Hirdetés
Hirdetés

Mindennapi kenyerünket… | Nagy kézművespékség-körkép 1. rész

2024. január 26.
A jó kenyérhez elméletileg nem kell semmi más, csak liszt, víz és só, azonban nem szabad megfeledkezni a szaktudásról sem, illetve a lelkesedésről és az elhivatottságról. Az elmúlt tíz évben olyan sok színvonalas kézműves pékség nyílt a fővárosban és az ország számos további pontján, hogy már-már vétek lenne kihagyni a kívül ropogós, belül ruganyos és puha pékáru fogyasztását, nem is beszélve a vajas-, leveles- és kelttésztás péksüteményekről. Merre érdemes indulni? Nagy pékségkörképünk első része.
Hirdetés

Salt Bakery – Fotó: Gaál Dániel

Salt Bakery 

1021 Budapest, Tárogató út 68. 

@saltbakery_budapest

Buda legújabb kézműves péksége gyakorlatilag egy szemvillantás alatt lopta be magát az emberek szívébe, hiszen sokan hajlandóak az egész városon keresztülvágva akár 40-50 percet is utazni azért, hogy megkaparintsanak egy hagymás-véres csigát vagy egy kouign-amann-t. A minőségre a Michelin-csillagos Salt és Tóth Szilárd séf a garancia, ráadásul a minimalista, skandináv stílusú üzlet polcain natúrborokat vagy biomézeket is találunk. 

Artizán croissant

Artizán

1054 Budapest, Hold utca 3. 

@artizanbudapest

A Hold utcai Artizánba gyakorlatilag lehetetlenség úgy betérni, hogy ne kígyózzon hosszú sor a bejárat előtt, azonban ez senkit se tántorítson el a kovászos kenyerektől és leveles- vagy éppen kelttésztás finomságoktól. Fekete Gergő péksége hamar a fővárosiak kedvencévé vált, ami szerencsére a folyamatos bővülés hajtóereje: január közepétől Bécsi úti üzletükben várják meleg reggelivel és friss pékáruval a vendégeket, a MOM Parkban található Pan’niban pedig akár este nyolc óráig brunch-olhatunk egy (vagy több) pohár bor kíséretében. 

 

Nor/ma Grand

1024 Budapest, Margit körút 75-87. 

@norma_grand

A Nor/ma Grand egy remek pékség azok számára is, akiknek egy kissé eltér a bioritmusuk az átlagostól. Ugyanis a Széllkapu park sarkában található, a nevéhez hűen valóban hatalmas méretű üzlet egészen este nyolcig nyitva tart, ráadásul a hét minden napján. A Kecskeméti utcai, északi stílusú Nor/ma nagytestvére, ahol a kenyerek és péksütemények mellett kávét, juice-okat, szendvicseket és különféle süteményeket is találunk. A kardamomos bullar már a kezdetektől közönségkedvenc, de legalább ennyire népszerű a kakaós csiga vagy a pisztáciás croissant is. 

 

VAJ 

1085 Budapest, József körút 30-32.

@vajbirodalom

Nem tudni biztosan, hogy a VAJ tulajdonosai már az első pillanattól biztosak voltak benne, hogy egy egész péksüti-birodalmat fognak építeni az évek során, vagy egyszerűen csak a név kötelezi őket a folyamatos bővülésre, azonban annyi biztos, hogy megállíthatatlannak tűnnek. Kezdetben a Rákóczi téren okoztak nem várt meglepetést a nyitásukkal, ezt követően Budán is nyitottak egy egységet, most pedig a belváros kellős közepén, a Bazilika szomszédságában találkozhatunk velük – ahol tavasztól szeretnének a legnépszerűbb brunch spotok listájára is felkerülni. Kenyerek, perecek, croissant-ok, kakaós csiga, sütemények… csak győzzön választani, aki betér hozzájuk. 

 

Bake my Day

1126 Budapest, Böszörményi út 34. 

@bakemyday

A Hegyvidéken, a Böszörményi úton található pékség a Bake My Day második üzlete az újbudait követően. A pékség hamar belopta magát a vásárlók szívébe, hiszen az esélyegyenlőség jegyében azt tűzték ki célul, hogy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, ráadásul klasszikus, mégis modern környezetben prezentált pékáruval várják a kovász és a különböző tészták szerelmeseit.  

 

Brót by Villa Bagatelle

MOM Park 

@brotbyvillabagetelle

Aki azt gondolja, hogy egy bevásárlóközpontban nehéz igazán minőségi kenyeret találni, az nagyon is téved, ugyanis a MOM Parkban található a Villa Bagatelle-hez tartozó Brót, ami ráadásul tavaly tavasszal teljesen meg is újult, mind a vendégteret, mind pedig a kínálatot tekintve. A sokak által rajongott csigatorony mellett az extrán vajas kalácsot, illetve a szendvicseket és salátákat is érdemes megkóstolni. 

Déryné Kenyér

Déryné Kenyér

1013 Budapest, Krisztina tér 3. 

@deryne.kenyer

A Déryné kenyereit valószínűleg mindenki imádja, aki valaha is reggelizett, ebédelt vagy vacsorázott a Krisztina téren. Bár az elmúlt években is meg lehetett vásárolni a kenyereken túl a különböző croissant-okat, csigákat, kalácsot és kekszeket az étterem melletti bódéban, ám ennél sokkal nagyobb lépésre szánták el magukat: a szomszédos üzlethelyiségben nyitották meg saját péküzemüket. Bár nem lehet helyben fogyasztani, azonban, amíg várunk a sorunkra, addig a péküzem üvegfalán keresztül beleshetünk a kulisszák mögé.  

 

Három Tarka Macska

1137 Budapest, Pozsonyi út 41. 

@haromtarkamacska

Hitvallásuk szerint a jó kenyér minőségi, egészséges alapanyagokból készül. Úgy tűnik, hogy ezzel a vendégeik is egyetértenek, nem véletlen, hogy már három üzlettel is rendelkeznek, a Pozsonyi úton, a Margit körúton és az Oktogonon. Kínálatukban az olyan nagy klasszikusok mellett, mint a kakaós csiga vagy a túrós batyu, olyan különlegességek is szerepelnek, mint a pisztáciás-málnás croissant vagy a baconös-tojásos napocska. 

Lui Budapest

Lui

1054 Budapest, Aulich utca 7. 

@luibudapest

Volt egyszer egy Budapest-szerte népszerű Alma Nomad Bakery, ami az itthoni sikeres pályafutását követően Madridba helyezte át székhelyét. Szerencsére azért ezt követően sem kell a fővárosban a pékárujuk nélkül élnünk, ugyanis az egyik tulajdonos, Ágyán Tímea két barátnőjével, Mohos Angélával és Bakos Orsolyával megnyitotta a Lui Budapestet. A pékség miliője teljesen kiszakítja a betérőket a szürke mindennapokból, ráadásul odabent – illetve a tavaszi és nyári szezonban a teraszon is – helyet foglalhatunk, így remek találkahely lehet kávézáshoz és beszélgetéshez, amellett, hogy beszerezhetünk kenyeret, kakaós csigát vagy éppen focacciát. 

 

Babushka

1112 Budapest, Sasadi út - Tömös utca sarka 

@babushka_pekseg 

A korábban meglehetősen mostoha sorsú, Sasadi úton található üzlethelyiségbe vittek teljesen új életet (és finom illatokat) a Babushka tulajdonosai, akik sima kovászos és teljes kiőrlésű, emellett jalapenos-cheddaros vagy pirított hagymás kenyérrel, illetve kaláccsal és természetesen számtalan péksüteménnyel várják a vásárlókat.  

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram