Hirdetés
Hirdetés

Mitől lesz tökéletesen ropogós a halunk bőre?

2024. március 20.
Rém egyszerűnek tűnhet, mégis egy olyan technikáról van szó, amelynek módszerét akár évekig is lehet gyakorolni: nem más, mint a hal sütése serpenyőben. A nehézséget az okozza, hogy meg kell találni a tökéletes egyensúlyt abban, hogy a hal húsa tökéletes legyen, miközben a bőre ropogósra sül. Van azonban néhány trükk, amelyek segítségével otthon is elérhetjük a kívánt eredményt!
Hirdetés

Joggal nyúlunk egyből a tapadásmentes edényeink után, amikor sütni vagy főzni kezdünk, hiszen szeretnénk elkerülni, hogy az étel leégjen, a mosogatás pedig plusz munkával járjon. A halat azonban nehézkes lehet tapadásmentes bevonaton sütni, mivel azon az olaj hajlamos apró gyöngyökben összeállni ahelyett, hogy egyenletesen eloszlana. Az öntöttvas serpenyők már a legtöbb háztartás konyhai alapfelszereltségének részét képezik, de ezekben nehéz a hőmérsékletet szabályozni és valószínűleg mindannyian küzdöttünk már a köpködő, füstölgő olajjal, ami hamar tönkreteheti a halat.

A nedvesség a halsütéskor kifejezetten ellenségnek számít

A halat még jóval a sütés előtt ki kell vennünk a hűtőből, ugyanis amikor elkezdjük a sütést, szoba hőmérsékletűnek kell lennie. A nedvesség itt kifejezetten ellenségnek számít, ezért ügyeljünk rá, hogy a halfilének mindkét oldala száraz legyen. A nedvesség felitatásához használhatunk konyhai papírtörlőt. Ezt követően fűszerezzük a halat jó minőségű sóval, majd óvatosan vágjuk be a bőrét. A vágások nem lehetnek túl mélyek, különben a hal széteshet a serpenyőben.

Vágjunk egy darab sütőpapírból egy kicsivel nagyobbat mint a halunk, majd rögzítsük ezt a darabot a serpenyőhöz pár csepp olajjal.  Tegyünk még néhány csepp olajat a papír másik oldalára is és állítsuk a hőfokot magasra. 

A tálalás során a halat a bőrös felével felfelé fordítsuk és úgy díszítsük

Helyezzük a halat a bőrével lefelé a sütőpapírra, majd süssük néhány percig. Spatula segítségével tartsuk szorosan a papíron, hogy ne görbüljön meg. A filé méretétől és vastagságától függően öt-hat percig süssük amíg a bőre ropogósra sül, a húsa pedig átlátszatlan lesz.

Vegyük le a hőfokot, majd fordítsuk meg a halat a sütés befejezéséhez. Ezt tegyük egészen addig, amíg teljesen átsül. A halat 80%-ban a bőrös, 20%-ban pedig a húsos oldalán kell megsütni. A tálalás során a halat a bőrös felével felfelé fordítsuk és úgy díszítsük.  


Forrás: finedininglovers.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram