Hirdetés
Hirdetés

Nyolc étterem, ahova érdemes ellátogatni 2024-ben

2024. január 24.
Ismerős nevek, új tehetségek, lélegzetelállító helyszínek – ha külföldre készül és már csak egy jó tippre lenne szüksége az éttermet illetően, segítünk! Íme egy foodiek és gasztronómiai szakértők segítségével készült gyűjtés 2024 potenciálisan legérdekesebb éttermeiről, amikért érdemes sokat utazni.
Hirdetés

A kulináris kreativitás az elmúlt évek nehézségei után újra a csúcsra került: a fenntarthatóság, a tisztított esővízzel való főzés, a helyi alapanyagok használata és egyéb trendek új izgalmas irányok felé terelik a gasztronómiát. 


Az Amisfield étterem udvara – Fotó: Richard Kirby

A Távoli Észak Öt érzékszerve az Amisfield menüjéről – Fotó: Richard Kirby

Queenstown, Új-Zéland: Amisfield

Óceánia világának gasztronómiája megállíthatatlanul emelkedik fel. A szezonalitásra fókuszáló, lenyűgöző tájon található Amisfield étterem mágikus és emlékezetes ételeket készít. Maguk halásznak és vadásznak, helyi alapanyagokkal dolgoznak, a látogatóknak pedig olyan érzésük van, mintha a Noma testvérével találkoznának, csupán a bolygó túlsó felén – nem véletlenül. Vaughan Mabee executive séf megjárta a Nomát, korábban pedig egy három Michelin-csillagos san sebastiani étteremben dolgozott. 


 

Az Atelier Moessmer ételei – Fotó: Luca Dalge

Bruneck, Olaszország: Atelier Moessmer

A korábban a Dolomiták lankáin található három Michelin-csillagos St. Hubertus séfjeként dolgozó Norbert Niederkofler bármerre megy, követik az elismerések. Az Atelier Moessmer tavaly kapta meg a harmadik csillagát egy Zöld Michelin-csillaggal kísérve. Az étteremnek egy dél-tiroli villa ad otthont, ami korábban a világ egyik legrégebbi ruhagyártó műhelyeként működött. Niederkofler koncepciójának része a különleges környék adta lehetőségek felfedezése: az étterem konyhájára a környékbeli farmokról és kistermelőktől érkeznek a hozzávalók. 


 

Tachikawa, Japán: Auberge Tokito

A Tokiótól 45 percre, Tachikawa városában található  Auberge Tokito Auberge Tokito épülete modern köntösbe bújtatja a klasszikus japán ryokan-okat. A húsz külföldön töltött év után hazaköltözött Yoshinori Ishii innovatívan ötvözi a klasszikus japán kaiseki konyhát a modern elemekkel. A séf a legjobb termelőkkel, halászokkal és vadászokkal dolgozik Japán szerte. Yoshinori Ishii nem csak a konyha művészethez ért felsőfokon: minden tányért és tálat saját maga készít a kerámia stúdiójában.


Az Ilis otthonát egy régi gumigyár adta

Brooklyn, Egyesült Államok: Ilis

Régi gumigyárban nyitott éttermet a Noma egykori társtulajdonosa, Mads Refslund. Az Ilis nyolc évig érlelődött, mire megnyitotta a kapuit a nagyközönség előtt. A gigantikus belmagasságú, impozáns térben a nyitott konyha köré alakították ki a vendég teret, ahonnan első kézből figyelhetjük a séfek munkáját, akik nem mellesleg egyben a felszolgálók is.  Refslund régóta dédelgetett álma 2024 egyik legizgalmasabb gasztro-desztinációja.


Fjordok és hegyek között lebeg a vízen az Iris étterem – Fotó: John Asle E. Hansen

Az Iris menüjéről – Fotó John Asle E. Hansen

Rosendal, Norvégia: Iris

Eljutni az Iris-be olyan érzés, mint elzarándokolni a világ végére. Az út Norvégia különleges tájain vezet át, míg elérkezünk a Hardanger fjordig. A vízen lebegő gömb formájú éttermet Salmon Eye-nak is becézik, alakját a halak szemének formája inspirálta. Anika Madsen séf konyhájának fókuszában a tengeri ételek állnak, a séf menü a globális élelmiszer rendszer kihívásairól és veszélyeiről, a jövőbeli innovációkról mesél a fjordok, hegyek és gleccserek között.


 

A Julemont mesebeli kastélya

A Julemont menüjéről

Château Wittem, Wittem, Hollandia: Julemont

A klasszikus és modern ízeket ötvöző kortárs Julemont-nak egy mesébe illő 1105-ben épült kastélyhotel ad otthont. Az étterem Guido Braeken séf keze alatt nyerte el két Michelin-csillagos elismerést, Braeken-t a hollandiai Gault & Millau által az Év Fiatal Séf-jének is választotta. Braeken menüje erős francia alappal rendelkezik, ételeit kreatívan vegyíti ázsiai és dél-amerikai ízekkel, izgalmas, letisztult kreációkat eredményezve. 


Freidorf, Svájc: Mammertsberg

Pazar kilátással és környezettel várja vendégeit a Mammertsberg a Bodeni-tó partján, ahol a vendégeket királynőként és királyként kezeli Silvio Germann séf és csapata. Germann étterme nemrégiben nyerte el második Michelin-csillagát, a séf munkáját pedig az Év Séf-jé díjával ismerte el a Gault Millau. A svájci kastélyban található étterem konyhája a Michelin-guide szerint rendkívül kreatív, anélkül, hogy túlcifrázná, vagy túl gondolná az ételeket. 


A Tantris menüjéről – Fotó: Joerg Lehmann

München, Németország: Tantris

A két Michelin-csillagos Tantris Maison Culinaire családi vállalkozása 1971 óta formálja a német gasztronómiát. Az ikonikus Bauhaus épületet nemrégiben renoválták, de minden elemében megőrizte eredeti formáit és értékeit.  A német Benjamin Chmura és a francia pastry chef, Mazime Rebmann közösen alakítják a konyha arculatát: az újranyitás óta a Tantris ételein erős francia hatás érzékelhető, ami a bor választékban is  visszaköszön.


 

Kilátás David Berlin új étterméből, a Vynből – Fotó: Andrea Papini

 

A Vyn étterem skandináv stílusú belső tere – Fotó: Andrea Papini

Simrishamn, Svédország: Vyn

Új otthonra talált a svéd séf, Daniel Berlin a két Michelin-csillagos Daniel Berlin Krog bezárása után –  a Balti-tengerre enged kilátást a Vyn ablakai. David Berlin minimalista, de melegséget sugárzó nyitott konyhájában szezonális alapanyagokból állítja össze menüjét,  az alapanyagokat egytől egyig ő termeszti, gyűjti össze és vadássza le. Az étteremhez boutique hotel és borbár is társul.

 

Forrás: forbes.com

Képek:

Tantris: Kathrin Koschitzki  ⎸Annette Sandner  ⎸ Joerg Lehmann

Vyn: Jimmy Linus

Julemont: Chateau Wittem

Iris: Asle E. Hansen.

Amisfield: Richard Kirby

Ilis: Scott Lynch Ilis

Atelier Moessmer: Luca Dalge

 

Tovább olvasok:

 

 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram