Hirdetés
Hirdetés

A bulinegyed valódi múltja: a Szomorú vasárnap és a Kispipa legendája újjászületett az Akácfa utcában

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 17.
Jane Fonda, New York egykori polgármestere és Marcello Mastroianni is hallani akarta Pesten, az Akácfa utcában.
Hirdetés

Történelmet nem lehet vásárolni, azt csak örökölni tudjuk, és ápolni. Ezt pedig nagyon is érti Harsányi Gábor és csapata, akik 2019-ben átvették a sokat megélt és lassan hetven éve az Akácfa utcában működő Kispipa éttermet. Az ikonikus belpesti intézmény, melynek Seress Rezső zeneszerző Szomorú vasárnap című száma kölcsönözte a hírnevét a 60’-as években, ma megújult koncepcióval, de a tradícióktól nem teljesen elrugaszkodva várja a vendégeket.

A Kispipa először 1954-ben nyílt meg, azonban csak pár évvel később kezdett igazi hírnevet és törzsközönséget szerezni magának, amikor a Szomorú vasárnap című számmal világhírűvé vált Seress Rezső itt kezdett zongorázni. Nem kisebb hírességek látogattak el miatta ide, mint Louis Armstrong, Marcello Mastroianni, Spencer Tracy vagy Jane Fonda, de a legenda szerint egykor még New York polgármestere is betért a Kispipába.

Fotó: Kispipa Bar & Food

Ekkor, a '60-as években inkább éjszakai lokálként futott. Abban az időben még vendéglátó vállalatok működtek, hiszen állami kézben volt minden, így nehezen említhetnénk gasztronómiai magaslatokat. Majd a 80’-as évek elején Aubel Ervin volt az, aki a Kispipát ismét felkarolta, ekkor érkezett Rosenstein Tibor, mesterszakács is a konyhára, ezzel egy időben kezdett kikopni a hely az éjszakai mulatók világából és étteremként elfogadottá válni a köztudatban. Lassan, egy nagyon szerethető és kultikus hellyé vált.

„Nem tudatosan találtunk rá a helyre, de beleszerettünk a Kispipába a történeleme, a hozzáfűződő legendák miatt. Beszéltünk egy-két olyan emberrel is, akik még hallhatták Seress Rezsőt itt zongorázni. Sőt volt, aki itt volt, amikor Marcello Mastroianni besétált a Kispipába-állítólag megállt egy pillanatra a levegő. Seress Rezső miatt rengeteg híresség látogatott ide, mivel a maga korában zseninek tartották, mindannak ellenére, hogy a Szomorú vasárnappal az élen, a dal finoman is szólva, elég melankolikusak” – jegyzi meg Harsányi Gábor.

Fotó: Kispipa Bar & Food

Az „Szomorú vasárnapot” rengeteg előadó dolgozta fel az évek alatt, közülük az igazán jelentőseknek, mint Ray Charles-nak, Branford Marsalis-nak vagy Beth Gibbons-nak a portréja díszíti az étterem falait, amit Harsányi Gáborék 2019 decemberében kezdtek el felújítani Ipacs Géza tervei alapján, akinek a hely jelenleg az újonnan kialakított belső enteriőrt köszönheti. A maguk naturalitásában megjelenő beton falfelületeket a 60’-as évek fotográfiáit idéző újraszínezett grafikai elemek díszítik. A bőr fotelek és bárszékek, illetve a meghitt világítás pedig az amerikai szesztilalom idején működő úgynevezett speakeasy bárok sejtelmes hangulatát idézi, amelyekből az utóbbi időben egyre többet fedezhetünk fel Budapest belvárosában.

Fotó: Kispipa Bar & Food

Ahogy a designban, úgy a kínálatban is érezhető egy fajta kettősség: nem szeretnék elengedni a tradíciót, hiszen ez egy történelmi hely, ugyanakkor próbálnak alkalmazkodni a mai gasztronómiai piachoz és érthető, elérhető ételeket kínálni.

Street food, bar food jellegű ételeket kóstolhatunk náluk: a jelenlegi étlap egyik fő eleme a hamburger mellett a katsu sando, ami egy klasszikus, de mára világhírűvé vált japán szendvics. Gyakorlatilag ez tradicionális módon elkészítve nem más, mint egy vastag sertéshús rántva, katsu szósszal és zöldségekkel összesütve. A japán tradíciót már értjük, de mi a helyzet a magyarral?

„Egy 1964-es étlapot sikerült megszereznünk, a Kispipa akkor egy nagyon egyszerű menülappal működött, de az uniformizált ízek világában lényegében mindenhol szinte ugyanaz a kínálat volt elérhető. Ezek közül az egyszerű ételek közül dolgozunk fel katsu sando formájában véreshurkásat, velőset, rántott gombásat. Lényegében egy rántott dolog kerül szósszal és zöldségekkel két speciális kenyér közé”- fejti ki Harsányi Gábor.

Katsu sando / Fotó: Kispipa Bar & Food

Különleges maga a kenyér is, hiszen ezt számukra gyártják méretre, és olyasmi, mint a japán milk bread: joghurt alapú és egy zárt dobozban nagy nyomás alatt készül. A lógózott hamburger buciajikat is ugyanettől a beszállítótól szerzik be. Ha már a hamburgereknél tartunk, akkor érdemes megemlítenünk, hogy wagyu marhából összerakott húspogácsával készülnek.

Érdemes az italválasztékot is figyelemmel kísérni: amikor először megnyitottak 2020 szeptemberében, még kifejezetten arra épített a koktéllap, hogy visszaidézze a Kispipa ikonikus korszakainak koktélkínálatát. Így az 50’-es évektől kezdődően egészen napjainkig minden évtizedből választottak egy nagyon szignifikáns koktélt és ezt készítették el a saját stílusukban. Ma már ezt a vonalat elengedték, a jelenlegi koktélkínálatukon tíz tétel van, de ezek szinte hétről-hétre változnak. Kiderült, hogy ennek azonban más oka is van amellett, hogy így a törzsvendégeket is mindig meg tudják lepni.

Fotó: Kispipa Bar & Food

„Az ellátási probléma minden beszállítót érint, nincs olyan, aki az alapanyagokat stabilan tudná biztosítani. Olyan alap szeszesitalok beszerzése lehetetlenedik el egyik napról a másikra, amelyek helyett muszáj alternatívákat keresnünk. Előfordult már, hogy nem tudtunk Camparit vagy olyan gint venni, amit szerettünk volna. De jelenleg a tequila is egy nagyon nehezen elérhető tétel” - osztja meg Harsányi Gábor.

Beszerzési problémák ide vagy oda, a minőségi italválaszték tekintetében igyekeznek minél szélesebb réteget megszólítani, hiszen olyan nemzetközi trendeken is alapuló, abszolút modern koktélokat kevernek, mint a clarified koktélok, az-az tisztított koktélok, hála Ujj Dániel head bartendernek.

Fotó: Kispipa Bar & Food

Jó kérdés azonban, hogy az ilyen magas színvonallal operáló koktélkínálat, hogy viszonyul a bar food koncepcióhoz.

„Szoktunk speciális kóstoló esteket tartani, ahol spiritekhez és koktélokhoz készülnek bar food párosítások. Volt már a tequila, a rum, most pedig még karácsony előtt december 22-én a whisky lesz a főszereplő. Ez egy nyilvános esemény, amelyen öt féle spiritet kóstolunk: mindegyiknek van egy értékelő lapja és mindegyikhez tartozik egy étel párosítás” - árulja el Harsányi Gábor.

Az új tulajdonosok építenek rá, hogy a Kispipa fénykorát idéző érát teremtsenek, így jól lehet, nem Seress Rezsővel fogunk találkozni a zongoránál, de a Kispipában ma is minden nap élő zene szól, amit kevés hely mondhat el magáról. Ez amellett, hogy kiváló hangulatfestést nyújt, méltó is a hely múltjához.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram