Hirdetés
Hirdetés

„Mi nem fogunk táblákat a nyakunkba akasztva demonstrálni" – Laposa Bence az idei balatoni szezonról

2021. szeptember 3.
Tavaly óta nagyobb fókusz van a Balatonon, mint emberemlékezet óta bármikor. A balatoni vendéglátás egyik legmeghatározóbb arcát kérdeztük egyelőre csak az idei szezonról, az átfogó portréinterjúval hamarosan jelentkezünk. Interjú Laposa Bencével.
Hirdetés

A balatoni vendéglátókat láthatóan bántja a budapesti éttermek megjelenése a Balaton-parton. Csatlakozol ehhez a nézethez?

Laposa Bence: Amikor Budapesten minden kerek volt, és dübörgött, akkor a balatoniak nem vonultak fel a Gozsdu Udvarban. Voltak, vannak pozitív hozadékai is, nem hagy minket elkényelmesedni, egy olyan versenyhelyzetet teremt, amihez nekünk is igazodnunk kell. Azt el kell ismerni, hogy akik Budapestről elhozták a brandjüket a Balatonra, döntő többségben minőségi vendéglátást képviselnek. Azt azonban szóvá kell tennem, hogy egy kicsit gyarmatként tekintenek a Balatonra, egy olyan kellemetlen szájízzel, hogy majd megmutatják, miként kell ezt csinálni. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nem vonatkozik mindenkire, de ez az attitűd semmiképpen sem szerencsés. Tudok jó példát is mondani, akik az első pillanattól kezdve keresték, keresik az együttműködést a helyi szereplőkkel, közösen gondolkodunk, dolgozunk.

Létrejött egy lövészárok?

Nem. Mi nem fogunk táblákat a nyakunkba akasztva demonstrálni a jelenség ellen, de azt gondolom, hogy nem feltétlenül ez a balatoni gasztronómia jövője. Aki itt él, hosszú távon, egész évben gondolkodik. Aki a régióra nem csak bevételoldalról tekint, hanem komplexebben kapcsolódik a helyi folyamatokhoz, és valóban részese a gasztronómiai életnek, a gazdasági és turisztikai folyamatoknak, ezt máshogy látja. Nem szívesen mondok mások nevében véleményt, de összességében azt gondolom, mára nyert igazán bizonyosságot, hogy olyan közönséget tudtunk 2020 óta vendégül látni, akik korábban jellemzően nem a Balatonra látogattak.

Fotó: Laposa Birtok

Minek köszönhető az idei kisebb érdeklődés a Balaton iránt?

Idén kiderült, hogy ez a réteg, ha utazhat, könnyen a külföldet választja. Fontos volt a tavalyi nyár, sokan megszerették a Balatont, legalább egy-egy hosszú hétvégére lejönnek, de mostanra egy kicsit visszarendőzött a helyzet a tavalyi brutális felfutás előtt.

Sokan egy második otthont vásároltak a Balatonnál 2020 tavasza óta. Ez ösztönzi a balatoni vendéglátás nem idényjellegű működését?

Több tízezer ember vett balatoni ingatlant tulajdonba, emiatt reális áron nincsen már ingatlan a környéken. A nagy hullám visszaszelídül, de nagyon sok fogyasztási szegmensben megjelent a megváltozott helyzet, hiszen nem nyaralás jelleggel jelentek meg tömegek a Balatonnál.

Laposa Bence / Fotó: Laposa Birtok

Régi vágyatok, hogy ne idényszerűen legyenek nyitva helyek a Balatonnál, hanem egész évben. Ez segített a folyamatban?

Segített volna, ha fél évig nem lettünk volna zárva. Reméljük, hogy középtávon valódi segítség jelent majd. A parthoz közeli strandgasztronómia szárnyal, de ezek a tendenciák csak a nyári hónapokban érvényesek. Nem augusztusban kell megnyerni a háborút, az a cél, hogy legyen egy jó április, október, és ne legyen hatalmas a veszteség a januárban. Badacsony egy olyan vidék, aminek megvan az adottsága, a vonzereje, van valós hívószó, tartalom, nem csak egy strand.

Úgy tudom, hogy kritikával szemlélsz másfajta új szereplőket is a Balatonnál, elsősorban utcai étel árusokat.

Valóban felbukkantak olyan szereplők, akik mint a 70-es években, saját kis telkeken, helyszíneken, bicikliutak mellett, szörnyű esztétikai környezetben, olcsó molinó és műanyagszékek társaságában, véleményes választékkal vannak jelen az elmúlt két évben.

Fotó: Laposa Birtok

A Laposa Pincészeten kívül mi jelenti a fő tevékenyégedet a Balatonnál?

A Balatoni Kör munkája csak lelassult, de nem állt meg.Az Egész Évben Balaton kibontakozásának éveket hátravetett a vírus, de rendületlenül csináljuk tovább. Ősztől tavaszig zajlik a Gasztropiknik-sorozat, minden nyáron jelentkezik Az Év Balatoni Strandétele. Megyünk tovább.

 

Laposa Bencével készített nagy portérinterjúnkat hamarosan olvashatják!

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram