Hirdetés
Hirdetés

9 hagyma 9 célra – egész évben kedvenc

2017. október 27.
Lehet fehér, sárga, zöld vagy vörös, lehet csípős és egészen édeskés is – a hagyma a világ egyik legnépszerűbb és sokoldalúbb zöldsége. Majdhogynem fűszernek is nevezhetnénk, hiszen olyan alapja a magyar konyhának, amely nélkül ételek egész sora íztelen lenne, a levesektől a pörköltökön át a főzelékekig. A vöröshagymát az egész világon termesztik és használják, eltérő […]
Hirdetés

Lehet fehér, sárga, zöld vagy vörös, lehet csípős és egészen édeskés is – a hagyma a világ egyik legnépszerűbb és sokoldalúbb zöldsége. Majdhogynem fűszernek is nevezhetnénk, hiszen olyan alapja a magyar konyhának, amely nélkül ételek egész sora íztelen lenne, a levesektől a pörköltökön át a főzelékekig.
A vöröshagymát az egész világon termesztik és használják, eltérő méretben és színekben. A tavaszi hagymákat melegebb éghajlaton termesztik, ízük enyhébb, édesebb. A jól tárolható, általában gömb alakú hagymákat hidegebb időjárási viszonyok között termesztik, ízük általában csípős, színük lehet fehér, sárga vagy piros. A kisebb hagymák közül a legismertebb a metélőhagyma, a póréhagyma és a mogyoróhagyma.
A Bermuda-hagyma vagy spanyol hagyma nagy és lapos, fehér vagy sárga színű, meglehetősen enyhe ízű. Mivel nem túl erős és nem is csíp, ezért bátran használhatjuk nyersen. Salátákba és szendvicsekbe is ideális választás.

Az olasz hagyma, más néven cipollini hagyma szintén lapos, vörös színű és enyhe ízű. Piros külső gyűrűje egyedülálló dísze a hagymának, és alakja és édeskés ízvilága miatt nagyon jól süthető, karamellizálható.

Cipollini – Youtube


A salottahagyma, vagy más néven mogyoróhagyma kicsi, 5 cm-nél kisebb, hosszúkás alakú hagyma. Általában barna héjú, íze enyhe. Sajátossága, hogy a zöld szárát is meg lehet enni. Használhatjuk vöröshagyma helyettesítésére is, ha kevésbé intenzív hagymaízre vágyunk.

Salottahagyma – Pixabay


Bár a gyöngyhagyma nem egyedi fajta, mégis érdemes külön megemlíteni ezt az apró, kerek, fehér hagymát, aminek az átmérője 2,5 centi. Ezeket a pici hagymákat általában savanyítják, köretként, savanyúságként, sőt koktélalapanyagként is használják. Nagyon könnyű otthon is tartósítani: só, cukor, fehérborecet, víz, mindössze ennyi hozzávaló kell az ízletes savanyúság elkészítéséhez.

Gyöngyhagyma – edooocska / Instagram


A zöldhagymák, melyeket tavaszi hagymának is neveznek, azok a fiatal hagymák, amelyek felső része zöld, és a fejletlen, fehér hagymagumók akár 2 centinél is kisebb átmérőjűek lehetnek. Ízük enyhe, és a teljes hagymát – beleértve minden részét –, nyers salátákba és mártásokba használják, fogyasztható körteként, valamint kész ételek fűszerezésére is kiváló. Sok zöldségesnek szokása készségesen felajénlani, hogy leszedik a zöldjét. Ne hagyjuk! Más ízű, mint a gumó, de nagyon finom, értékes alapanyag.

Újhagyma – cilikert / Instagram


A Tropea hagyma egy védett hagymafajta, amely Calabriában, Olaszországban honos, és nevét Tropea városa után kapta. Nagyon lédús és aromás, annyira édes, hogy szívesen használják jamek alapanyagként is. Ha igazán izgalmas ízű lilahagymalekvárt szeretnénk készíteni, keressünk olyan zöldségest, ahol elérhető ez a kiváló fajta.

Tropea – Pixabay


A makói vöröshagymának az erőteljes íze mellett sajátossága, hogy a teljes éréshez két évre van szüksége. Nem hiányozhat a legtöbb magyar ételből ez az igen sokoldalú zöldség, ami zsenge korában zöldhagymaként, majd később főzőhagymaként használható, míg a teljes érés után akár télire is eltehető, hiszen magas szárazanyag-tartalmának köszönhetően jól tárolható.

Fehérhagyma – nicholasaross / Instagram


A fehér hagyma buroklevelei fehérek maradnak azután is, hogy kiszáradtak. Enyhe, édeskés illata és íze mellett nagy előnye, hogy a vöröshagymákkal ellentétben nyersen fogyasztva sem okoz gyomorégést az arra hajlamosaknak, valamint a nyers hagyma fogyasztását követő kellemetlen lehelet sem jelentkezik. Ügyeljünk rá, hogy a vöröshagymával ellentétben sokáig nem tárolható. Fenti tulajdonságai miatt saláták, szendvicsek és a hamburgerek ízesítésére ideális.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram