útján.
Gála-fogás:
Házi füstölt kolbász diós savanyú káposztával
Nyúl dagadó sárgaborsó pürével
Onyx
Az Onyxban tudják, hogy a hagyományos főzési technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában és ez a Gerbeaud házban működő étterem majd minden kreációján érezhető. Mivel az étterem szorosan kapcsolódik a Gerbeaud cukrászatához, azon éttermek egyike, ahol a desszert is meghatározó élmény.
A Gösser Bock – Dining Guide Díj:
A 2004–ben alapított Dining Guide díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat társadalmi notabilitásokból, üzletemberekből, diplomatákból, gasztrobloggerekből és gasztronómiai újságírókból álló „ínyenc” zsűri adományozza Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto’s, 2006–ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007–ben ismét a Fausto’s éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, míg tavaly a Costes nyerte el az Év Étterme címet – röviddel mielőtt a Michelin kalauz neki ítélte Magyarország első csillagát. A díj névadó szponzora 2010-ben a Gösser Bock, így a díj neve is Gösser Bock – Dining Guide díjra módosult. A tízes listán szereplő éttermeket a második körben a zsűri tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik. Az év végéig tartó értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint vizsgálódnak. Ezek alapján választják ki az év hátralévő részében a Gösser Bock - Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét.