Hirdetés
Hirdetés

Rázva, nem keverve | Így készül James Bond ikonikus Martinije

SZERZŐ: DG
2023. november 25.
A 007-es ügynök ismert az eleganciájáról, arról, hogy igen népszerű az elbűvölő hölgyek körében, valamint arról is, hogy szívesen fogyaszt vodka-martinit. A három tényező között biztosan lehet találni összefüggést, azonban mi most nem ezt szeretnénk felderíteni – sokkal inkább azt, hogy mi James Bond kedvenc italának eredete, illetve, hogy manapság már miért lehetetlenség elkészíteni az eredetileg leírt receptet.
Hirdetés

James Bond napjainkban is az ideális férfi megtestesítője, pár évtizeddel korábban pedig ez még sokkal jellemzőbb volt, ugyanis rengetegen irigyelték stílusát, életvitelét és ízlését. Ezek közül több olyan dolog is van, amit nem volna egyszerű elérni vagy utánozni, viszont a kedvenc italát elkészíteni már sokkal kevésbé ördöngösség. 

Ian Flamming 1953-ban hódította meg a világot az első James Bond-könyvvel, amely a Casino Royale címet kapta. Ebben tűnik fel az azóta ikonikussá vált ital, ráadásul a történet azóta már filmvászonra is került Daniel Craig főszereplésével, ez pedig még többet lendített a “rázva, nem keverve” készített koktél népszerűségén. 

Honnan a név és mi a recept? 

A koktél a nevét nem másról, mint a 007-es ügynök gyönyörű partneréről, Vesper Lyndről kapta. Bond a regényben meg is kéri a nőt, hogy a nevét viselhesse az ital és azzal próbálja meggyőzni, hogy ezt a koktélt minden bizonnyal a világ minden pontján szeretni fogják. Nos, ebben teljes mértékben igaza lett! 

És hogy mire is van szükség az ital elkészítéséhez a regény alapján? 

  • három rész Gordon’s gin 
  • egy rész vodka 
  • fél rész Kina Lillet
  • egy vékony szelet citromhéj 

Manapság ezen már kénytelenek leszünk változtatni, ugyanis a Kina Lillet már nem kapható, így más vermuttal kell helyettesíteni. 

Miért rázva, és nem keverve? 

Ha ránézésre kell választani a kevert és felrázott verzió közül, a legtöbben valószínűleg inkább az előbbire szavaznának, ugyanis ebben az esetben egy sokkal homogénebb és „tisztábbnak” tűnő italt kapunk – szemben a rázott változattal, ami inkább tűnik zavarosnak. Azonban azt is fontos tudni, hogy a rázás során az alkohol gyorsabban hűl le, ráadásul a folyamat során több antioxidáns szabadul fel, amelyek csökkentik annak káros hatásait. Tehát feltételezhetjük akár azt is, hogy James Bond egy igazán tudatos alkoholfogyasztó volt, akinek fő erénye a mértékletesség. 

 

Forrás: finedininglovers.com | boutiquehandbook.com

Fotó: unsplash.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram