Hirdetés
Hirdetés

Mit esznek a séfek? | 1. rész

2024. január 25.
Cikksorozatunkban séfeket kérdezünk étkezési szokásaikról. Megtudhatjuk, hova járnak enni, bele tudnak-e helyezkedni a vendég szerepbe egy étterem látogatásakor, van-e kedvük és idejük megannyi konyhában töltött óra után otthon is brillírozni. Első körben Keve Márton, a 101 Bistro, a 101 Neo és a 101 Tigris séfje, Ötvös Zsuzsanna, pastry séf, a Laurel friss séf párosának egyik tagja, illetve Rakonczai Tímea, az Arquitecto Pitpit operatív séfje meséltek.
Hirdetés

Kezdjük az elején: melyek a legkedvesebb helyeid Budapesten?

Ötvös Zsuzsanna: Nálam ez általában évszak– és szezonfüggő. A téli hidegben nagyon szeretem az ázsiai helyeket, ahol jó rament és pho-t készítenek – ezeket ilyenkor napi szinten tudom fogyasztani. Nyáron pedig inkább a mediterrán hangulatú tapas éttermeket kedvelem, ahol baráti társasággal sokféle tapast tudunk végigkóstolni cavákkal kísérve. 

Krumplis pizza az IDE pizzázóban

Keve Márton: Nagyon szeretem a közel-keleti, az olasz, a francia, a vietnámi, a balkáni, a mexikói konyhát, illetve a klasszikus jól elkészített magyar ételeket is, ezért gyakorlatilag minden éttermet szeretek, ami éppen illik a hangulatomhoz. Nincs kifejezetten kedvenc konyhám, de általában olyan helyekre járok, amik az én főzésemtől távolabb állnak, szeretem más főztjét enni. Sokat járok-kelek, szeretek felfedezni új helyeket és visszalátogatni régi kedvencekbe. Közéjük tartozik a teljesség igénye nélkül: Pingrumba, Babka Deli, Tik Tak humusz, Csevapivo, Ide, Dolcissima, Hétköznapok, Dang Muoi, Bányai, Igen, Arquitecto Pitpit, Black Cab, Fermento, Madhouse, Hilda és a lista meg folytatódhatna sokáig.

Ételek az Arquitecto Pitpit menüjéről – Fotó: Kaiser Ákos

Rakonczai Tímea: Kicsit elfogult vagyok a lakóhelyem közelében lévő helyekkel, ritkán szeretek messzire menni. Általában kávézókba járok enni, mint étterembe, így a Kelet Kávézóba, a Wömbat Bagelezőbe és a Caphe Hainam-ba járok leggyakrabban. De pizzázni is imádok, az Amore di Napoliba és a Pizza Manufaktúrában elég gyakran megfordulok. Ázsiai éttermekbe szintén gyakran járok, ezek közül az Ensō és a Khan a kedvenceim. Illetve ha nem a Pitpitben vagy a Padronban eszek spanyol kosztot, az Ultramarinoz Martinezbe megyek tapasozni.

Kacsa rámen az Ensoban – Fotó: Facebook

Ki tudnál emelni egy olyan ételt, amit kifejezetten szeretsz?

Ötvös Zsuzsanna: Ha egyetlen kedvencet lehet megnevezni, az a rántott sajt, csakis trappistából, de a panír már lehet panko, ott nem ragaszkodom a trash vonalhoz. Biztos, hogy ezt kérném utolsó vacsorának is, szigorúan köret nélkül, hogy többet tudjak enni belőle.

Gránátalmás csirkemáj – Fotó: Facebook

Keve Márton: Igazságtalan egyet kiemelni, mert annyi kedvencem van, de talán amit legutóbb megkívántam, az a Pingrumba gránátalmás csirkemája volt. Abból akár kettőt is meg tudok enni.

Rakonczai Tímea: Amikor a Keletben van udon tészta vagy kharcho, akkor még az átlagosnál is gyakrabban járok oda. Nagyon szeretek új helyeket kipróbálni, most például nem rég a Zenben jártunk, ahol nagyon-nagyon finom leveseket kóstoltam, és biztosan visszatérek.

 

Félre tudod tenni a szakmád, mikor étterembe látogatsz? 

Ötvös Zsuzsanna: Száz százalékosan nem, mivel ebben dolgozom, nem tudom csak vendég szemmel nézni az adott helyet. Viszont szinte sosem szoktam desszertet kérni: ennek az az oka, hogy – bár egy cukrásztól talán meglepő – nem vagyok édesszájú, így ha a főétel után ennék még valamit, inkább még egy előételt szoktam kérni. Legutóbb egy nagyobb baráti vacsora alkalmával például egy szép velőscsontot kértem egy időben a többiek desszertjével. Desszertet kifejezetten szakmai érdeklődésből szoktam enni. 

Keve Márton: Mivel egész nap a saját ételeinket látom és kóstolom, végtelenül hálás vagyok, ha eljutok valahova és mást kell ennem. Munkán kívül szeretem az egyszerű, de őszinte főzést, és sokszor nekem az a comfort food, ha emellé még ráadásul nem is nekem kell megcsinálnom. Pontosan a fenti okok miatt, nekem minden ilyen alkalom ünnep, és mivel belülről is látom a szakmát, szeretem megélni, ha vendégként vagyok jelen és kiélvezem a pillanatot. Nyilván a szakmai része is ott van a fejemben, de több örömet okoz nekem vendégnek lenni, mint hogy hibákat keressek. Nagyon tisztelem és hálás vagyok, amikor valaki vendégül lát. 

Tapas az Ultramarinos Martinezben – Fotó: Ultramarinos Martinez

Rakonczai Tímea: El tudom engedni magam, nem nagyon szeretek "szakmázni" sem olyankor, csak ki szeretnék kapcsolódni. Nagyon szeretek étteremben enni, kifejezetten sok étel van, amit otthon nem szívesen készítek el, mert sok idő, vagy nincs hozzá olyan eszközöm, hogy éttermi minőségű legyen. Nem szakmai szemmel nézem a szolgáltatásokat, inkább mint egy igényes vendég.


Milyen gyakran fordul elő, hogy főzöl, vagy sütsz otthon?

Ötvös Zsuzsanna: Sütni egyáltalán nem szoktam otthon – szerintem még liszt sincs a konyhámban. Ha valamit saját részre szeretnék sütni, sokszor inkább beviszem az étterembe az alapanyagokat, és megsütöm ott, munkaidőn kívül. Főzni csak egyszerűbb dolgokat szoktam otthon, ha több szabadidőm van.

Keve Márton: Egész sokszor, meglepő módon. Ha eszembe jut valami, amit megkívánok és esetleg nincs rá hely vagy alkalom, hogy elmenjek valahova, akkor megcsinálom magamnak. Ez azért egész jó kis skill, hálás vagyok a sorsnak érte.

Hirdetés

Rakonczai Tímea: Nagyon szeretek, és egészen gyakran főzök otthon, sokan nem is értik hogy miért "fáradok". Pedig teljesen más, mint munkahelyen főzni. Itt a szeretteimnek kizárólag a saját ízlésem alapján készítek ételeket, nem a közízlést szolgálom. Mindig van otthon egy biztonsági kis kamra és hűtő készletem, amiből gyorsan össze lehet dobni valami finom meleg ételt.

Leves a Zen Eatery-ben – Fotó: Facebook

Mesélnél egy kicsit az étkezési szokásaidról? Mennyire van időd napközben kiegyensúlyozottan étkezni?

Ötvös Zsuzsanna: Az utóbbi egy-két évben tudatos törekvés a részemről, hogy kevesebb húst és több zöldséget, hüvelyest fogyasszak. Otthonra egyáltalán nem veszek húst: se felvágottakat, se nyers húsokat sütni-főzni. Mivel az étteremben kb. heti háromszor hús alapú a személyzeti ebéd, úgy érzem, ez bőven elegendő húsfogyasztás számomra egy héten, ráadásul a szakács kollégák sokkal jobban fogják elkészíteni, mint ahogy én itthon készítenék húsos ételeket. 

Keve Márton: Januárban vegán januárt tartok, idén már negyedik éve. Ez egy érdekes kihívás, mert magas fokú fegyelmezettséget és kreativitást igényel megtervezni, hogy mit fogok majd enni, vagy mit eszünk a barátnőmmel. Hála istennek ő is benne van a buliban és sokat támogat, ezért nagyon jókat szoktunk enni. Ezen a hónapon kívül amúgy teljesen mindenevő vagyok. Mindent szeretek, de igyekszem változatosan enni, sok zöldséget, minőségi húsokat, belsőségeket, illetve ha tehetem, akkor csipsz helyett diót vagy mandulát rágcsálok este otthon filmnézés mellett. Semmilyen extrém polaritásba nem lendülök az étkezés kapcsán, az egyetlen kattanásom a sajt, azzal viszont korrumpálni lehetne.

Rakonczai Tímea: A pitpites munkanapokon igyekszünk mindig nagyon finom személyzeti ebédeket készíteni, hiszen egész nap bent vagyunk, így fontos mindannyiunk számára, hogy jókat együnk. A kiegyensúlyozott étkezés a munkanapokon elég nehezen kivitelezhető, nagyon sok önuralom szükséges ahhoz, hogy az ember ne torkoskodjon egész nap a sok finomságból, amit a vendégeknek készítünk. Szerintem bőséges reggelivel és sok folyadékkal kivédhető valamennyire az állandó evés, de így is nagyon nehéz megállni, hogy ne csússzon le egy szelet baszk sajttorta vagy karamellás flan.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram