Hirdetés
Hirdetés

“Nem a borversenyek ‘fáradt’ szájú ítészeinek kell készíteni” – Fiáth Attila Dining Guide-bortoplistája

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 29.
a TOP100 rovat
támogatója
Miközben Magyarországon évről évre nő a már így is szinte beláthatatlan borversenyek és toplisták száma, ezek eredményei sokszor nehéz igazodási pontok a borfogyasztók számára. A Dining Guide-nál éppen ezért hisszük, hogy egy olyan lista, amely mögött egy hiteles arc és név áll, mindenki számára könnyebben értelmezhető. A 2019-es Dining Guide bortoplista következik.
Hirdetés

Dr. Fiáth Attila a magyar borszakma egyik legelismertebb személye, 2014-ben lett nemzetközi borakadémikus. Azóta is több borvidéken segíti a pincészetek fejlődését tanácsadóként, folyamatosan járja a világot, kóstol, és rendszeresen bírál borversenyeken. Dr. Fiáth Attilának, a Master of Wine cím várományosának Gasztrobor Toplistája teret ad olyan borok felvillantására, amelyek talán a borversenyeken nem mindig tudnak előtérbe kerülni. Stílusuk és minőségük viszont előremutató, és képviselik azt a szellemiséget, amellyel az étteremkalauzunk segítheti a fogyasztókat a jó ár-érték arányú, könnyen értelmezhető, mégis kiváló borok ajánlásával.

A Dining Guide felkérése egy tizes listáról szólt, de hangsúlyozottan nem a 10 legjobb magyar bor kiválasztásáról. Dr. Fiáth Attila koncepciójának lényege, hogy olyan borokat állít sorba, ahol a terroir és a szőlőfajta között a borász megteremti a harmóniát.

Jásdi Csopaki Olaszrizling Hegybor 2017

Jásdi István olaszrizlingjét továbbra sem nélkülözheti egy top lista. Talán a legkiválóbb ár-érték arányú fehérbor, ami példát mutat mindenkinek, hogy nem az árak elvtelen feltornázása a siker titka. Élvezeti értéke kimagasló, mert mindent meg- mutat, amit a csopaki vidéktől és az olaszrizlingtől várunk. Mindig kellemes inni, akár több pohárral is.

 

Demeter Zoltán Kakas (2016)

Ez a bor már a legelején megmutatja magát, elképesztő harmónia, egyensúly árad belőle. A sav-alkohol-maradékcukor egyensúlya ebben a borban nagyon arányos. A jó bort elkészíteni művészet – gondoljuk, de valójában ez is egy mesterség, amelyhez szükséges a nagyon hosszú gyakorlat. Nekem eddig a legszebb Demeter-bor.

Laposa Kőkövön Furmint (2016)

Az elmúlt évben egyre több furminttal lehet találkozni, amelyek eltekintgetnek Tokaj irányából. Somló mellett akár a balatoni felvidék is lehet újabb hazája a fajtának. Jó ár-érték arány, és kellemesen iható, könnyedebb stílus, ami után nincs hiányérzete az embernek. Nagyon kiváló gasztrobor.

Hirdetés

Pannonhalmi Apátság Hemina fehér (2017)

A Pannonhalmi Apátság zászlós fehér cuvée bora. Igazi, komoly minőségű, nagy testű, precízen hangolt bor, nem a mindennapokra. Megfelelő ízmélységű étellel párosítva kiváló. Nemzetközi fajtákból való házasítás chardonnay-hangsúllyal, nagyon igényesen elkészítve. Megérdemli az odafigyelést és a figyelmet.

St. Andrea Merengő (2016)

A helyzet az, hogy ezt a bort (nem érdemtelenül) nagyon szeretik az emberek. A St. Andrea Pincészet az egyik legsikeresebb brand a magyar borok világban. Az egerszalóki pincészetben tényleg sok jó bort készítenek, de talán ez az a vörösbor, amely leginkább képviseli mindazt a filozófiát, stílust és minőséget, amit a borász és az egri borvidék sugall. Éttermekben előszeretettel választják és fogyasztják.

Dobosi Kéknyelű (2016)

Dobosi Győző a balatoni összefogás egyik motorja, ma még kevésbé ismert, de ez hamarosan változni fog. A balatoni origó kóstolók rendszeres dobogós helyezettje az olaszrizlingjeivel. Ez a kéknyelű bor a legmeggyőzőbb példája annak, hogyan tud a borász határozottan, de mégis a háttérben maradva teret engedni a szőlőfajta és a terroir szimbiózisának. Nagyon izgalmas, vibráló bor. Kitűnően párosítható könnyedebb, de akár fajsúlyosabb ételekhez is.

Bott Frigyes Kékfrankos (2017)

Egy lenyűgöző minőségű, egyenes vonalú bor, amellyel kiválóan megmutatható, hogy mire képes a kékfrankos, ha a szőlőfajta értékének kidomborítása a cél. Pontosan az a tiszta, fűszeres-gyümölcsös bor, amiért igazán szeretjük ezt a fajtát. Jó hír, hogy egyre több borász közelít úgy a kékfrankoshoz, hogy a borokat a fogyasztóknak, és nem a borversenyeken megedződött, „fáradt” szájú ítészeinek kell készíteni.

Gizella Pince Édes Szamorodni (2017)

Ez egy szenzációs minőségű édes bor. A könnyed, virágos-gyümölcsös szamorodni már a szép, halvány színével is olyan eleganciát sugall, amelyben biztosan nem csalódunk. Szervírozni burgundi pohárban kell, néhány nagy darab jégre töltve, megkavarva és azonnal fogyasztva. Világsiker!

Hirdetés

Vida BONSAI Öregtőkés Kadarka (2016)

Az ország egyik legkecsesebb és legelegánsabb vörösbora, ezért a magyar borversenyeken sajnos alig rúg labdába. Ezt írtam a 2015-ös borról. A 2016-os újabb lépés ebbe az irányba, talán egy kicsit hűvösebb eleganciával. Mindenki, aki a fajta kedvelője, kóstolja, a klasszikus magyar paprikás ételekhez pedig nagyon jól párosítható. A kadarka a nyugat-európai gasztronómiában komoly lehetőségekkel rendelkezne, ha így foglalkoznánk vele.

Gere Attila Cabernet Sauvignon (2015)

Az ikonikus villányi pincészet Gere Attilával és lányával, Gere Andival a reneszánszát éli. A pincészet organikus gazdálkodásra való átállása és Andrea erős szerepe, édesapjával alkotott szimbiózisa egyre szebb borokat eredményez. Hihetetlen jó ár-érték arányú, nagyon meggyőző, kellemes élmény, ami azt igazolja, hogy a kékszőlők királyából Villányban is lehet a mindennapokra igényes bort készíteni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram