Hirdetés
Hirdetés

Vizet a szomjasaknak! Egy matrica, kis kedvesség és némi csapvíz

2017. október 25.
Júliusban tettük fel a kérdést, hogy mi mikor töltjük újra Budapestet? Örömmel jelenthetjük, hogy elindult a projekt, ráadásul nem csak a fővárosban. Csatlakozni ér! És nem csak vendéglátóhelyeknek, hanem üzleteknek és irodáknak is. A legtöbbünkkel már megesett, hogy jártunkban-keltünkben vizet kértünk valahol, és ha kaptunk is, egy kellemetlen fintor is érkezett a víz mellé. Erre nyilván […]
Hirdetés

Júliusban tettük fel a kérdést, hogy mi mikor töltjük újra Budapestet? Örömmel jelenthetjük, hogy elindult a projekt, ráadásul nem csak a fővárosban. Csatlakozni ér! És nem csak vendéglátóhelyeknek, hanem üzleteknek és irodáknak is.
A legtöbbünkkel már megesett, hogy jártunkban-keltünkben vizet kértünk valahol, és ha kaptunk is, egy kellemetlen fintor is érkezett a víz mellé. Erre nyilván senki sem kíváncsi. Több sikeres nyugat-európai példa – Bristol, Berlin, Hamburg – után egy olyan hálózat épül Magyarországon is, amelynek köszönhetően pofavágás nélkül kaphatunk csapvizet. A matricát a portájukra kiragasztó helyek ugyanis vállalják, hogy adnak vizet a betérőknek, egyéb fogyasztás nélkül is. Vagyis csak ezért ne vegyünk üdítőt vagy ásványvizet – ennyi feleslegesen megvásárolt műanyagpalackkal is kevesebb.
Nem kell feltétlenül hajmeresztő statisztikákat olvasni, elég csak belegondolni abba, mennyi műanyagpalack van forgalomban. Ha kell, ha nem, vesszük a műanyagot,

amelyek gyakran tényleg csak néhány perc erejéig vannak használatban, és rögtön a kukában végzik.

Az ipari szennyezésen kívül a bolygót elárasztó szervetlen hulladékok jelentik a legnagyobb problémát hulladék ügyben. A műanyagszemét csupán alig tíz százalékát hasznosítjuk újra (globálisan), több mint tíz százalékát pedig elégetjük... A probléma jelentősége tehát nem kérdés; ahol csak lehetséges, kerüljük a műanyagszemét további gyarapítását.

Ha a napi ügyintézéseink, útjaink során megoldható, hordjunk magunkkal újratölthető palackot vagy kulacsot, és keressük a Refill matricát az ajtókon! Az már persze erősen kérdéses, hogy nyugati mintára magánlakásoknak is jó ötlet-e csatlakozni a rendszerhez, de a hangsúly úgyis a vendéglátóhelyekre épülő hálózat kialakításán van.
A Refill.hu weboldalon gyűlnek a vízadó helyek, térképalapú keresővel. A Refill Facebook oldalán pedig fel lehet venni a kapcsolatot a szervezőkkel!

Olvasta már a víz világnapja alkalmából írt cikkünket?

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram