Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi sütőtökös pite a Spago-tól⼁Főzz a séffel!

2023. december 1.
Wolfgang Puck budapesti éttermében a házhoz rendelhető hálaadási és karácsonyi menü elhagyhatatlan desszertkülönlegessége a sütőtökös pite. Könnyű, mézeskalácsos ízvilágával tökéletes lezárása egy ünnepi menünek. Szántó István, a Spago Budapest séfje megosztotta velünk autentikus pite receptjét.
Hirdetés

A sütőtökös pite évszázadok óta fontos szereplője a hálaadási asztalnak. Jelenléte a sikeres szüretet és az ősz lezárását jelképezte, az 1800-as években pedig még verseket is írtak hozzá. Amerikában olyannyira fontos részévé vált a kultúrának a sütőtök, hogy már konzerv is létezik belőle, hogy még könnyebben lehessen elkészíteni a pitét. Ahány ház, annyi szokás és ízesítés, de az olyan alapanyagok, mint például a fahéj, mindig visszaköszönnek. Szántó István receptje friss tökből készül és otthon is könnyen elkészíthető.


 

Hozzávalók a pite tésztához:

  • 250g vaj (hideg, felkockázott)
  • 300g liszt
  • 3g só
  • 15g porcukor
  • 65g hideg víz
  • pár csepp ecet

 

Hozzávalók a sütőtökös töltelékhez:

  • Egy kisebb méretű, hosszúkás sütőtök (500 grammnyi sütőtökpürét használunk belőle)
  • 3db egész tojás
  • 150g világosbarna nádcukor
  • 15g keményítő
  • 6g só
  • 2g őrölt fahéj
  • 3g mézeskalács fűszerkeverék
  • 400g sűrített tej

 

A pite készítése

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a hideg vajdarabokat, majd összemorzsoljuk a száraz összetevőkkel. Ezután adjuk hozzá a vizet és az ecetet. Összedolgozzuk, majd laposra formázva fóliába tekerve hűtőben pihentetjük 1 órát. Az 1 óra leteltével kinyújtjuk a tésztát és enyhén kivajazott lapos pite formába (30cm) vagy tepsibe terítjük úgy, hogy kb.2 cm-es tésztapereme legyen. Villával néhány helyen óvatosan megszurkáljuk. Sütőpapírt teszünk a tészta tetejére, “lesúlyozzuk” lencsével, babbal, és 170°C-os sütőben 15-20 perc alatt elősütjük a tésztánkat. A széle világosra sült kell, hogy legyen. A papírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

 

A töltelék készítése

A kisebb méretű hosszúkás sütőtököt (kanadai) nagyobb darabokra vágva 180°C-os sütőben 45 perc alatt puhára sütjük. Az enyhén karamelizálódott sült darabokat kikaparjuk a héjból, szűrőre tesszük, hagyjuk kigőzőlni. Ezt követően botmixerrel simára pürésítjük.

Minden hozzávalót összekeverünk, majd az elősütött tészta alapra öntjük. 160°C-os sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, így éri el a kívánt krémes, vágható állagát.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram