A Barry Callebaut a belgiumi Wieze-ben található gyárában szalmonellafertőzést fertőzést észleltek. A gyanú szerint a felelős nem a szalmonella esetében leggyakrabban felmerülő alapanyag, a tojás, hanem a gyártás során használt emulgeálószer, a lecitin. (Az emulgeálószereket az élelmiszerek egységes textúrájának elérésére használják az élelmiszeriparban.)
A Callebaut története a belgiumi Wieze-ben indult, majd később a francia Cacao Barry céggel egyesülve létrejötr a Barry Callebaut anyavállalat. A Callebaut mára saját állítása szerint a világ legnagyobb csokoládégyártója, és a legnépszerűbb csokoládémárka a csokoládémanufaktúrák és az édességipar képviselői körében.
A Barry Callebaut tájékoztatta az incidensről a belga élelmiszerügyi hatóságot (FAVV), és azonnal leállította az összes csokoládé-gyártósort. A június 25-e óta készült folyékony csokoládék érintettek a fertőzésben. „A Barry Callebaut most időt szán arra, hogy lefolytassa az okok gondos feltárását, a FAVV-t folyamatosan tájékoztatva ennek folyamatáról" – jelentette a vállalat.
„Mivel a lecitint mindegyik csokoládé gyártásában használjuk, elővigyázatosságból minden gyártósor leállítását és az azóta legyártott termékek zárolását kezdeményeztük, amíg a kiváltó okok elemzését és a kockázatértékelést lefolytatjuk " - közölte a vállalat.
„Minden olyan vásárlónkat elérünk, aki az esetlegesen érintett termékekből kapott. Wieze-ben a csokoládégyártást a további értesítésünkig felfüggesztettük" - írja honlapján a Barry Callebaut.
On June 27, Barry Callebaut detected a salmonella-positive production lot in Wieze/Belgium. Based on internal investigation, we can confirm that no chocolate products affected entered the retail food chain.
Read more: https://t.co/Df7Hy9FNX1 pic.twitter.com/4uUybWatKA— Barry Callebaut Group (@BarryCallebaut) July 1, 2022
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.