Hirdetés
Hirdetés

Teljes ízvesztéséről, majd ízlelészavaráról vallott a 3 Michelin-csillagos Hélène Darroze

2021. szeptember 15.
Ízérzékelésének elvesztéséről és hosszan tartó Covid-19-ről vallott a világ egyik legelismertebb séfje, a francia Hélène Darroze a Finedininglovers-nek adott interjújában.
Hirdetés

A mára összesen öt Michelin-csillagot elnyert francia séf őszintén beszélt arról a kétségbeejtő állapotról, amikor a Covid-19 fertőzése idején kialakult ízvesztése a betegség elmúltával sem rendeződött.

Darroze elmesélte, hogy a járvány első hullámában kapta el a vírust, amikor még vajmi keveset lehetett tudni mind a tünetekről, mind a betegség hosszú távú kihatásairól.

„Amikor megízleltem az ételt, azt mondtam: istenem, mi történik velem?"

Egy séf számára az ízlelés elvesztése, majd pedig a megzavarodott ízérzékelés teljes talajvesztést jelent. Ha tartóssá válik az állapot, a séfek-szakácsok megélhetését is veszélyeztetheti a munkájukhoz alapvető fontosságú készség. Az állapotot persze nem sokáig lehetett titkolni, hónapokon át minden nap nem főzhetett és kóstolhatott vakon a világsztár séf.

Hélène Darroze at the Connaught / Fotó: www.the-connaught.co.uk

A Top Chef műsorban való szereplése alkalmával a kóstolások után a többi zsűritagot kérdezgette, hogy milyen íze van az ételeknek... Mindennapi éttermi munkája során pedig az alatta dolgozó séfek ízlelésére és véleményére volt kénytelen hagyatkozni.

2020-as betegsége óta mára elmúltak a "long-Covid", azaz a hosszan elhúzódó Covid-19 tünetei is. A sors különös fintora, hogy épp a problémás időszakban, 2021 januárjában nyerte el a The Connaught Hotelben működő éttermével a csúcsok csúcsát jelentő harmadik Michelin-csillagot.

Hélène Darroze at the Connaught / Fotó: www.the-connaught.co.uk

Mint világraszóló sikereket elért női séfnek, véleménye különösen sokat számít szintén női pályatársai számára, ezért ez a kérdéskör nem maradhat ki egyetlen vele készült interjúból sem. Az idézett interjúban azt a megállapítást tette, hogy „a dolgok változnak, de csak nagyon lassan".

Véleménye szerint jelenleg a legnagyobb változás valójában kívülről érkezik a vendéglátásban dolgozó, ambiciózus nők felé: napjainkban a férfi séfek és a nyilvánosság hozzáállása változik elsősorban. Végre kezd rájönni a világ, hogy a nőknek is ott a helye ezen a piacon. Meglátása szerint azonban itt az ideje, hogy maguknak a nőknek változzanak meg az elképzeléseik saját magukról, és lássák maguk előtt az utat, hogy igenis lehetséges ezt a hivatást választani a gyermekvállalás és a családi élet mellett is. Darroze szerint habár egyre több nő gondolja így manapság, még mindig nem elegen.

Forrás.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram