Hirdetés
Hirdetés

4+1 hazai étterem, akik rendszeresen mosolyt csalnak az arcunkra

2020. július 7.
Lehet megfeszülni a konyhán, de nem kell megfeszülni az online-, és legfőképp nem a vendégtérben. 4+1 hazai étterem, akik rendszeresen mosolyt csalnak az arcunkra.
Hirdetés

A humor nem jelent komolytalanságot. Legfőképpen nem szakmai komolytalanságot. Ahogyan a hagyományos reklámok közül is beégnek a valóban szellemesek, akár évtizedekre is, úgy sülhet el jól, ha egy – amúgy igényes – étterem üzemeltetői úgy döntenek, hogy kilépnek a közösségi közlések komfortzónájából. Mit is lehet írni egy sült csirke, rántott pacal, epres desszert vagy egy sört csapoló pultosfiú képe mellé? Lehet írni, hogy "ma is várunk szeretettel", "itt az eperszezon!" és "húszféle sör közül választhattok", és lehet némi életet, humort belevinni.

Persze nem attól lesz nívós vagy akár "csak" szerethető egy étterem, hogy gesztipéterek posztolnak a közösségi média felületeiken. A vendéglátósok fején jó pár ősz hajszálat eredményező idei évben azonban egyszerűen jólesik a sok maszkos-gumikesztyűs pincér fotója mellett némi jókedv is.

Hirdetés
Komoly konyha, még komolyabb húsok és szóviccek: Robinson Étterem

Robinsonéknál a "tanyasi csirkemell kis szexi tájszólással hemperedik le a tányérra", bevállalnak olyan szóvicceket is, amik a lakosság egyik fele a szemét forgatja, a másik fele felröhög. Egyes Facebook-posztjaik már-már Romhányit, a rímhányót idézik. Hiszen valljuk be, nem gyakori, hogy egy közösségi médiafelelőst két vacsoratányér, egy pohár sör és bor erre ragadtasson:

@Robinson Restaurant Facebook

"Nem hátrány egy ilyen látvány, az ember alig áll meg tőle a lábán, meginog tőle még az is, aki kemény, mint a márvány, ezt látván szemünk és szánk egyaránt marad tátvàn, nem is futamodunk meg előle gyáván."

Egyáltalán nem ragaszkodnak a beállított ételfotókhoz – bár abból is akad bőven –, és még saját mémeket is készítenek. A Robinson soha nem volt az a megfeszülős étterem, ahová félig enni, félig pedig "viselkedni" jár a vendég. A kommunikációjuk pedig hűen tükrözi ezt, az 1989-re datálható étteremnyitás és a városligeti lokáció ellenére is létező magyar vendégkörük pedig őket igazolja. László Árpád és csapata érti és érzi.

"Avagy ki-ki a saját szerencséjének a kovásza" @Robinson Restaurant Facebook

Robinson Étterem (Budapest XIV. kerület, Városligeti-tó)

Elegancia, top borok és top gasztronómia mosolyra hangolva – A St. Andrea beújít

Bár a legtöbb belvárosi báros-éttermes nem éppen a legjobb kedvében leledzik az elmúlt időszakban, a St. Andrea tizenkilencre lapot húzott. Ha sírunk, ha nevetünk, attól még nem fog változni az idei évi összekép, sokat javít azonban az életminőségünkön, ha az utóbbit választjuk.

"Délben disznósajt vagy este rántott pacal? Ön dönt!" @St. Andrea Restaurant Facebook

Régebben jóval formálisabb módon adtak életjelet magukról az online térben, most viszont előrébb lépett az étterem és skybar két ikonikus arca. Barna Ádám séf és Lizsicsár Miklós maître nélkül nem lenne a St. Andrea az, ami. A finomságot és eleganciát átszövő ismerősség érzés, nagy mosolyok, őszinte igyekezet. Lám, a fine dining is elbírja a humort. Naná, hiszen az egész irányzat a perfekcionizmusra és játékosságra épül. Akárcsak a St. Andrea.

@St. Andrea Skybar Facebook

St. Andrea Restaurant (Budapest VI. kerület, Bajcsy Zsilinszky út 78.)
St. Andrea Skybar (Budapest V. kerület, Deák Ferenc utca 5., a Vörösmarty térnél)

Cukiság máz nélkül: Hokedli

A Hokedli elnevezés azonnal elárulja, hogy nem frakkos főúr fogad itt minket, fehér kesztyűben. A Hokedli leginkább igazi. Érezhető a kommunikációjukból, hogy ők maguk beszélnek hozzánk (és nem egy megbízott külsős). A levesre és főzelékre szakosodott apró, Nagymező utcai ételbár szíve-lelke Sinkó Bori séf-tulajdonos, a hely pedig minden tekintetben önazonos, így a virtuális létük is az. Nem tolják túl, pont annyira kedvesek és közvetlenek, mint élőben is. Ha minden ócska kifőzdét és gyorsétkezdét kiváltana egy Hokedlihez hasonlóan lelkes és finom ízekkel főző csapat, sokkal, de sokkal jobb hely lenne a város.

"Ma is vár titeket a kis csapat! Szegény Lölőnek a tokája megsérült, de azt üzeni, hogy nagyon finom a sárgaborsó főzelék!" @Hokedli Pottage Bar Facebook

Hokedli Pottage Bar (Budapest VI. kerület, Nagymező u. 10.)

Krak'n Town, avagy hogyan lődd ki egy saját univerzumba a gasztrokocsmádat

Steampunk saloonként aposztrofálja magát, és tartja is magát ehhez. Az ötletszegény vállalkozó sört kínál, hozzá ételeket. A Krak'n Town fantasybirodalmát egyetlen küszöb választja el a József körúttól, két Tibi atya-jellegű ivóhely között valódi alternatívát kínálva a vendéglátásra. Tettek bele anyagot és energiát, hogy a Jules Verne és Mary Shelley koráig visszanyúló, egyébként az 1980-as évek végén felbukkant stílus-crossover megelevenedjen a nagykörúton, elismerésre méltó kraftsör-válogatással és sok más itallal, izmos angol pubételekkel és magyar ételekkel megszólítva a közönséget.

@Krak'n Town Facebook

Kis Kraken ars poetica:

"Lady Ravenford főhercegnő szívből köszönti a legutóbb csatlakozott ellenállókat a központi irányítás hírfolyamában. (...)
Aki esetleg még nem ismeri a steampunk lényegét, íme egy kis emlékeztető:  Irodalmi alműfajként jött létre a steampunk, ami a sci-fi családjába tartozik, egy eljövendő világvége utáni korszakról szól, ahol ismét a gőzgépek korát éljük. Ez az 1860-1890-es évek Angliájának felel meg, ezért mondják neoviktoránus stílusnak is.
A steampunk egy kipusztult civilizáció romjain játszódik, ahol újrahasznosít csöveket, fogaskereket, rezet, amit csak talál. Fennmaradtak emlékek a repülőkről, autókról, hajókról, ezért azt gondolják, hogy régen mindenki (léghajókon) repülve közlekedett, gőztengeralattjárókkal kalandozott vagy díszes fegyverekkel párbajozott hölgyek becsületéért. Ez egy romantikus historizálás egy sosem volt kor után."

Légikalózok között ritka az ennyire céltudatos személy: Tony már gyerekkorában eldöntötte, hogy hátat fordít a...

Posted by Krak'n Town on Tuesday, December 10, 2019

Krak'n Town (Budapest VIII. kerület, József körút 31/a)

+1 Nem étterem, de velünk élő klasszikus: A Mészáros utcai zöldségbolt

A pandémia kicsit megtépázta a budai várkerületben küldetését teljesítő zöldséges ihletét, és az utóbbi időben letekert a humorfokozatból. A Facebookon bő lére eresztettnek számító humoreszkjei is szünetelnek most, de a zöldség-gyümölcs kedvelő törzsközönsége várja vissza az irodalmi vénát is. Karótnyeltségről persze most sem panaszkodhatunk. Árukínálata pedig messze veri az átlagos és kicsit sem vicces zöldségesekét.

"A mai beszerzésnek voltak időnként kritikus pontjai, és az sem biztos, hogy otthon töltöm az éjszakát, de remélem, meg lesztek elegedve az eredménnyel." @Mészáros utcai zöldségbolt Facebook

Mészáros utcai zöldségbolt (Budapest I. kerület, Mészáros u. 8.)

Olvassa el előző írásunkat is a témában!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram