Hirdetés
Hirdetés

Van-e helye egy hivatalos zabkásázónak a budapesti reggelizők között? Fågel by Artizán

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. október 12.
Az utóbbi években talán már azt gondoltuk, hogy a fővárosnak nem igazán lehet újat mutatni reggeliző fronton. Nos, tévedtünk. Fekete Gergő, az Artizán tulajdonosa két éve nyitotta meg a Fågel by Artizán nevű helyét a pékség szomszédságában, amely kifejezetten a zabkásákra épít. Azóta szerte a városban mások is csatlakoztak az új trendhez, de továbbra is ez az egyetlen hely, ahol nem csak édes, de sós változatban is kóstolhatjuk ezt az újrafelfedezett reggelit.
Hirdetés

Az V. kerületben a bankszektor szomszédságában üzemelő két üzlet, az Artizán és a Fågel (ejtsd: fógel), egymást kiegészítve mindent lefednek, amit reggeli terén hirtelen az ember eszébe jut. Míg az előbbi óriási pörgéssel működik akár ebédidőben is, és az ember szinte egy olasz pasticceriában érzi magát, ahonnan csak a pult előtt eszpresszókat bedobók folyamatosan váltakozó sora hiányzik, addig az utóbbi egy sokkal nyugodtabb légkört szolgáltat ahhoz, hogy elköltsük itt az akár késői reggelinket.

A reggeli fogalma – és ehhez nagyon jól alkalmazkodtak a brunch tematikával induló helyek – egyszerűen megváltozott, és amolyan déliesen eltolódott akár a nap közepéig. Míg egyesek kényelmesek, és ráérnek később étel után nézni, addig másoknak nincs igazán idejük arra, hogy bármit is magukhoz vegyenek munkába indulás előtt. Amellett, hogy ez mennyire egészségtelen, be kell látnunk, hogy nagyon nehéz egy ilyen rutinon változtatni. Itt jönnek képbe a superfoodok, azaz a szuperételek, amelyek a különleges képessége közé tartozik, hogy tápanyagtartalmukban kiemelkednek a többi élelmiszerközül. Ezek az ételek tele vannak ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és fitonutreinekkel. Az egyre többek által használt spirulina és tengeri moszat mellett pedig ide sorolunk olyan „hétköznapibb” táplálékokat is, mint az áfonya, az avokádó és a zabkása.

Fotó: Fågel by Artizán

A zabkása nem valami újkeletű dolog, amit az egészségtudatosságot hajszoló trendi kaliforniai fiatalok hoztak el számunkra az instagramon keresztül. Ez az alapvető élelmiszer már az őskor óta szerepel a táplálékaink között, és bár valószínűleg eleinte a mai Dél-Olaszország területén volt a legelterjedtebb, ma már inkább Skóciához kötjük az ország szoros agrár kapcsolatai révén a zabtermesztésben. A D-vitamint nélkülöző Brit Királyság fennhatóságán kívül is igen nagy népszerűségre tett azonban szert az utóbbi időben, és a fitneszkultúra követői felvették világszerte szigorú étrendjükbe.

Zabkását készíteni elsőre nem tűnik nagykonyhai attrakciónak, de ahogy talán egy rizottóról is azt hinnénk, hogy gyerekjáték összerakni, úgy itt is jobb, ha kellő odafigyeléssel állunk a témához. Lustaságból sokan választják épp ezért a boltok polcain fellelhető por- és adalékanyaggal ellátott verziókat, de ettől mindenkit óvva intenénk, hiszen ezeknek a termékeknek vajmi kevés közük van bármilyen szuperételhez. A Fågel-ben azonban nagyon jól tudják, hogy milyennek kell lenni egy tökéletesen elkészített zabkásának.

Fotó: Fågel by Artizán

„Az alapkoncepciónk a pékség helyhiányából született. Nem érte volna meg kivenni azonban ezt a helyiséget csupán raktárnak, szerettünk volna legalább az alsó szintre egy üzletet épp ezért. A munkatársaim tudatosan étkeznek, így egy közös ötlet alapján jött létre Magyarország első zabkásázója” – meséli Fekete Gergő

Az igazságához hozzátartozik azért, hogy Fekete Gergő 12 évet töltött Angliában, ahol minden bizonnyal bőven volt lehetősége megismerkedni közelebbről is az angolok klasszikus porridge-ával. Az igazi ihletet azonban az újvonalas skandináv országokban már közkedvelt zabkásabárok jelenthették, ami jól magyarázza a hely névválasztását is, hiszen a Fågel svédül madarat jelent, a szárnyasok pedig szintén nem vetik meg a különböző magvak csipegetését.

Az üzlet, ahol bankszektor ide vagy oda, az embernek egyáltalán nem kell feszengve éreznie magát éppen az egyszerűségével, letisztultságával hódít. Az ételek tematikájához nagy jól illeszkedő fonottkosárra emlékeztető lámpabúrák és a mennyezeti díszként a teret uraló búzaszálakból készült dekoráció fokozzák a hely miliőjét, ahogy az olyan egyszerű, de praktikus fogások is, mint az apró teret tágító egymással szembe felszerelt tükrök, amik Angie Pálmai tervezését dicsérik.

Fotó: Fågel by Artizán

„A pékség és a kásázó közötti kapcsolatot nem csak az enteriőrön keresztül érzékelhetik a vendégek, hiszen a Fågelben is gabonákkal dolgozunk: zabbal vagy kölessel, ugyanezeket az alapanyagokat pedig a kenyereinkhez is használjuk” – mondja Gergő

A zabkása minden nap frissen fő az üzletben és növényi tejjel készítik, így a Fågel akár vegán ételbárként is megállná a helyét. A kásánk tetejére akár magunk is összeállíthatunk egy feltét variációt, de vannak jól bevált édes zabkása táljaik is. A megszokott édes vonal mellett talán kicsit unortodoxnak hathat első hallásra a sós zabkása, de nem kell szentségtörést gyanítanunk, hiszen, ha jobban belegondolunk a puliszka és a rizottó távoli rokonának tekinthetjük. A bio sörélesztőpehellyel vegyített kásának pedig valóban krémes, szinte sajtos állaga van. A hozzávalókat akár sós, akár édes kását kérünk, biztosak lehetünk benne, hogy helyben állították elő: saját pesztókkal dolgoznak, de házilag készülnek a kompótok, a lekvár, a mogyoróvaj és a mandulavaj is. A kész zabkásatálakat akár elvitelre is kérhetjük, a konyhai kalandok szerelmesei pedig saját készítésre is tudnak vásárolni beáztatandó zabot.

Fotó: Fågel by Artizán

A Hold utcai üzletben bár a kásáké a főszerep, de különböző növényi alapú pudingok közül is választhatunk, chia- és tápiókapudingot, nyáron pedig rizspudingot is készítettek. Emellett pedig smoothie bowl-okat is kérhetünk, ha egy igazi gyümölcsbombára éheznénk.

Az Artizán mellett és a pandémia alatt talán kicsit nehezebben indult be a Fågel, ezért mindenképpen jó taktika volt, hogy a helyiekre és nem a turistákra építettek már a kezdetekben sem. Mára azonban kezd megváltozni a helyzet, és egyre több külföldi sétál be az üzletbe, ez is bizonyítja, hogy kezd fellendülni a várositurizmus. A budapestiek pedig továbbra is szívesen térnek vissza, hiszen Gergő szerint nagyon fontos a személyes kapcsolat vendégekkel, ezért a kiszolgálás is kedves, közvetlen. Az ember szívesen eltölt itt egy kis időt, hogy megszakítsa a monoton hétköznapokat.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram