Hortobágyi, lapcsánka és somlói a világ körül: 9 magyar étterem külföldön Stockholmtól Japánig

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. február 23.
a Lounge rovat
támogatója a
Európa-szerte, Amerikában, de még Ázsiában is nyíltak már magyar vendéglátóhelyek, ahol a tradicionális fogásainkkal találkozhatunk ilyen vagy olyan formában. A legtöbb történetben felbukkan egy ‘56-os emigráns nagymama vagy más, a történelem érintette szálak. A messzire vetődött magyar vendéglősök pedig jól tudják, nemcsak a szerelmünket lehet a gyomrán keresztül megfogni, de a vendégeket is.
Hirdetés

Nyitókép: Fotó: Bar Central Birger Jarlsgatan Facebook

Víz Étterem (Hokkaido, Japán)

Cikkünk szereplői közül a legnívósabb kétségtelenül a Budapesttől 8500 kilométerre található Víz Étterem, amelyet Japán északi részén, a hokkaidói hegyek között kereshetünk fel. A mára hazatért és a Gundel Étterem séfposztját elfoglaló Moldován Viktor révén vált ismertté hazánkban, és számos neves magyar séf látogatott ki a sztázsolni is az évek alatt a 2009 óta működő étterembe. Tudomásunk szerint jelenleg Garai Ádám, az Olimpia exséfje dolgozik az idilli környezetben.

VIZ Restaurant / Fotó: tokachi-hills.jp

Garai Ádám séffel, VIZ Restaurant / Fotó: tokachi-hills.jp

Hitvallásuk szerint csak helyben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket használnak az ételek elkészítéséhez, sőt árulják is őket, a többi összetevőt pedig egy hokkaidói farmról vásárolják.

VIZ Restaurant / Fotó: tokachi-hills.jp

Budapest Hungarian Restaurant (Peking, Kína)

Kínai étteremből nincs hiány Budapesten, de lám, magyar éttermeket is találhatunk a kínai fővárosban. Peking első magyar étterme a Munkásstadion Keleti Kapujával szemben nyílt meg, falait pedig egy a Budapest és a Duna látképét ábrázoló hatalmas falfestményt ékesíti. Az ínycsiklandó főételek között szerepel a gulyásleves, hortobágyi húsos palacsinta, marhapörkölt, de olyan, a hazai vidéki vendéglátásban elterjedt ajánlataik is vannak, mint a kétszemélyes bőségtál. Az itallap is izgalmas: a választott étel mellé rendelhető kultikus gyomorkeserűnk, az Unicum vagy desszertborunk, a tokaji aszú.

Budapest Hungarian Restaurant, Peking, Kína
/ Fotó: www.synotrip.com

Flakes Chimney Cake (Baku, Azerbajdzsán)

Az erdélyi magyar desszert eljutott Bakuba, Azerbajdzsán fővárosába is, amely több mint 3000 kilométerre fekszik Budapesttől. A Flakes Chimney Cake közösségi oldalára feltöltött fotók alapján színes, isteninek tűnő finomságokat árulnak, és a tipikus ízek mellett hódítanak a fagylalttal töltött kürtősök is. A töltött kürtőskalács már itthon is divatossá vált, és bár kissé szokatlan a rengeteg feltét, töltelék és szórás az eredeti édességhez képest, de annyi bizonyos, hogy akár egy teljes étkezés kalóriabevitelét megmenedzseljük vele.

Flakes Chimney Cake Baku / Fotó: www.facebook.com/TheTasteOfTradition/

Flakes Chimney Cake Baku / Fotó: www.facebook.com/TheTasteOfTradition/

Balaton étterem (Krakkó, Lengyelország)

Lengyelországban nem nehéz belefutni magyar ízeket kínáló éttermekbe, de az autentikusság és a tradíció már sokszor megbicsaklik bizonyos vendéglátóhelyeknél. Azonban Krakkó legrégebbi magyar éttermében, ami a város kiemelt színhelyén, a főtéren található és a magyar tenger nevét viseli, bizonyára nem fogunk csalódni. Az étterem vezetősége a lengyel-magyar barátság erősítésére hozta létre a vendéglátóhelyet. A hely specialitása az autentikusan apró bográcsokban tálalt gulyásleves. Ám, különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az ízletes ételeket egyúttal kedvező áron kínálják. Az Unicum és a tokaji bor az ő itallapjukról sem hiányzik.

Harcsapaprikás, lapcsánka, Balaton Étterem, Krakkó / Fotó: balaton.krakow.pl

Kurtos Cosenza (Cosenza, Olaszország)

Az édesszájúak számára ellenálhatatlan édesség lehet a kürtőskalács: a langyos kelttészta cukros kakaóba vagy fahéjba forgatva az igazi, de ma már itthon is találkozhatunk igazán extrém változatokkal is. A dél-olaszországi Kürtős Cosenza egy kis bolt, melyben egy magyar-olasz házaspár kürtőskalács iránti lelkesedése öltött testet. A klasszikus ízek közül bátran válogathatunk, hiszen fahéjat, kakaót és kókuszt is találunk a kínálatban, de a haladó szellemiség jegyében néhány újdonság például a Nutella is a választék része. Az olaszok ismertek róla, hogy szeretnek reggelire édességet fogyasztani, de a nap további szakaszaiban sem mondanak nemet a jól ismert dolce vitára, így nem csoda, ha az üzlet népszerűnek bizonyul az olasz vásárlók körében, akik a környező városokban élő magyarokkal együtt odavannak ezért a finomságért.

Kurtos Cosenza Facebook

Kurtos Cosenza Facebook

The Rosemary (London, Anglia)

Angliában igazi magyar agglomeráció alakult ki az elmúlt tíz-húsz évben, így nem csoda, hogy a London Bridge-től nem messze is található egy magyar étterem. A bioélelmiszerekkel dolgozó vendéglátóhely elérhető áron kínál olyan hazai ételkülönlegességeket, mint a hortobágyi palacsinta, gulyásleves, csirkepaprikás házi galuskával, a gomba- vagy marhapörkölt és a töltött káposzta. A főfogások mellett pedig a desszert szekció is figyelemreméltó, gesztenyepüré, somlói galuska és túrógombóc is készül a konyhájukon. Ami a dizájnt illeti, a belső tér a vidéki magyar éttermek hangulatát hivatott megidézni a gesztenyebarna bútorokkal és az autentikus magyar textilművészetre, a kékfestésre emlékeztető terítékekkel. Időnként magyar muzsikusok is hívnak.

The Rosemary Organic Hungarian Restaurant / Fotó: therosemary.london

The Rosemary Organic Hungarian Restaurant / Fotó: therosemary.london

Bar Central (Stockholm, Svédország)

A Bar Central egy igazán nívós hely, amelyet már a világ legszebb éttermének is megszavaztak egyszer. A belső megjelenése a filmrajongókat a Twin Peaks című legendás sorozatra emlékeztetheti, de az étkezések hangulata itt remélhetőleg kevésbé nyomasztó. A konyhai koncepciót a kelet- és közép-európai gasztronómia ihlette, így nem csak magyar, inkább az egykori keleti blokk kedvenceivel találkozhatunk gourmet átiratban. A fogások közül is kiemelkedő azonban a lapcsánka (alább) és a lángos, ami a helyiek és a turisták kedvencévé is vált, és a magyar házi kolbász. Az egyszerű magyar ételek mellett olyan alapanyagok is megjelennek, mint a tokaji bor, amivel fehér német spárgát itatnak át.

Fotó: Bar Central Birger Jarlsgatan Facebook

Fotó: Bar Central Birger Jarlsgatan Facebook

Eva’s Original Chimneys (Toronto, Kanada)

1956-ban sok magyar hagyta el az országot a forradalom levrése sokakat végkép elkeserített, és kilátástalannak látták a hazai helyzetüket. Közéjük tartozott Dobsai Éva is, aki bár Budapesten született, ekkor úgy döntött, hogy férjével és két gyermekével együtt új életet kezd Kanadában. Az új élet mellett azonban teljesen nem tudta kitörölni az otthona emlékeit és mindig nosztalgiával gondolt a hazai ízekre. A magyar gasztronómia remekei közül is a kedvence a kürtőskalács volt, amiről unokájának is sokat mesélt. A fiatal fiú miután megnősült ellátogatott Magyarországra, ahol kipróbálta a nagymama történeteiből ismert finomságot. Már az első falat után tudta, hogyha hazatér nejével és nagymamájával együtt belevág a kürtőskalács készítésbe. Így vettek egy food truckot, és megszületett az Eva’s Original Chimneys.

Források: 1, 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram