Hirdetés
Hirdetés

Ne legyünk sem pitiánerek, sem balekok! Borravaló Japántól Franciaországig

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. szeptember 10.
Ha jól érezzük magunkat, finom az étel, és elégedettek vagyunk a kiszolgálással, örömmel adunk borravalót. A vendéglátás borravalós szakma – így attól függően, hol járunk, vegyük figyelembe, hogy a szektorban jellemző fizetések is igazodnak ehhez a szokáshoz. Valahol nem csak illendő, hanem elvárt is.
Hirdetés

A magyar éttermekben általában tíz százaléknyi borravalót csapunk a számlánk végösszegéhez, hacsak nem tartalmazza a számla a szervizdíjat is. Vannak azonban országok, ahol ez túlzásnak számít, és léteznek olyanok is, ahol egyenesen sértésnek veszik. Kis borravalókörkép a világból, hogy ne érezzük magunkat se baleknak, se pitiánernek.

A közhelyekben mindig van igazság, így a turisták és utazók a Rómában élj úgy, mint a rómaiak intelmet régóta igyekeznek követni, bárhol is járjanak. Azonban a megszokott beidegződéseink sokszor felülírják a helyi szokásokat. Általános, betartandó jó tanácsként minden egyes utazásunkkor kérdezzünk-olvassunk utána, hogy úticélunkban mi a norma.

A világ 196 országában különbözőek lehetnek az ehhez kapcsolódó szokások. Kerekítsünk? Hagyjunk pár eurót az asztalon, esetleg diszkrét borítékba csomagoljuk a borravalót?

Francia csiki-csuki

Megosztom önökkel a titkot, hogy ez az írás a Mont Blanc lábainál, egy étteremben készül épp. Várom a kecskesajtos salátám, és nem szükséges azon gondolkodnom, hogy fogom kiszámolni a borravalót, itt ugyanis a számla összege már tartalmazza a szervizdíjat. Kényelmes megoldás, mindemellett a helyiek szoktak borravalót hagyni a garszonnak, ami a számla 5-10 százalékát teszi ki. Végeredményben hiába írja elő a törvény a szervizdíjat, az önfejű franciáknak ne mondja meg senki, mit tegyenek.

Bimo Luki / Unsplash

Egyszerű dolgunk lesz Ausztráliában

Ha utálja a borravalót számolgatni, vacsorázzon Ausztráliában! Itt soha nem volt ilyesmi divatban, de a zsúfolt turistahelyeken szembemenve a helyi szokásokkal mégis kezd elterjedni a borravalóhagyás.

Csak diszkréten vagy sehogy sem: Japán

A helyi kultúra szintén nem ismeri a borravalózást, és ne is próbákozzunk vele, mert csak kínos pillanatokat okozunk a személyzetnek. Nem tudnak vele mit kezdeni. Ha mégsem tudunk felhagyni ezzel a szokással, akkor se tegyük látványosan: diszkrét borítékba csúsztatva átadható, de semmiképpen sem elvárt. Ami biztos: a borítékot a jelenlétünkben nem fogják felbontani.

Portugália: 5, 10

A kávézókban öt, az éttermekben a jól bevált tíz százalék az elfogadott, ne is variáljuk túl, ilyen egyszerű ez.

Coperto Olaszországban

Ki ne tudna nagyvonalú lenni Olaszországban? A borravaló esetén azonban nem szükséges kellemetlenül érezni magunkat, ha csak pár eurót hagyunk az asztalon. Összege ne haladja meg a számla tíz százalékát. Biztonságképp ellenőrizzük, hogy a „coperto” szó szerepel-e a cehhen: ha igen, már kifizettették velünk a hálánkat.

A baksis Indiában

Itt aztán tudják, mi az, hogy baksis. Ez a legtöbbet hallott szó az indiai utcákon. A számlához hozzászámolják, így egyéni megítélés kérdése, hogy ezen felül szeretnénk-e még kifejezni megelégedettségünket pár rúpiával.

Borravalómentes Szlovénia

Gyarapítja a nem borravalós országok listáját, semmiféle ilyen elvárás nincsen a vendégek felé, de kedvesen és udvariasan megköszönik, ha mégis adunk.

Ahol komolyan kell venni: Amerikai Egyesült Államok

Ha azt hittük, hogy a baksis a Kelet kultúrájához tartozik, akkor még nem jártunk amerikai étteremben. Itt a borravaló elvárt, összege mindent felülmúl. Ahol a szervizdíj a számla végén szerepel, ott nem kell foglalkozni vele. Ellenkező esetben számítsunk arra, hogy a tíz százalék szegényesnek fog hatni. 15-20 % közti az elvárt, amit a pincérek adóbevallásakor alapul is vesznek. Ha ennél kevesebbet hagyunk ott, az azt jelenti, hogy elégedetlenek voltunk. Ha készpénzzel fizetünk, a bárban úgy fognak visszaadni, hogy egydolláros legyen a visszajáróban. Illő ugyanis egyet odacsúsztatni a pultosnak.

Hozzászólásokban jöhetnek a további országok és tapasztalatok!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram