Hirdetés
Hirdetés

„Nem szeretnénk a versenyzőkre nyomást helyezni” – Hamvas Zoltánnal, a Bocuse d’Or Akadémia elnökével beszélgettünk a magyar döntő kapcsán

SZERZŐ: DG
2023. október 25.
Holnap, október 26-án rendezik meg Budapesten a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét, amelyen négy csapat fog versenybe szállni azért, hogy 2024-ben hazánkat képviselhesse a norvégiai Trondheimben. Arról, hogy mire számíthatunk, Hamvas Zoltánt, a Bocuse d’Or Akadémia elnökét kérdeztük.
Hirdetés

Az idei évben is hosszú pályázási folyamat eredményeként jutottak a csapatok a selejtezőre, majd pedig onnan a hazai döntőbe. Budapest 2016-ban és 2022-ben is otthont adott az európai döntőnek, ezek után kihívást jelent még a holnapi megmérettetés megszervezése?

Azt hiszem, nem túlzás állítani, hogy már elég tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy a holnapi esemény rutinból menjen. A kihívást, vagy még inkább dilemmát inkább az jelentette, hogy megpróbáltunk olyan alapanyagot, és ezzel feladatot adni a versenyzőknek, ami akár már jövő évben Norvégiában, az európai versenyen is előfordulhat. Ezért leginkább a zöldségek, lazac, rák, kagyló és tenger gyümölcsei kerültek a fókuszba, de nyilván ez egy nehéz feladat, hiszen a 2024-es döntőt illetően még nincsen semmilyen hír vagy információ azt illetően, hogy mire lehet majd számítani.

Dalnoki Bence lett az év elején az első magyar séf, aki felálhatott a dobogóra a Bocus d’Or világdöntőjén, amivel ő és csapata elég magasra tették a lécet. Mennyire helyez ez nyomást most a versenyzőkre?

Az Akadémia részéről az a dolgunk, hogy minden versenyzőnek megadjuk a kellő feltételeket, lehetőségeket, illetve segítséget, hogy a lehető legsikeresebben tudjanak szerepelni az európai bajnokságon, majd a világdöntőn. Semmi esetre sem szeretnénk rájuk nyomást helyezni, úgy gondolom, hogy inkább motivációt jelenthetnek a korábbi sikerek, amelyek az elképesztő munka és szakmai alázat eredményei.

Hogyan lehet mentálisan felkészülni egy ilyen megmérettetésre?

Természetesen ebben is támogatjuk a versenyzőinket, nem titok, hogy a korábbi felkészülések során pszichológus is segítséget nyújtott a versenyző csapatnak abban, hogy a tagjai a lehető legjobban tudjanak teljesíteni. Nagy előnyt jelenthet, amikor valaki „visszatérő”: Molnár Bence például 2021-ben még commis-ként utazhatott Veres István séffel a tallinni európai selejtezőre, ezúttal pedig már mint versenyző indul a hazai döntőn. Így ő már közelről megtapasztalhatta, ennek a versenynek a stresszét, drukkját, mindazt, amivel ez az egész együtt jár. Azonban a többiek is csúcséttermekből érkeznek, ahol nap mint nap izgalmas kihívásokkal kell szembe nézniük.

Hamvas Zoltán

Dalnoki Bence lesz a csapat elnöke, holnap pedig az is kiderül, hogy ki lesz a séf és a commis, illetve még hozzájuk fog csatlakozni a coach. Utóbbi személyéről lehet már valamit tudni?

Itt két lehetőség van, az egyik, hogy a holnap versenyző csapatok már hoznak magukkal egy coach-ot, akivel a továbbiakban is együtt fognak dolgozni. Ha ez nincs így, akkor pedig a mi feladatunk lesz találni valakit, akivel működik a kémia, így sikeres lehet a felkészülés a norvégiai versenyre.

Bár még hosszú hónapok állnak előttünk, de lehet már sejteni, hogy melyek azok az országok, amelyek csapatai sikerrel szerepelhetnek az európai döntőn?

A döntőn általában a nagy skandináv hármas, a svédek, a norvégok és a dánok szoktak az élmezőnyben végezni, közéjük az elmúlt években csak az izlandiaknak, illetve ugye a magyar csapatnak sikerült beverekednie magát. Nagyon bízunk benne, hogy ez jövőre is így fog történni!

 

Október 26-án, a Hungexpón mérik össze az ország legtehetségesebb szakácsai a tudásukat, köztük Balogh Szabolcs (Almavirág Étterem), commis: Takács László; Hack Barnabás (Costes Group), commis: Márfi Dominik; Kelemen Roland (Hunguest Sóstó, Nyíregyháza), commis: Fodor Noel és Molnár Bence (Essencia), commis: Kaiser Botond.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram