Hirdetés
Hirdetés

Mindenki ilyen helyet akarna magának - Első benyomás: Fricska

SZERZŐ: Bödön Gyula
2015. július 15.
Ha valaha megfordult a fejedben, hogy hátrahagyjál mindent, aztán felcsapjál vendéglősnek, nyiss egy kis borteraszt egy folyó partján, bisztrókonyhát egy világvégi faluban, vagy megcsináld a legjobb szendvicset a városban, csak sose merted megtenni az első lépést, várod még a kezdőlökést, akkor menj el Veszprémbe, a Fricskába.
Hirdetés

Nem vicc, már ahogy közeledsz a Fricska fele, hát végképp, amikor odaérsz, az az érzés növekszik benned, hogy akarod, most, úgy és abban a formában, ahogy van. Nyilván a környezet is hozzáadott érték: az egykor elhanyagolt környék itt a Séd partján most olyan, mint egy tündéri kis városrész, ami bárhol lehetne Európában. (Tényleg bárhol.) A teret szerencsére nem(csak) térkővel fedték be, maradt hely a pázsitnak, fáknak is. Aztán a házak, amelyek közül - hála a jó istennek - az újépítésűek elenyésző számban vannak az autentikusan felújítottakhoz képest.

A Fricska épülete is ilyen: terméskő, szürke vakolás, mediterrán életérzés (jelentsen bármit is ez a szó), amire jön a laza, divatos minimál külső. De talán ennél is fontosabb, hogy nincs kerítés, van viszont sok zöld, szénabála, padok, melyek a folyópartig érnek, rajtuk friss virág, fűszernövény, egy csodaszép weimar-i vizsla, Piri, egy pöpec logózott autó, egy kipingált Ape. A patak csobog a széked mellett, feletted a veszprémi vár, az egész Fricskát átjárja a szabadság érzése. Hogy vendégségbe jöttél egy barátodhoz.
Volt egy beszélgetésem egyszer egy hasonló hely tulajával egy vidéki megyeszékhelyen, ő mondta, hogy minden pejoratív felhang nélkül, tényleg az az egyik legnagyobb dicséret nekik, ha a vendég azt mondja: „olyan, mintha Pesten lenne”. És minden negatívum ellenére, van ebben egy árnyalt minősítés, jelentés, mert a helyzet az, hogy van ez a street food, bisztró vonal, amiben a vidék még le van maradva.

Fine dining és csúcsgasztró már előrébb jár, lassan tényleg nem lehet száz km-et autózni úgy, hogy ne találj legalább egy helyet, ami megállja a helyét a kategóriában, de bisztróból, street food-ból még mindig fájóan kevés van. Ahol a megjelenés-ételek-ár-érték-minőség kellő figyelmet kap.
A Fricskát mondjuk egyből iderakod, ez a lezser elegancia rögtön meghatározza. Az étlap ráfér egy A6-os lap felére. Néhány burger, csirke, kolbász. A hamburgerből az extra változatot kérjük, sült burgonyával. Panasz nem is lehet rá, átmenet a burgerek és a strandos gitáros hambi között, a buci friss, egyedül gondunk talán a hússal van: a formázás kissé kapkodva történt, a hús szétválik, forgácsolódik, miközben ízben tényleg minden rendben van vele. A balkán burger pljeskavicája ellenben állagra, ízre is oké. Ajvárral, hagymával tálalva, a lepény sem a strandos buci, talán ha a pljeska inkább laposabb és szélesebb lenne, de ennyi kilométerre a határtól belefér még.
A sertés grillkolbász mennyei, bratwurstokhoz van közel mind ízre, formára. A grill csirkemell frissre vágott salátával jön, a pác nagyon nem jön át, de nincs vele semmi gond, a házi fűszerolajjal dobhatjuk fel. Meg limonádéval. Mondjuk levendulással. Vagy hármat megittam, annyira jó volt.
Viszont érdemes követni a Fricskát a Facebook-on is, mert azért láthatólag van bisztrós kínálat is, ha jól érkezünk, elég finom dolgokat lehet még kóstolni az étlapon is túl.
„Mi is a fricska?
Amikor a barátunk megpöcköli az orrunk.
Amikor egy picit meglepődünk, és egy pillanattal később mindketten nevetünk.
A fricska a jóízű meglepetés maga.”

Szól az öndefiníció. Szóval valahogy ennyi, és tényleg. Őszinte, kézzelfogható a jó szándék és az akarat, hogy néhány szerencsés embernek kezébe akadt valami igazán jó, és fordít rá időt, energiát, pénzt, hogy ezt (ha csak kis időre is, de) megossza a vendégeivel.
Tehát, ha Veszprémben jársz, menj el a Fricskába. Többször is. Egyél burgert, fagyit, játssz a Pirivel, vagy csak ücsörögj egy fagyi meg szörp mellett a folyóparton, és közben tervezgesd a saját helyedet.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram