Hirdetés
Hirdetés

A brazil falu, ahol 135 sajtkészítő alkot francia világversenyen sikert arató sajtokat

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 5.
Boldogok a brazil sajtkészítők.
Hirdetés

Brazília a legkevésbé sem számít sajtnagyhatalomnak, habár maga az ország hatalmas méretű, a világ 5. legnagyobb területű országa. Elférhet hát benne egy kis falu, amelynek népe kiugróan nagy számban adta a fejét sajtkészítésre: mintegy 135 termelőt számlál Alagoa.

A világ megannyi pontján készülnek sajtok. Hegyi tanyákon, falukban, ilyen-olyan minőségben, ahol pusztán a metszően tiszta, friss levegőn, a magasan fekvő tisztásokon mezőkön legelt tehenek teje is olyan alapanyagot szolgáltat, hogy élményszámba megy a belőlük készült sajt. Egy francia, holland vagy olasz sajtmester persze más iskolát képvisel, az ő (szó szerint) régóta érlelt hagyományaik a sajtkészítés magasiskoláját jelentik.

Hirdetés

Egy eldugott brazil hegyi falu sajttermelői azonban felrakták Alagoát a sajttérképre, ugyanis a Franciaországban rendezett, híres Mondial du Fromage versenyen az egész világ sajtínyencei – és persze a szakma – felkapta a fejét a dél-amerikai teljesítményre.

Komoly tradíciói nincsenek és nem is lehetnek Alagoában a sajtkészítésnek, hiszen maga a település mindössze 60 esztendős, ekkor alapították, habár lényeges előzmény, korábban is éltek telepesek ezen a helyen.

Brazília Minas Gerais régiójának ezen részébe aranyásók érkeztek a 19. században, majd az aranyláz kihunytával itt maradt telepesekre a beszámolók szerint nagy hatással volt a századfordulón egy Itáliából érkezett cipész, aki megtanította a helyieket a parmezán készítésére a világ másik felén. Paschoal Poppa cipészmester gasztronómiai öröksége és Alagoa mai lakói mindenesetre igazán meggyőzően léptek fel a világ sajtporondjára.

A franciaországi Tours-ban kétévente megrendezett Mondial du Fromage 2021-es versenyén több tucat érmet hoztak el, és az egyszer bizonyos, hogy felkeltették a gourmet utazók kedvét otthonuk felkeresésére. A Mondial du Fromage-on szerzett kitüntetések száma szédítő helyre repítette őket a sajtvilágverseny nemzetei között: Franciaország után a második, legtöbb érmet szerzett országa lett Brazília.

Íme, a brazil sajtkészítők.

 

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram