Hirdetés

A képviselőfánk tipikusan olyan desszert, amely számos méltán híres rokonnal rendelkezik más nemzetek gasztronómiájában. Ismerjük és szeretjük a variációit, de most Gyöngyösre kalauzoljuk az olvasót, és bemutatjuk a BoriMami képviselőfánk desszertjét.

Hirdetés

De kezdjük egy kis történelemmel. Bárcsak belebonyolódhatnánk valami szövevényes parlamenti intrikába azzal kapcsolatban, hogy miért ez a neve az édességnek, de sajnos ezzel kapcsolatban semmilyen hiteles forrás nem maradt fenn. Mindössze annyit tudunk, hogy az elnevezés 1930-ban már létezett. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Pesti Hírlap előfizetőinek járó ingyenes szakácskönyvben már ilyen néven szerepel az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő desszert.
Legendák persze így is keringenek. Az egyik ilyen legenda szerint egykor egy parlamenti képviselő találta ki, hogy kenjenek vaníliakrémes-tejszínes krémet fánk “szeletek” közé.

Egy másik feltételezés szerint a szóbanforgó sütemény hatalmas sláger volt a parlament büféjében már az 1800-as években is, és ezt fogyasztották az országgyűlési képviselők, miközben vagy mielőtt szavaztak az ország nagy kérdéseit illetően.

Bár a képviselőfánk magyar sütemény, ikonikus rokonai nemzetközi szinten is tarolnak. Olaszországban ott van a profiterol, Franciaországban az éclair, amely szintén az égetett tésztából készült fánkok csoportjába tartozik. Érdemes megjegyezni, hogy a francia változat tésztájába jóval több vaj kerül, mint ahogy nálunk megszokott, ennek többek között az az oka, hogy az éclairnek nem olyan “kötött” a formája, így nem gond, ha a tésztája sokkal lágyabbra sikerül, a képviselőfánkot viszont meg kell tölteni, ezért nem árt, ha szárazabbra készítjük el. Az alaptészta egyébként sósan is működik, Julia Child például reszelt sajtot kevert a nyers tésztához, és így sütötte meg, de ez csak egyetlen kiragadott példa az ezerféle megoldás közül.
Desszertsorozatunkban folyamatosan keressük a kiváló magyar desszerteket országszerte, és ezúttal a gyöngyösi BoriMami tányérdesszertjét mutatjuk be, amelynek főszereplője mi más lehetne, mint a képviselőfánk.
A BoriMami séfje, Nagy Attila saját bevallása szerint is elsősorban a klasszikus dolgokhoz vonzódik, és szinte csak magyaros ételekben gondolkozik. A szóbanforgó receptet úgy találta ki, hogy a tányéron a hagyomány és a szezonalitás is megmutatkozzon. A képviselőfánk a klasszikus alaptésztából készül, hagyományos módon, annyi csavarral, hogy sütés előtt csinálnak egy crumble-t a tetejére. A fánk áfonya mousse-szal van töltve, de a tányéron szerepel az áfonya friss és püré formában is. Mellé egy házi készítésű levendulafagylalt kerül, amelynek alapanyaga a tulajdonos Sándor Béla levendulakertjéből származik. A desszerthez szükséges tojás szintén egy kis mátrai faluból érkezik.
A BoriMami kínálatában különben más klasszikusok is megtalálhatók, a desszertek között például a madártej. De a főételek között is népszerűek az újra “felfedezett” magyar kedvencek, mostanában például a gödöllői csirke vagy a fogas kárpáti. A tulajdonos elmondta, hogy tapasztalataik szerint a vendégek nagyon szívesen választanak olyan magyar klasszikusokat, amelyeket otthon kicsit “munkás” elkészíteni. A szezon egyik legnagyobb kedvence a töltött paprika, amely háromféle húsból, angus marhából, mangalicából és bárányból készül. A tölteléket kápiapaprikába teszik, és sűrű paradicsomszósszal, valamint hagymás dödölle-féleséggel tálalják. Ez az a csavar, amit a BoriMami elbír, és ami jól áll neki, és ami miatt – főleg hétvégéken – Budapestről is sokan érkeznek ebédelni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS