Hirdetés
Hirdetés

Az olasz kistesó - Első benyomás: TG Piccolino

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. június 22.
Bár itt van a környéken, eddig még nem voltam a TG Piccolinoban, most erre is sor került. A MOM Park aránylag új étterme a belvárosi TG Italiano kistestvére. A séf olasz, a berendezés funkcionálisan rusztikus, egyszerű. Egy pláza étteremhez képest kifejezetten barátságos, mintha nem szívesen azonosulna az épülettel, bár ezt lehet, hogy csak képzelem. Keskeny dobogón terasza is van az épület hosszanti irányában, az árkádok alatt. Azt mindig sejtettem, hogy egy olasz étterem – mármint minden vendéglátóhely, amely olasznak tételezi magát –sikerre van ítélve. Jó, jó, ez így nagyon sommás, de alapvetően közel jár az igazsághoz.
Hirdetés

Bár itt van a környéken, eddig még nem voltam a TG Piccolinoban, most erre is sor került. A MOM Park aránylag új étterme a belvárosi TG Italiano kistestvére. A séf olasz, a berendezés funkcionálisan rusztikus, egyszerű. Egy pláza étteremhez képest kifejezetten barátságos, mintha nem szívesen azonosulna az épülettel, bár ezt lehet, hogy csak képzelem. Keskeny dobogón terasza is van az épület hosszanti irányában, az árkádok alatt. Azt mindig sejtettem, hogy egy olasz étterem – mármint minden vendéglátóhely, amely olasznak tételezi magát –sikerre van ítélve. Jó, jó, ez így nagyon sommás, de alapvetően közel jár az igazsághoz.Ha meg aztán tényleg meg is felel az olasz éttermi kritériumoknak, akkor már nyert ügye van. Azt hiszem a magyar közönség a szokásosnál is nagyobb bizalommal viseltetik az olasz konyha iránt, ami persze azt is feltételezi, hogy nem csak szereti, de jól is ismeri az olasz konyha főszereplőit (bár efelől vannak kétségeim).
Mindegy, a lényeg az, hogy egy borús nap déli óráján belépve a Piccolinoba dübörgő teltház fogadott, tán, ha két asztal volt szabadon, az egyikhez boldog mosollyal le is telepedtem. Klasszikus, minden sztenderd olasz fogást tartalmazó étlap került elém, sőt a kínálat bőségesebbnek tűnt, mint egy átlagos olasz étteremben. Mondjuk engem a coperta, vagyis a kötelező péksütemények gazdag választékának hiánya elszomorított, bár később piros vászon összehúzós uzsonnástasakban érkeztek kenyerek.
Túllendülve ezen apróságon minestronét választok és borjú paillardot, vagyis grillezett csont nélküli borjúszeletet, mondhatnám escalope-nak is. A minestrone jószerivel egytálételnek is megfelel, de sejtettem, hogy itt bevezető levesként funkcionál. Közepes méretű csészében kapom, felszíne zöldes színben csillog, mellette parmezánropogós, szerény stangli méretű. Ez legyen a legkevesebb baja. Nem véletlenül említettem a minestrone egytálétel mivoltát, mert éppen ez adja a lényegét, amúgy vidékenként, családonként, szezononként változhat az összetétele, a felhasznált zöldségek aránya, meg, hogy mennyi paradicsom kerül beléje, de legalább egy dolog állandó, sőt kettő: a húsleves alap mellett mindig van benne főtt sonka leve, és a kész levest megszórják reszelt parmezánnal.
Ezen kívül mindent bele zöldségleves, ahol az apróra vágott zöldségek puhulási sorrendben kerülnek a levesbe, hogy a végén ropogós friss érzetet adjanak a készítménynek, ami rendszerint olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Persze nem kevés olivaolajjal is locsolják. Sokhelyütt babpürével sűrítik. Ami előttem landol, az nem is hasonlít a klasszikus minestronéra, közönséges zöldségleves, aránylag változatos, de túlfőtt zöldségekkel, íze alig van. Ezért a pénzért: 1190 Ft nyugodtan lehetne igazi is.
A grillezett borjúszelethez salátát kérek és külön rendelhető pecsenyelét, (demi-glace néven van az étlapon). Ekkor kapom a korábban említett kenyeres tasakot, ami egyébként nagyon helyes ötlet, bár a benne lévő kenyér nem mondható frissnek, inkább fáradtnak találom. A salátám ellenben friss, jóízű vinegrettel kapom. A hús klasszikus paillard, vagyis igen vékonyra klopfolt hússzelet, amit grillrácson sütnek. Korrekt darab, előírás szerint készült. Az más kérdés, hogy ez a fajta papírvékonyra vert hús, bármennyire is igyekszik szaftos húsként viselkedni, az a roncsolt rostok miatt csak részlegesen sikerülhet, de mindehhez képest működik. A pecsenyelé könnyeden fahéjas ízesítésű, bár emellett kissé savanykás, nem természetes sűrítettségű, kissé művi, a demi-glace - tól messze van.
Mégsem érzek csalódottságot, körülpillantva többségében elégedett arcokat látok és ez meggyőz arról, hogy a barátságos környezet, a kiváló pincérek, a flott szerviz, mindezek többet érnek, mint az én túlhevített szakmázásom. De azért így a végén közreadnék egy minestrone receptet, hátha lesz valami foganatja.

[tw-divider][/tw-divider]300 gramm apró szemű fehérbabot főzzünk nagymennyiségű vízben, fűszerezzük néhány gerezd fokhagymával, egy csokor zsálya levéllel és egy evőkanál olivaolajjal. Amikor megfőtt, akkor a bab felét törjük át egy szitán, a másik felét tegyük félre. Egy serpenyőben hevítsünk olivaolajat, tegyünk bele néhány szelet nyers sonkát, pirítsuk meg, tegyünk hozzá egy csokor apróra vágott petrezselymet, egy zeller szárát, hagymát aprítva, egy szál kakukkfüvet, karikára vágott póréhagymát, két cukkinit kockára vágva, egy kis fej káposztát vékonyra szeletelve és 500 gramm spenótot. Tíz perc után adjunk hozzá 2-3 evőkanál paradicsomszószt. Amikor mindez elvegyült hozzáadhatjuk a babot, a pürét és a szemeset és öntsük fel a bab főzőlevével. Ehhez még öntsünk hozzá egy liter húslét, majd főzzük kb. egy órát, sózzuk, borsozzuk tetszés szerint. Egy pohárnyi olivaolajat öntsünk egy serpenyőbe, tegyünk bele 2 db összetört fokhagyma gerezdet, 1- 1 ág kakukkfüvet és rozmaringot. Amikor a fokhagyma elszíneződik, szűrjük le az így kapott ízesített olajat és öntsük a levesbe. Most már kész van a minestrone.[tw-divider][/tw-divider]

A tesztelés időpontja: 2014. június. A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli , amely azóta változhatott.

Típus:   étterem
Konyha nemzetisége, stílusa:  olasz
3 fogás átlagára (Ft): 6500
Tel.:  +3670 333 2095
Nyitva: H-V:  11:00-24:00
Cím: 1123 Budapest, Alkotás út 53
E-mail: [email protected]
Web: www.tgpiccolino.hu

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram