A repülős kosztnak nincs túl jó híre itt lent, a földön, de a súlytalanságban elköltött, inkább csak tápláló, semmint ízletes űrhajósételeknek még annál is kevésbé. A Lufthansa Németországból induló, interkontinentális járatainak utasai idén nyáron belekóstolhatnak azokba a falatokba, amelyeket a német űrhajós, Alexander Gerst féléves űrmissziója alatt eszik majd.
Az űrügynökségek ezért úgynevezett bónusz ételeket is készíttetnek az űrhajósok számára, akik a testi-lelki szempontból egyaránt megterhelő űrutazás alatt ezeket a "jutalomfalatokat" többnyire a különleges alkalmakra tartogatják. A német Gerst spätzlét, azaz sváb sajtos-szalonnás nokedlit, maultaschent, vagyis "sváb raviolit", valamint gombás csirkeragut kért féléves, június elején megkezdett útjára.
Lavazza kávé, angol tea és kimcsi az űrben
Az űrhajós nemzeteknél már-már presztízskérdés, hogy az űrbe is magukkal vigyék az otthon jellegzetes ételeket és italokat. A Lavazza fejlesztésének köszönhetően egy olasz űrhajósnő, Samantha Christoforetti lehetett az első, aki frissen főzött eszpresszót ihatott az űrben, a britek pedig mi mást kortyoltak volna a csillagok között, mint egy csésze teát?
Korea több év kemény munkáját és több mint egymillió dollárt (azaz csaknem 280 millió forintot) fektetett abba, hogy űrben is fogyasztható kimcsit fejlesszen ki. Az amerikai űrhajósok a közelgő karácsonyra hivatkozva viszont megakadályozták, hogy a svédek az űrmisszió idejére szárított rénszarvashúst is csomagoljanak maguknak, akiknek így jávorszarvashússal kellett beérniük. A thaiok pedig Ázsia legáthatóbb szagú gyümölcse nélkül nem tudták elképzelni az űrutazást.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Durián, a romlott hús szagú gyümölcs az űrbe megy
Michelin-csillagos fogások a csillagok között
Korábban már Michelin-csillagos séfeket is felkértek az űrhajósok kosztjának megalkotására. A francia Thomas Pesquet két évvel ezelőtti útjához nem más, mint Alain Ducasse tervezte meg a karácsonyi menüt. Az ételsor a francia konyha olyan emblematikus fogásaiból állt, mint a füstölt marhanyelv, szarvasgombás, hízott libamáj és konfitált kacsasült.
Heston Blumenthal pedig nem lenne Heston Blumenthal, ha nem vette volna ki ő is a részét az űrbéli gasztronómiai fejlesztésekből. Tim Peake brit űrhajós tavalyelőtti missziójára fejlesztett ki súlytalanságban is fogyasztható, sokáig elálló, ugyanakkor ízletes ételeket. Korábban már írtunk arról, hogy a The Fat Duck háromcsillagos séfje a British Airways felkérésére a híresen rossz repülős koszt jobbá tételén is dolgozott. Az olyan, a gyakorlatban kevésbé megvalósítható javaslatok mellett, mint például a légutak szárazsága ellen bevetett orrspray, Heston elsősorban umamiban gazdag falatokat javasolt a repülőutakra. A sós és az édes ízt ugyanis a kutatások szerint kevésbé érezzük intenzívnek a felhők felett.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Az aranykortól a műkajákig
Idén nyáron tehát ha éppen egy Németországból induló Lufthansa-járattal indulnánk neki a nagyvilágnak, belekóstolhatunk a német űrételekbe. Annyit azért megkockáztatunk, hogy csak emiatt nem hinnénk, hogy megérné kifejezetten ezekre a járatokra jegyet szerezni.