Hirdetés
Hirdetés

„Nem olcsónak kell lenni, az ár-érték arány legyen rendben”

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. november 2.
Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa szerint nem kell aggódnunk a Balaton árai miatt, hiszen azok a kellő színvonalú, környező országbeli helyekkel összevetve versenyképesek. Ők a megőrzött Michelin Bib Gourmand minősítés miatt is nagyon óvatosan bánnak az árképzéssel.
Hirdetés

Egész nyáron ellentmondó információkat lehetett hallani a 2023-as balatoni szezonról. Volt olyan hír, hogy rengeteg a vendég, máshol pedig arról lehetett olvasni, hogy a Balaton drága, ezért üres. A tópartról nézve milyen kép rajzolódott ki?

Határozottan cáfolom, hogy drága lenne, és azt is, hogy ne lenne vendég. A Balaton mindig nagyon jól mutatja, mely helyeken mennek rendben a dolgok. Ott ugyanis még ősszel is sokan vannak, ahol rendben van az ár-érték arány, megfelelő a minőség és megbecsülik a vendéget. Ezeken a helyeken nem kell aggódni a forgalom miatt.

A Balaton a Covid időszakban kapott két ajándék szezont, amikor nem igazán lehetett külföldre utazni, az emberek ugyanakkor nagyon ki akartak mozdulni. De nem minden szolgáltató használta ki jól azt a két évet. Ahol túlárazták a szolgáltatásokat és nem bántak megfelelően a vendégekkel, oda egy jó darabig nem fognak visszamenni – a piac azonnal büntet.

Minden nyáron menetrend szerűen jelennek meg azok a cikkek is, amelyek azt állítják, hogy például egy horvátországi nyaralás már olcsóbb, mint a Balaton. Mi lehet ennek az oka?

Nem megfelelő az összehasonlítás. Én teljesen nyugodt vagyok a Balaton áraival kapcsolatban, mert minden szezon előtt elmegyek a környező országokba, és összevetem a hasonló kaliberű helyek szolgáltatási- és árszínvonalát. Horvátországhoz, Szlovéniához, Ausztriához képest a Balaton nagyon versenyképes az áraival, ha ugyanazon a szolgáltatási színvonalon vizsgálódunk.

Fotó: Kistücsök Food & Room

Almát almával és körtét a körtével kell összehasonlítani. Egy Michelin kalauz által ajánlott hely természetesen drágább a Balatonnál, mint egy kisvendéglő Horvátországban. De ez nyilvánvalóan fordítva is igaz. Nem olcsónak kell lenni, hanem az ár-érték kell jó legyen minden kategóriában.

A magyar tengernél egyértelmű a fejlődés a szolgáltatási színvonalban, egyre több helyen lehet találkozni magas minőségű vendéglátással.

Igaz, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem az áraikhoz méltó nívót adják, de tisztul a piac.

A szálláshelyeknél már évek óta működik a vendéglátásban nyáron bevezetett NTAK adatszolgáltatás. Használják a Kistücsök szálláshelyén a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait az üzleti stratégia kialakítása, illetve az árképzés során?

Az NTAK miatti szoftverhasználat nálunk nem volt különösebben újdonság, hiszen eleve használunk vendéglátó szoftvert. Az NTAK regisztrációt pedig a szálláshelyünk miatt is már korábban megcsináltuk. Az első három-négy napban kellett komolyabban odafigyelni a kezdeti lépések elvégzésére, a termékek kategorizálásakor. Ezt követően pedig már nem kellett plusz energiát szánni az NTAK adatküldésre, és további adminisztrációs teendő sem volt, a szoftver mindent megcsinál. Szóval egyszerűen ment.

Hirdetés

A Kistücsökben gyakran, amikor lefoglalják az asztalt a vendégink, rögtön szállást is foglalnak, és a környéken töltenek pár napot. A digitalizáció, a szoftverek használata kiemelten fontos a napi üzletmenetünk során. Bízom benne, hogy az NTAK segítségével a jövőben a szálláshely-szolgáltatók mellett már a vendéglátó-üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői is ráláthatnak majd a szektor teljesítményére, amiből a teljes ágazat profitálhat.

Fotó: Kistücsök Food & Room

Beszéltünk róla, hogy a megfelelő ár-érték arány megtalálása kulcsfontosságú a vendégkör megszerzésében és megtartásában. A kormányzati szándék szerint nem csak ebben, hanem a gazdaság fehérítésében is segít a szoftverhasználat.

Az NTAK-ból rengeteg olyan információ nyerhető ki, amely segítheti a szálláshelyeket akár az éves tervezésben, akár a különböző akciók kitalálásában vagy időzítésében is. Szerintem hasonló lesz a helyzet a vendéglátóhelyeknél is.

Emellett a szoftverhasználat alkalmas lehet a gazdaság fehérítésére, a pénztárgép használattal együtt. Ha a NAV körültekintően ellenőriz, nem csak a számlázást, hanem az adók, járulékok befizetését, illetve az alkalmazottak megfelelő bejelentését is figyeli, az eredmények is látványosak.

Aki hosszú távon gondolkodik a vendéglátásban és a turizmusban, abban érdekelt, hogy egyenlő feltételekkel dolgozhasson mindenki, és tervezhetők legyenek a következő lépések.

Az elmúlt években a Balaton környékén sokan dolgoztak azon, hogy hosszabb legyen a szezon. Az olyan elismerések, mint a Kistücsök újabb Michelin Bib Gourmand minősítése mennyire hozhat a kiemelt időszakon kívül is látogatókat a régióba?

Még nagyon sok munka van előttünk, de már látszódik, hogy a Balaton egyre kevésbé csak nyári desztináció.

Óriási kitartásra van szükség ahhoz, hogy egy szállás- vagy vendéglátóhely, amelyik eldöntötte, hogy egész évben nyitva tart, ne adja fel az első gyengébb időszak után.

Csapody Balázs

A Balatont ugyan még nem mondanám 12 hónapos turisztikai célpontnak, de akik minőséget adnak, azok már tudnak hosszú, április elejétől október végéig tartó szezonban gondolkodni. Én úgy látom, egyre több ilyen hely van.

A Bib Gourmand minősítésre nagyon büszkék vagyunk, bevallom, készültünk is arra, hogy meglesz idén is, vagyis nem szerettük volna elveszíteni. Ennek érdekében egyébként az árpolitikánkban is igyekszünk visszafogottak maradni: nem emeltünk annyit az árainkon, amennyit az alapanyagok vagy a közüzemi díjak drágulása indokolt volna, hiszen ellenkező esetben, lehet hogy kiestünk volna a Bib Gourmand éttermek közül.

Számomra egyébként ez a legkedvesebb kategória a Michelin családon belül, és látványos, milyen sokan jönnek amiatt, mert látnak minket a kiadványban. Az őszi foglaltságunk jól mutatja, milyen fontosak ezek az elismerések, és hogy egyre népszerűbb a Balaton a nyári időszakot követően is.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram