Hirdetés
Hirdetés

Örökös ikonná választották a női séfet, most Párizsban nyit éttermet Dominique Crenn

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 7.
Az amerikai sztár Párizsban.
Hirdetés

A jelenkori gasztronómia egyik csúcsteljesítményét Dominique Crenn nevéhez köthető. Idén a World's 50 Best szavazásán nem érdemtelenül részesülhetett az Icon Award elismerésben.

San Francicsóban vezeti három Michelin-csillagos éttermét, az Atelier Crennt, ám friss bejelentésével meglepte rajongóit.

Fotó: Chef's Table, 2017

Egy francia születésű amerikai séfikon Párizsban

Az izgalmas hír, hogy Dominique Crenn éttermet nyit Párizsban.

"Megnyitjuk a French Nola éttermet, amely a New Orleans, San Francisco és Franciaország konyháinak találkozási pontja lesz" - mondta.

Dominique Crenn személye itthon valahogy még mindig megfoghatatlan. Egyrészről a földrajzi távolság miatt ő számunkra egy messzi képviselője a haladó gasztronómiának (egészen eddig elszánt gasztroturistaként sem ugorhatunk ki egy fapadossal enni nála), másrészről az általa képviselt értékek és nézetek csak nehezen találkoznak az itthon megszilárdult erőviszonyokkal.

Dominique Crenn öntudatos, egyszerre vad, öntörvényű, ám az éttermi koordinátarendszerben rendkívül szabálykövető, és nem utolsósorban feminista. Feminista abban az értelemben, ahogyan azt leggyakrabban félreérteni szokás. A saját maga jogán szakács, a saját maga jogán és tehetsége nyomán séf és étteremtulajdonos.

Most az amerikai csúcskarrierje után a szülőföldjére tér vissza, Franciaországba, így mi is kóstolhatjuk az ételeit egy amerikai út nélkül is.

Dominique Crenn / Fotó: Bar Crenn

Crenn a főzésen kívül vezető szerepet tölt be a Root Project elnevezésű kezdeményezésben. A projekt célja, hogy a 2016-os Matthew hurrikán okozta pusztítást követően segítsen a haiti farmereknek az infrastruktúra újjáépítésében. A projekt keretein belül fákat ültetnek Haitin a helyi kávé- és kakaótermesztők számára, hogy azok folytathassák a mindennapi kenyerüket biztosító munkájukat. Tavaly közel 500 ember veszítette életét a hurrikán pusztítása nyomán, és ne feledjük a 2010-es haiti földrengést sem, amely mintegy 170 ezer halottat, és 190 ezer sebesültet hagyott maga után.

„Nekem valójában nincs szükségem sok mindenre. Csak azt szeretném, hogy egy jobb világban éljünk, és ha valamiben tudok segíteni, mindenképpen szeretnék tenni is valamit.”

B-terv?

"Azt hiszem, hogy én életem végéig séfként fogok dolgozni, de emellett valódi problémákkal is szeretnék foglalkozni, mint például a haiti helyzet is. Nekem valójában nincs szükségem sok mindenre. Csak azt szeretném, hogy egy jobb világban éljünk, és ha valamiben tudok segíteni, mindenképpen szeretnék tenni is valamit. Sokkal többet jelent ez számomra, mint mondjuk egy BMW-t vezetni, amim természetesen nincsen."

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram