Ami összességében minden országra jellemző, hogy a kis pénzérmékre hasonlító alapanyagokat azonosítják a bőséggel, szerencsével és gazdagsággal. Ezért készít a legtöbb nemzet az új esztendő köszöntésére ételeket lencséből, borsóból vagy babból, de szintén népszerű a rizs vagy a köles is. Vannak azonban olyan országok, ahol a gyümölcsök kerülnek ilyenkor terítékre, például szőlő vagy gránátalma.
Spanyolországban és Portugáliában is hagyomány, hogy az éjféli harangszóval együtt 12 szőlőszemet fogyasztanak, amelyek a következő év hónapjait jelképezik. Rágás közben jókívánságokat kell megfogalmazni, hogy minden elérni kívánt cél megvalósuljon az új esztendő során.
Az olaszok, akárcsak például a magyarok, úgy vélik, hogy a lencse hasonlít a pénzre, és ha szilveszterkor lencselevest fogyasztanak, az az év során financiális sikereket hoz számukra. Az olaszok különleges malaccombot is fogyasztanak, hiszen az állat összességében a gazdag és boldog évet jelképezi. A sertés készítése Németországban is hagyomány, így malacsültet fogyasztanak szilveszterkor. Mivel az állat folyamatosan hízik, a gazdagsággal és a pénzügyi gyarapodással azonosítják ezt az ételt.
A dánok újévi levese hüvelyeseket és húsokat tartalmaz, ami gazdagságot és jó egészséget ígér az új évre. Emellett a Risengrød is egy elengedhetetlen desszert Dániában, egészen pontosan egy rizspuding, amit gyakran mézzel és fahéjjal fogyasztanak, hogy édes és boldog évet biztosítsanak maguknak.
Görögországban az új évben gránátalmát törnek szét a bejárat előtt. Ez a rituálé azt szimbolizálja, hogy nyitottak az új szerencse és jólét befogadására: minél több mag hullik ki a gránátalmából, annál nagyobb szerencsére számíthatnak az elkövetkező évben – és persze annál többet kell takarítani az év első napján. A görögök emellett egy különleges tortát, a vasilopitát is sütnek, amelyben egy pénzérme rejtőzik. Aki megtalálja, azt a szerencse kíséri végig az év során.
A japánok hosszúkás soba tésztát fogyasztanak, ugyanis az azt szimbolizálja, hogy az elmúlt év problémái messze elhúzódnak, az új évben pedig új lehetőségek nyílnak. Magyarországon hasonló megfontolásból kerül az asztalra ilyenkor a rétes.
Skóciában az újév első napján fontos, hogy az otthonba betérő vendégek ajándékokat, például kenyeret, sót, érmét hoznak magukkal, hogy szerencsét és bőséget vigyenek a házba. A skótok hagyományos étele, a haggis – amolyan savanykás hurka – is gyakran az újévi asztalon szerepel, mivel hisznek benne, hogy az évben gazdagságot hoz.
A svédek gyakran fűszerezett lazac fogyasztásával indítják az évet, ugyanis számukra a pikkelyek a gazdagságot és bőséget jelképezik. Ezzel szemben hazánkban kifejezetten tiltólistás ilyenkor a hal, ugyanis a néphagyomány szerint azzal elúszhat a szerencsénk.
Forrás: cnn.com, delish.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.