És valóban erre mondják, hogy: made my day. Mindig örülünk, ha felfedezünk egy jó helyet, ahol megbízhatóan tartják a minőséget. Annak még jobban, ha a PR és a dizájn nem nyomja ezt agyon, írja felül és billenti a mérleget kizárólag a külsőségek, netán a sznobizmus felé. Sznobnak lenni nem rossz ám, bizonyos keretek között előmozdító lehet, máskülönben főtt krumplit kanalaznánk pléhtányérból a világ végezetéig.

Még egy bónusz: ha nem a turistaövezet sétálóutcájában vagy más felkapott kerületben található a jó hely, hanem mondjuk egy hétköznapi, ám annál meglepőbb ponton, peremkerületben, lakótelep közepén.
Kell ehhez bátorság, hit, önbizalom.
Örömteli érzést okoz, hogy a jó minőség nem a kiválasztottak előjoga, és ez egyben azt is jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a méltóhoz és a normálishoz. Hogy szépen haladunk.

Őrmezőn, a négyes metró végállomásánál meglepő helyen működik egy élvonalbeli pékség. Kint: panelvilág. Bent: egy üzlet, ami lehetne egy menő, budai utcában, Amszterdam Joordan negyedében vagy akár Stockholm Södermalm városrészében is. Üdv a klubban, aki ezeket kívül-belül ismeri! Kompromisszum-mentesnek tűnik a hely: adalékmentes kovászos kenyerek és menő, változatos péksütemények sorakoznak a polcokon és a pulton.

Az üzlet mögött ott a pékség is, azonnal támad a frissen sülő kiflik illata. Hamar kiderül: a kompromisszum-mentesség csak a termékekre és az üzletre vonatkozik. A termelésben más sincs, csak igazodás, korrigálás, egyedi megoldások. A pékség dolgozói szinte kivétel nélkül megváltozott munkaképességűek, akikről azt gondolhatnánk, a munkapiac rejtőzködő, láthatatlan elemei.

Sajnálatosan meglepő, hogy egyszerre sajnálkozunk és lepődünk meg, mikor speciális igényű embertársaink láthatóvá válnak. Mivel jó embernek tartjuk magunkat, küldjük az 1 százalékot vagy egyéb segítséget, esetleg megvesszük a rongyszőnyeget, a kacska kerámiát, ami a garázsban köt ki, vagy a képeslapot, amit végül nem küldünk el. Szívességi vásárlásnak hívják a támogatás ezen módját.

Ebből nem kér a Bake my Day. Nem turnézik a dolgozóival, hanem egyszerűen csak jót csinál. Egy pályán versenyez a legjobb kézműves pékségekkel, nem kér a szánalmunkból, és nem enged a minőségből. A hangsúly a termékeken van. Az üzlet és a kenyerek, péksütemények semmiben nem különböznek a legmenőbb pékségek felhozatalától.

A háttérmunka diszkrét, nem tolakszik, nem pengeti érzelmeink húrjait. A termelésben a tervezett működés, egyértelmű magas elvárások, a „meg tudod ugrani” hozzáállás uralkodik. Európai érzés, hogy nem kell kompromisszumot kötni: jók legyünk vagy jót vegyünk? Itt nem kell választanunk.

A pékség és üzlet a 11. kerületben, a Kérő utcában található, hétvégén a Bikás park piacán fogy el gyorsan a kenyér, áprilistól pedig a Hegyvidéken, a Böszörményi úton nyitnak üzletet.
Hajrá!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.