Budapest rendezheti 2016-ban a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai fordulóját. Ezt csütörtökön, Stockholmban az idei európai versenyen jelentették be.
Az idei európai fordulón Magyarországot Molnár Gábor és csapata képviselte, akik a 9. helyet elérve bejutottak a nemzetközi döntőbe, amelyet 2015. januárjában, Lyonban rendeznek meg. A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye több mint 20 évvel ezelőtt indult, és azóta kétévente kontinentális, majd minden második évben világszinten rendezik meg. Az európai forduló rendezési jogának elnyerése hatalmas jelentőségű és komoly marketingértéket jelent Magyarországnak, segíti a gasztronómia területén is egyre fontosabbá váló minőség elterjedését, a szakma elismerését.
[tw-divider][/tw-divider]
- A Stockholmban megrendezett Bocuse d’Or Europe résztvevői:
Egyesült Királyság
Ausztria
Belgium
Bulgária
Dánia
Észtország
Finnország
Franciaország
Németország
Magyarország
Izland
Olaszország
Luxemburg
Hollandia
Norvégia
Oroszország
Spanyolország
Svédország
Svájc
Törökország
A dobogósok:
1. Svédország
2. Dánia
3. Norvégia
Különdíjak
Legjobb commis: Oroszország
Legjobb haltányér: Franciaország
Legjobb hústányér: Finnország
[tw-divider][/tw-divider]
Az idei európai megmérettetés a svéd fővárosban népes közönség előtt zajlott, a versenyzőknek meghatározott idő alatt egy hal- és egy húsételt kellett a zsűri elé tálalnia. Kötelező alapanyagok: fekete tőkehal Belon-osztrigával és fekete kagylóval, és svéd malac combja, választható kiegészítővel.
A Magyar csapat tagjai: Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München) szakács, Pohner Ádám (LaciKonyha) segítő, Várvizi Péter coach (Larus étterem). A zsűriben Hamvas Zoltán (Onyx étterem), a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke képviselte az országot.
A korábbi Bocuse d'Or nemzetközi versenyen Széll Tamás és csapata képviselte Magyarországot, akik az európai fordulón a 9., a világversenyen pedig a 10. helyet szerezték meg.
(mti, diningguide)