Hirdetés
Hirdetés

A világ öt legextrémebb dűlője

SZERZŐ: DiningGuide
2017. március 21.
Íme néhány szőlő termőterület Tahititől Svédországon át Argentínáig, amely meghazudtolja mindazt, amit eddig a dűlőkről tudtunk.
Hirdetés

Rangiora, Tahiti
A legtöbb dűlőre jó ránézni, ez azonban ezesetben nem kifejezés. Azt már senki nem tudja, kinek az ötlete volt, hogy ezen a területen szőlőt kezdjen termeszteni, de egy zseni volt, az biztos. A Rangiora ugyanis nem más, mint egy korallzátony a Csendes-óceán déli részén. A klímára azt a szót, hogy hideg, semmiképp sem lehetne használni, így évente két szüretre is lehetőség van. Egyszer májusban, egyszer decemberben. A területen egyébként leginkább a carignan és a hamburgi muskotály terem meg, ezekből készül a fehér és a rosé Vin de Tahiti. A polinéz terroár persze amúgy sem mindennapi. Rengeteg víz, fehér homok, pálmafák...és a legközelebbi egybefüggő szárazföld 5000 kilométerre található.

Fotó: Insatgram/wil_in_the_sky


La Geria, Lanzarote
Ha végignézünk ezen a termőterületen, azt is gondolhatnánk, hogy a Marson vagyunk. Pedig nem kell elhagynunk a Földet, ez Spanyolország. Egészen pontosan Lanzarote. Ez a kis sziget, ami egyébként a Kanári-szigetekhez tartozik, és rajta a La Geria régió, körül-belül 125 kilométerre fekszik Afrika partjaitól, és elképesztő látványt nyújt. A szőlőt kicsi, kráterszerű tölcsérekbe ültetik, és a töveket félkör alakú kőfalak veszik körül. Bár a látvány kicsit poszt-apokaliptikus jellegű, a talaj azonban hihetetlenül gazdag tápanyagokban. Ennek, valamint a sok-sok meleg napnak és hideg éjszakának köszönhetően a szőlő ideális környezetben tud nőni.

Fotó: Instagram/travellili


Lavaux, Svájc
Egy dűlőn dolgozni semmiképp sem gyerekjáték, vannak azonban olyan dűlők, amelyre ez fokozottan érvényes. Első ránézésre a Genfi tó partján ültetett saszla szőlők teljesen rendben vannak, egészen addig, amíg az ember meg nem próbálja megmászni az ültetvényeket. Ugyanis ezek a világ legmeredekebb dűlői. Annyira meredekek, hogy némelyik lankához lift is tartozik, mert enélkül szinte lehetetlen lenne szüretelni. Ez a szerkezet úgy néz ki, mintha egy traktor és egy hullámvasút nászából született volna. A munkát viszont elvégzi, és mi más lenne a lényeg.

Fotó: Instagram/jeromebailly


Salta, Argentína
Az nem kérdés, hogy a borászok és a szőlőtermelők szeretnek játszani a különböző magasságokkal, amikor szőlőt telepítenek. A melegebb vidékeken nem ritka, hogy egy-egy magasabbra épített szőlő valóságos menedék. Vannak azonban olyan, a magasba épített szőlők, amelyek kívül esnek minden kategórián. Ilyen Colomé is. Ez a birtok Salta megyében található, a Calchaquí Valleys magaslatain. A legmagasabb dűlő, amelynek érthető módon Altura Máxima a neve, a tengerszint felett 3111 méteren fekszik. Ennek ellenére hatalmas forgalmat bonyolít, egy olyan helyen, ahol szó szerint a madár se nagyon jár önszántából.

Fotó: Instagram/bodegacolome


Skåne, Svédország
A skandinávok nemcsak azt nem hagyták annyiban, hogy az általános megítélés szerint a rénszarvason kívül arrafele semmi nincs, és világszenzációt csináltak a nordic cuisine-ből. A borral kapcsolatban is babérokra törnek. A Skåne déli részén található Hällåkra szőlőskert az egyik legészakibb fekvésű bortermő vidék a világon. Elsősorban persze olyan szőlőfajták teremnek, amelyek jól bírják a hideget, például a Pinot Noir vagy a Pinot Gris. Nincs meleg...

Fotó: Instagram/hallakravingard


Forrás: www.finedininglovers.com
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram