Hirdetés
Hirdetés

Nem kérnek a sajnálatból: Egy mezőnyben a legjobbakkal a Bake My Day

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. február 21.
Made my day, tartja a legújabb kori mondás. A Bake My Day erre játszik rá, de itt sokkal, többről van szó, mint szójátékról és kézműves pékségről. Esély, remény, emberség anélkül, hogy mindezt hirdetnék magukról.
Hirdetés

És valóban erre mondják, hogy: made my day. Mindig örülünk, ha felfedezünk egy jó helyet, ahol megbízhatóan tartják a minőséget. Annak még jobban, ha a PR és a dizájn nem nyomja ezt agyon, írja felül és billenti a mérleget kizárólag a külsőségek, netán a sznobizmus felé. Sznobnak lenni nem rossz ám, bizonyos keretek között előmozdító lehet, máskülönben főtt krumplit kanalaznánk pléhtányérból a világ végezetéig.

@Bake My Day Facebook

Még egy bónusz: ha nem a turistaövezet sétálóutcájában vagy más felkapott kerületben található a jó hely, hanem mondjuk egy hétköznapi, ám annál meglepőbb ponton, peremkerületben, lakótelep közepén.

Kell ehhez bátorság, hit, önbizalom.

Örömteli érzést okoz, hogy a jó minőség nem a kiválasztottak előjoga, és ez egyben azt is jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a méltóhoz és a normálishoz. Hogy szépen haladunk.

Kovászos hagymás kenyér @Bake My Day Facebook

Őrmezőn, a négyes metró végállomásánál meglepő helyen működik egy élvonalbeli pékség. Kint: panelvilág. Bent: egy üzlet, ami lehetne egy menő, budai utcában, Amszterdam Joordan negyedében vagy akár Stockholm Södermalm városrészében is. Üdv a klubban, aki ezeket kívül-belül ismeri! Kompromisszum-mentesnek tűnik a hely: adalékmentes kovászos kenyerek és menő, változatos péksütemények sorakoznak a polcokon és a pulton.

@Bake My Day Facebook

Az üzlet mögött ott a pékség is, azonnal támad a frissen sülő kiflik illata. Hamar kiderül: a kompromisszum-mentesség csak a termékekre és az üzletre vonatkozik. A termelésben más sincs, csak igazodás, korrigálás, egyedi megoldások. A pékség dolgozói szinte kivétel nélkül megváltozott munkaképességűek, akikről azt gondolhatnánk, a munkapiac rejtőzködő, láthatatlan elemei.

@Bake My Day Facebook

Sajnálatosan meglepő, hogy egyszerre sajnálkozunk és lepődünk meg, mikor speciális igényű embertársaink láthatóvá válnak. Mivel jó embernek tartjuk magunkat, küldjük az 1 százalékot vagy egyéb segítséget, esetleg megvesszük a rongyszőnyeget, a kacska kerámiát, ami a garázsban köt ki, vagy a képeslapot, amit végül nem küldünk el. Szívességi vásárlásnak hívják a támogatás ezen módját.

Spenóttal, fokhagymával @Bake My Day Facebook

Ebből nem kér a Bake my Day. Nem turnézik a dolgozóival, hanem egyszerűen csak jót csinál. Egy pályán versenyez a legjobb kézműves pékségekkel, nem kér a szánalmunkból, és nem enged a minőségből. A hangsúly a termékeken van. Az üzlet és a kenyerek, péksütemények semmiben nem különböznek a legmenőbb pékségek felhozatalától.

@Bake My Day Facebook

A háttérmunka diszkrét, nem tolakszik, nem pengeti érzelmeink húrjait. A termelésben a tervezett működés, egyértelmű magas elvárások, a „meg tudod ugrani” hozzáállás uralkodik. Európai érzés, hogy nem kell kompromisszumot kötni: jók legyünk vagy jót vegyünk? Itt nem kell választanunk.

@Bake My Day Facebook

A pékség és üzlet a 11. kerületben, a Kérő utcában található, hétvégén a Bikás park piacán fogy el gyorsan a kenyér, áprilistól pedig a Hegyvidéken, a Böszörményi úton nyitnak üzletet.

Hajrá!

A pékség Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram