Hirdetés
Hirdetés

Tészta szívvel - interjú Fenyvesi Zoltánnal, a Tiszta szívvel főszereplőjével

SZERZŐ: Lami Juli
2016. április 25.
Tele van vele az internet. Kerekesszékben ül, de a kezében pisztoly. Till Attila április 28-án mozikba kerülő Tiszta szívvel című filmjének egyik főszereplője, Fenyvesi Zoltán a KIOSKban mesélt többek között a tészták iránti imádatáról.
Hirdetés

Zolinak ez az első filmszerepe, de ha rajta múlik, nem az utolsó. Bízik benne, hogy mozgássérültként ugyanazok az izgalmak várnak rá, mint bárki másra. Szerepelt már reklámfilmben, rajong a divatért, minden fontos divateseményen ott van. Közben dolgozik, tanul, és motivációs előadásokat tart. Egyszóval: példakép.

Van törzshelyed? Hol szoktál ebédelni?

Nagyon szeretek enni, sokat enni, és főleg tésztát. Törekszem a változatosságra, de alapvetően sokat járok a KIOSKba, az A Prestóba, az Okay Italiába vagy akár a Vapianóba is. Szeretek olyan helyen enni, ami gyors és olcsó. Sokszor a praktikus dolgok vezérelnek, és az egyszerűre törekszem, de vannak nagy kedvenceim is. A KIOSKban otthon érzem magam.

Honnan ered a tészták iránti elkötelezettséged?

Olasz vér csörgedezik az ereimben… Viccet félretéve, nem tudom, igazából erre még nem sikerült rájönnöm. A környezetem kimondottan ijesztőnek tartja, mennyi tésztát meg tudok enni. Nincs határ, soha nem unom meg.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Úgy rémlik, vegetáriánus vagy.

Nem teljesen, de inkább csak csirke- és pulykamellet eszem.

Mi a filozófiád emögött?

Nem azért vagyok fél-vegetáriánus, mert így döntöttem, hanem mert rosszul vagyok a többi hústól. Azonnal megérzem, akkor is, ha el van rejtve az ételben. A nagyszüleim sokat trükköztek ezzel, hátha nem veszem észre…de nem működött. Nincs filozófia, tényleg nem bírom.

A vidéki rokonok azért okoztak kellemetlen perceket, gondolom…

Vannak vidéken rokonaink, sokat jártunk a családdal disznóvágáson, ilyenkor általában a ház legeldugottabb zugában ültem vödörrel a kezemben. Még a szagtól is rosszul voltam.

Milyen számodra az ideális tészta?

A főzés tekintetében az al dentét szeretem, a szósz pedig mindegy, csak paradicsomos legyen. Imádom a csípőset, az arrabiata az egyik kedvencem, a tészták közül pedig a penne és a fusili. Szóval a legklasszikusabbak. Kicsit begyepesedett vagyok, szeretem a megszokott dolgokat. A törzshelyeimen általában már kérnem sem kell, amint belépek, azonnal készítik a kedvenceimet.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Mit szólsz az ebédmenü felhozatalhoz a városban?

Várj, gyorsan lefotózom a kaját, jól jön néha egy kis változatosság az Instagramomon.

Wheelchairguy-nak fontosabb a posztolás, mint az ebéd?

Majdnem. Ez egy hülye szokás, hogy általában lefotózom, amit eszem. Már ha éppen újat eszem. De visszatérve az ebédmenüre, mivel finnyás vagyok, sokszor nem barátom az ebédmenü. Amit például most eszünk, azaz a csirkemell rizzsel és utána egy desszert, ideális. De tényleg szeretem a megszokott dolgokat. Ha van egy jól bejáratott helyem, nem szeretek rajta változtatni. Sokat ebédelek a Briósban, vagy régebben a Kekszben. Sokfelé járkálok a városban, de nem sokat kísérletezem. Szeretem a törzshelyeket.

De azért azt nem mondhatjuk, hogy nem vagy nyitott?

A hagyományos magyar ételek nem nekem készülnek, az biztos. És persze, szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg édességeket, de nem lennék jó gasztroblogger, szűkek és korlátoltak az étkezési szokásaim.

Van feketelistád?

Békacombot nem ennék, pedig érdekel. Kagylót szürcsölni sem igen fogsz látni. Az osztriga sem vonz. De feketelistám nincs, soha nem mondom, hogy soha.

Melyek a gyerekkorod nosztalgikus ízei?

A tojásos nokedli mostanában nagyon feljön. A nagymamám sokat csinált. És a paradicsomleves. Azt is nagyon jól csinálta. Napok óta vágyakozom mindkettőre. És egy jó kakaós palacsintára. Mikor a nagyinál ezek voltak, az nekem maga volt a karácsony. Ja, és a kókuszgolyó. Ha százat csinált, százat ettem meg.

Lelkes handbike versenyző vagy. Amikor versenyre készülsz, jobban odafigyelsz, mit eszel?

Szinte egyáltalán nem figyelek oda az étkezésemre, van, hogy éjjel 1-kor nekiállok tésztát főzni. Ezen most igyekszem kicsit változtatni, az az álmom, hogy reggelizzek, ebédeljek és vacsorázzak. Legalább ennyire legyen beszabályozva az étkezési szokásom, aztán jöhet az étrendre való odafigyelés is.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Szeretsz főzni?

Elkényeztetett gyerek vagyok, eddig nemigen főztem. Most viszont tényleg életmódváltásban vagyok, úgyhogy szeretnék megtanulni.

Külföldi utazásaidról milyen emlékezetes gasztronómiai élményeid vannak?

Igyekszem mindenhol kipróbálni a tradicionális ételeket, Spanyolországban megvolt a paella, Londonban az angol reggeli. De alapvetően az olasz és a távol-keleti konyha áll hozzám igazán közel.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Követlek az Instagramon, úgyhogy nem titok előttem, hogy szeretsz bulizni. Szoktál hülyeségeket enni éjszaka?

Egy nagyon jó barátnőmmel mostanában az a szokásunk, hogy elmegyünk bulizni, de egy idő után azt érezzük, hogy nagyon éhesek vagyunk, és sürgősen ennünk kell valamit. Így aztán az esték végén rendszeresen a Király utcai törökben kötünk ki egy jó gyros-ra, és csöpög rólunk a csípős szósz éjjel háromkor. Lassan ez is tradíció.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram