Sosem készült séfnek, mégis három csillagot nyert – Hogyan lett Anne-Sophie Pic a Maison Pic séfje és a francia Becsületrend lovagja?

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 8.
a Lounge rovat
támogatója a
Anne-Sophie Pic gyakorlatilag beleszületett a fine dining világába. Már a dédszülei is vendéglátással foglalkoztak, Eugen és Sophie Pic 1889-ben nyitották meg az Auberge du Pin nevű éttermet, a helyet ahonnan a konyhaművészet egyik legfontosabb családjának, a Pic-dinasztiának a története indult.
Hirdetés

Az étterem első komoly sikereit Anne-Sophie nagyapja, André hozta meg az Auberge du Pin számára. André az édesanyjától tanulta meg a konyhai munka alapjait, majd a különböző éttermekben töltött tanulóévek után 1929-ben hazatért, és átvette a családi konyha vezetését. Az André Pic által kijelölt új irány sikeresnek bizonyult, az étterem 1934-ben elnyerte harmadik Michelin-csillagát. 

Anne-Sophie Pic / Fotó: Facebook

A család 1936-ban elköltözött Valence városába, ahol természetesen azonnal meg is nyitották új éttermüket. A Maison Pic pedig azóta is nyitva áll. André vezetése alatt az itteni konyha is kiérdemelte a három csillagos értékelést, a langouste gratinée és a poulardes en vessie volt az étterem két ikonikus fogása, amiket az 1936-ban megjelent Guide Michelin is kiemelt.

Fotó: Facebook

A második világháború után azonban nehéz idők következtek az étterem számára. A konyha két csillagát is elveszítette, és sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz, aki folytassa a családi hivatást. Látva, hogy apja egész élete a konyha, a kőkemény munka körül forog, André fia Jacques Pic sokáig nem akart séf lenni, az autóiparban kívánt elhelyezkedni. Később azonban, amikor úgy tűnt, hogy apja nem talál utódot, aki méltón tudná folytatni a családi hagyományt meggondolta magát, és 1956-ban mégis átvette apjától az étterem vezetését. 

Fotó: Facebook

Az új séffel együtt járt a változás is - Jacques Pic úgy döntött, modernizálja az étterem eddigre kissé idejétmúlt kínálatát. A klasszikus francia fogásokat saját, kortárs stílusában újraalkotó Jacques 1974-re visszaszerezte az elveszített két csillagot a Maison Pic számára. Az ő irányítása alatt tanult fia Alain és lánya Anne-Sophie is, aki tanulmányai és külföldön éppen beindulni látszó üzleti pályafutása dacára tért haza, vonzotta a családi hagyomány, úgy döntött, ő is séf szeretne lenni. Azonban alig három hónappal az után, hogy Anne-Sophie hazatért,  Jacques Pic meghalt szívrohamban miközben a konyhán dolgozott. A konyhának mennie kellett tovább, az étterem folytatta működését, Jacques fia, Alain vette át a vezetői szerepet, Anne-Sophie pedig a vállalkozás üzleti vezetését. A három csillagot azonban nem tudták megtartani.

Anne-Sophie Pic / Fotó: Facebook

1997-ben Anne-Sophie visszatért a konyhába, ő váltotta testvérét a séf pozíciójában. Elmondása szerint éppen az sarkallta erre a döntésre, hogy a kalauz elvette tőlük a harmadik csillagot, Anne-Sophie szerint „apja csillagát”. Úgy döntött, visszaszerzi azt.

Annak dacára, hogy Anne-Sophie Pic sohasem részesült hagyományos szakácsképzésben, hivatalos végzettséggel nem rendelkezett, irányítása alatt mégis új aranykor köszöntött be a Maison Pic számára. 

2007-ben sikerült visszaszereznie „apja csillagát”, a Maison Pic újra a legmagasabb értékelésen áll azóta is. Ezzel a teljesítménnyel ő lett a negyedik francia nő a történelem során, aki az általa vezetett konyhával kivívta ezt az elismerést. 

Az évek során Anne-Sophie felvirágoztatta a Pic-birodalmat. Világszerte sorra nyílnak új éttermei, amiket rendszeresen csillagokkal jutalmaz a Michelin-kalauz. A Valence-ben tartott mesterkurzusára hónapokra előre kell helyet foglalni, azok mindig teltházzal futnak. 2011-ben elnyerte a Veuve Clicquot champagne-ház által alapított, a világ legjobb női séfjének járó díjat, és ugyanebben az évben kapta meg a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet.

Fotó: Facebook

A valencei étteremben saját értelmezésében viszi tovább azt a stílus, amit édesapjától tanult, ami nagyapját is híressé tette, amit dédszülei is képviseltek. Hetente két-három napot tölt új ételek megálmodásával, kikísérletezésével. Elmondása szerint számára az ízek olyanok, mint a zeneszerzők fejében a hangjegyek, „hallja” az ételt, szó szerint „megkomponálja” a fogást. Minden ételének egy különleges hozzávalót választ főszereplőül, igazodva az éppen termőre forduló zöldségek, gyümölcsök, gombák szezonjához. 

Fotó: Anne-Sophie Pic Facebook

Elmondása szerint nem volt könnyű dolga, amikor bátyjától átvette az éttermet. Meg kellett küzdenie minden eredményért, a séfnek kijáró tekintélyért, és ki kellett harcolnia azoknak a szakácsoknak az elismerését, akik kisgyermek korától ismerték őt, és nem igazán tudtak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy ő lett a főnök, aki megszabja az étterem új irányát. Emellett pedig ott volt annak a hagyománynak, minőségnek a súlya, amit a fine dining világában a Pic név képvisel, immár több mint 130 éve. Anne-Sophie Pic azonban megállta a helyét, és soha nem látott sikerekre vezette a családi éttermet és mellette még jó néhányat is. Korunk egyik legjelentősebb séfje, igazi művész, aki gondoskodott arról, hogy családjának neve örökre beíródjon a gasztronómia történelemkönyvébe.  

Forrásaink voltak:

1, 2, 3

Tovább olvasok:

 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram