Hirdetés

Tányérokat középre rakni, és indulhat a Dobrumba-élmény! Szerethető étterem a város közepén

SZERZŐ: Szuna Noémi
2019. szeptember 12.
Kevés hely van Pesten, ami úgy hétköznapi, hogy közben minden szempontból telitalálat. A lokáció, a koncepció, a stílus, sőt még a név is a legnyerőbb választásnak tűnik. Ilyen a Dobrumba, ami úgy simul a bulinegyed nemzetközi nyüzsgésébe, hogy közben lehetne Berlinben, Tel-Avivban vagy Kelet-Londonban is, de mennyivel jobb, hogy csak a Dob-Rumbach sarkáig kell mennünk érte.
Hirdetés

Már a neve is jól cseng, hiszen a dob és a rumba azonnal egy kis egzotikumot sejtet, pedig egyszerűen csak jó sarkon nyitott meg az üzlet két és fél éve. Az elnevezés ez esetben viszont semmire sem kötelez, hiszen nem valamiféle fülledt karibi táncklubba érkezünk, hanem a város egyik legszínesebb konyhájával rendelkező éttermébe.

Atlasztól az Ararátig, Boszporusztól Gibraltárig – ezt a mottót választotta a hely, melyet elsősorban utazások ihlettek. Hol is lehetne mindezt igazán átadni, ha nem abban a közegben, ahol a hátizsákos turisták keverednek a környéken élő külföldiekkel, egymást érik a kávézók, hostelek, borbélyszalonok, miközben az egykori zsidónegyed kulturális öröksége mind a mai napig megmaradt?

Nos, tényleg a megfelelő kereszteződés ez minden szempontból, viszont ahhoz, hogy igazán szerethető legyen rögtön nyitás óta, kellett egy idevaló, pontosabban belevaló konyha is. Berényi András pedig megmutatta, hogy az ázsiai fúziós ízek mellett az autentikusabb közel-keleti stílusban is feltalálja magát, hiszen itt úgy kell kreatívnak lennie, hogy közben olyan egyszerű, sallangmentes maradjon az étel, mint a törököknél, grúzoknál vagy a libanoni mezzebüfékben. 

Shakshuka-variációk @Dobrumba Facebook

Az étlap ugyanis erre épül, vagyis a hideg és meleg mezzékre, de kínálnak persze leveseket, salátákat és persze főételeket is. Választani pedig nem könnyű, hiszen aki evett már a világ valamelyik szegletében egy jó labneh-t, hummuszt, muhammarát vagy baba ganoush-t, alig várja, hogy ezek az ízek ismét lenyűgözzék. A hatás pedig nem marad el. A fűszerek, az alapanyagok és az arányok jól eltaláltak, érződik a magabiztosság, miközben intenzív és különleges fogások kerülnek elénk. Aki kevésbé járatos a közel-keleti konyhák kínálatában, kap egy kis segítséget a Dobrumba kedvencei megjelöléssel, bátran kóstolgassuk őket. 

Labnehx2 @Dobrumba Facebook

Nemcsak a mezzéket, hanem például a harirát, a marokkói fűszeres lencse- és csicseriborsólevest, amit lehet bárány- és marhahúsos változatban is kérni, a különböző feltétekkel rendelhető shakshukát vagy a citromos csirke tagine-t. Élénk ízek keverednek és simulnak össze a tányéron, talán mégis van itt jelentése a dobnak és a rumbának is.

Muhammara (sültpaprika-krém) dióval, gránátalmával @Dobrumba Facebook

Viszont akármennyire is izgalmas és profi a konyha, ennek az üzletnek a szerethetőségét épp az adja, hogy érződik a spontaneitás, lazaság és olykor egy pici esetlenség is. Nincs túlgondolva a dizájn, a falak vállaltan és vagányan kopottak, csövek, téglák, vezetékek látszanak, és él itt sok növény, itt-ott feltűnnek az utazások során gyűjtött tárgyak, egy hatalmas jereváni panorámakép a hátsó falon, a hangulat arra inspirál, hogy evés után akár utazhatnánk is tovább. 

Kép forrása: www.dobrumba.hu

A közösségi élmény pedig biztosan nem marad el, mert szinte mindig sokan vannak, és ismeretlen, nagy társaságba kerülünk, ha akarunk, ha nem. Ritka az olyan hely Pesten, ahol az üzlet előtt várakoznak türelmesen a vendégek, de ez a Dob-Rumbach sarkon mindennapos jelenség. A konyha és a felszolgálók igyekeznek lépést tartani a pörgéssel, ez nyilván nem mindig sikerül, így ha megtehetjük, rendeljünk addig is a bárból.

Nagyon igényes a borválaszték, ahogy a koktélok is, és az alkoholmentes kínálat mondhatni, pazar. A részletekre is figyelnek, szépek a tálak, a poharak, mindenben érződik a minőség iránti elkötelezettség, egy oldott, könnyed miliőben kapunk nagyon klassz dolgokat. 

Port&tonic @Dobrumba Facebook

Sokan gondolják úgy, hogy a pesti bulinegyed nem a városlakóknak szól, de a Dobrumbával érdemes kivételt tenni, mert anélkül érkezhetünk meg a világ jó néhány konyhájába, hogy elhagynánk a nagykörutat, és biztos, hogy vissza is akarunk térni időről időre. A zsinagógák, a festett tűzfalak, a járdán heverő bőröndök, a lelakott házak és az egymást érő fancy vendéglátóhelyek pedig csak hozzátesznek ehhez az élményhez. Pest itt érződik igazán világvárosnak, minden idegesítő momentumával és szerethető bájával együtt, és nem kell nagy kalandornak lenni ahhoz, hogy élvezzük.

Közönségkedvenc ételek: mezzék, shakshukák, gránátalmás csirkemáj, harirák, basboussa

Árak: levesek és saláták 850-2500 forint; mezzék 1100-2700 forint; főételek 2000-3800 forint; desszertek 850 forint

Ebédajánlat 12-16 óra között: min. 1500 forintos fogyasztás esetén egy napi leves és egy basboussa desszert ajándék

Dobrumba

Cím: Budapest VII. kerület, Dob u. 5.
Nyitvatartás: H-V: 12:00–00:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram