Hirdetés
Hirdetés

Laposa Bence: már a jövő tavaszt tervezzük

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. szeptember 18.
A Balatoni Kör elnöke szerint, aki hosszú időre tervez, annak egy gyengébb szezon csupán döccenőt jelenthet. Laposa Bencét a balatoni vendéglátás mellett a már elkezdődött szüretről is kérdeztük.
Hirdetés

Nő a külföldi turisták érdeklődése a Balaton iránt és fontos szerepük lehet abban, hogy a tó környéke egyre inkább tele legyen izgalmas programokkal augusztus után és június előtt is. Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke szerint immár bátran összevethető a Balaton szolgáltatásainak színvonala Európa más, kiemelt üdülőhelyeiével is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége harminc-negyven százalékkal kevesebb balatoni vendégről kommunikált a nyáron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint viszont jó volt a szezon. Mik a Balatoni Kör tapasztalatai?

Az efféle számháborúnak nincs igazán értelme. Mi hosszú távra tervezünk, és úgy véljük, nem szabad túl korán levonni következtetéseket. Ahogy az időjárás sem ugyanolyam minden évben, a forgalom sem.

Fotó: Laposa Birtok

Tény, hogy egy nehéz nyári időszak van mögöttünk, sokan számítottak több vendégre, de olyan is volt, aki megtalálta a számítását. Sok minden függ attól, hogy ki milyen célokat tűzött ki maga elé. Aki öt-tíz-húsz éves célokban gondolkozik, ott egy gyengébb szezon remélhetőleg csupán döccenőt jelent.

Amellett, hogy elemezzük az elmúlt időszak adatait, már a jövő tavaszt tervezzük, kommunikációs stratégiát rakunk össze, szüretelünk és az őszi menüt véglegesítjük. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hosszan merengünk az elmúlt nyár történésein.

Ezen a nyáron is számtalan cikk jelent meg arról, hogy a Balaton drága. Ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, a Balatoni Körnek el kell magyaráznia, mindez miért nem igaz. Jövőre felveszik a kesztyűt?

Úgy érzem, hogy ezzel kapcsolatban nagyon defenzív helyzetbe kerültünk. Mintha az lenne az elvárás, hogy amikor a Balatont „bántják” és negatív cikkek jelennek meg a tó környéki vendéglátásról, nekünk az lenne a dolgunk, hogy tűrjük, és még védekeznünk sem szabad. Valamiért így gondolkodik a közvélemény egy része, ezért nehéz ebben jó irányba lépni. Holott továbbra is meggyőződésünk, hogy a Balaton, ha a megfelelő szolgáltatási színvonalakat hasonlítjuk össze, korrekt ár-érték arányú üdülőhely.

Minden szempontból méltánytalannak gondolom, hogy az legyen minden évben a nyár már-már közéleti témája, hogy mennyibe kerül a lángos.

Kétségkívül változtatni kell ezen, és igyekszünk is többet beszélni erről a témáról. Szeretnénk, ha a sajtó is nyitott lenne erre, hiszen senkinek nem lehet célja, hogy az ország egyik legfontosabb turisztikai régiójának kárt okozzon. Jó lenne, ha a szereplők a korábbinál sokkal tárgyilagosabban állnának hozzá ehhez a témához.

Fotó: Laposa Birtok

Évtizedes, számtalanszor kitárgyalt sztori, hogy a balatoni szezont meg kell hosszabbítani. Arról viszont talán kevesebb szó esik, milyen szerepe lehet ebben a külföldi vendégeknek.

Ha valami egyértelműen látszik a statisztikákból, az hogy az elmúlt időszakban a külföldiek érdeklődése nőtt a Balaton iránt. Szóval van egy pozitív tendencia, emiatt úgy látjuk, ez lehet a Balaton egyik fontos kitörési pontja. Ráadásul a külföldi vendégek nem csak boldogok itt és tetszik nekik a tó környéke, hanem elsősorban a szabadidős programok érdeklik őket: a borgasztronómia, a kirándulások, a vitorlázás vagy a kerékpározás. Tehát rájuk nem csak a fürdőturizmus kapcsán lehet számítani.

A „régi balatoni feeling” és a modern vendéglátás közötti kettősség, vagy épp összefeszülés megfigyelhető-e még a tó környékén?

Ennek az összefeszülésnek az intenzitása szépen lassan enyhült az elmúlt években. Leginkább azért, mert a minőségi szolgáltatások elértek bizonyos koncentrációt, tehát minden vendég könnyedén tud dönteni aszerint, mire vágyik. Már egyáltalán nem nehéz jó éttermet vagy szállást találni a tó körül és beállt egy piaci egyensúly.

Fotó: Laposa Birtok

Ha szétnézünk Európában, hasonlóak a lehetőségek más nagyobb üdülőhelyeken is. Itt is megfigyelhető a fejlődés, pláne, hogy a magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó helyek jellemzően hosszabb távra is terveznek. Tehát ezek a motorjai annak is, hogy ne kettő, hanem hat-nyolc-tizenkettő hónapos szezonról beszélhessünk.

A Michelin az utóbbi időben egészen megszórta ajánlásokkal a Balatont, de a vendéglátás nem szólhat csak a csúcsról. Még mindig kell reformálni a büfék kínálatán? Mi szivárog le az elit vendéglátásból a hétköznapokba?

Amikor minőségi szolgáltatásról beszélek, soha sem az adott szegmens csúcsára gondolok, hiszen minden kategóriának megvannak a maga minőségi szintjei, csupán más a megjelenési formájuk. A javulás pedig mindenhol megfigyelhető, a bisztróknál, pékségeknél és a strandbüféknél is.

Nagyon lényeges, hogy nem kell, és nem is szabad mindenhová fine bisztrót csinálni, mert arra nincs igény.

Ha húsz kilométerenként van egy magasan jegyzett hely, az már nagyszerű, de elsősorban a laza, könnyed vendéglátóhelyek kellenek, amilyeneket egy üdülőhelyen szeretnénk látni. Ám fontos, hogy ezekben is kapjanak olyan kiszolgálást, ételeket és italokat a vendégek, amelyek tartalmat, egyediséget hordoznak, és amiken látszik: valaki elgondolkozott azon, milyenek legyenek. Egyszóval: plusz élményt tudjanak adni.

Beindult a szüret a Balaton melletti borvidékeken is. A Laposa Birtokon a pezsgő alaphoz is szedik már a szőlőt. Jól gondolom, hogy a pezsgő szerepe folyamatosan felértékelődik?

Igen, a borpiacon egyértelmű tendencia, hogy a buborékos szegmens jobban tud növekedni, mint a piaci átlag. Ez egyébként nekünk is kapóra jön, hiszen szerintem a Balaton imidzséhez, jövőképéhez épp úgy, mint egy balatoni nyaraláshoz jól illik a pezsgő.

Fotó: Laposa Birtok

Ahhoz, hogy a balatoni termelők tovább tudjanak majd lépni a buborékos kínálattal, szakmai szinten is komolyabban kell majd venni ezeket a borokat és meg kell határozni különféle kategóriákat, illetve foglalkozni az eredetvédelem kérdéskörével is.

A pezsgő alapbor mellett  az illatos fajtákat is szedjük már, és az elmúlt két hét indián nyarának köszönhetően néhány napon belül elérkezik az ideje a rozénak szánt szőlők, illetve azoknak az olaszrizlingeknek, szürkebarátoknak a betakarítása is, amelyekből könnyedebb borokat szeretnénk készíteni. Ez minden évben különösen izgalmas időszak, idén is nagyon várjuk az eredményeit!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram