Hirdetés
Hirdetés

Érkeznek a Pajta-piknikkosarak – Egy gourmet étterem újítása

SZERZŐ: DiningGuide
2019. április 15.
Mennyit halljuk lépten-nyomon, hogy "helyi, kézműves, szezonális" alapanyagokkal dolgozik egy-egy konyha, aztán csak-csak bolti ízű az a tejföl, felvágott és a többiek – tisztelet a kivételnek. Az Őrség gourmet étterme, a Pajta ezentúl piknikkosarakat fog megtölteni csupa környékbeli jóval, mi pedig Szinyei Merse Pál Majális című képén érezhetjük magunkat az őriszentpéteri étterem kertjének gyepén – valóban helyi, friss és kézműves ételeket falatozva.
Hirdetés

Remek újítással áll elő hamarosan a Pajta Étterem (2019-es Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 31. hely, 84 pont) csapata. Egy piknikkosár adta az eredeti ötletet Kvasznicza Ferencnek, az egyik tulajdonosnak, pár héten belül pedig indul is az étterem új szolgáltatása: piknikezhetünk a Pajta dimbes-dombos kertjében. A piknikkosarakat készen kapjuk, bagettestül, sajtostul-felvágottastul, plédestül.

Néhány faluval arrébb fonják azokat a kosarakat, amelyeket hamarosan bérbe vehetnek a Pajta kevésbé formális vendéglátáshoz kedvet érző látogatói. A kosarakba a textilek szövésére egy lendvadedesi szövőnőt kértek fel, aki a híres zalai szőttessel, hetési mintájú anyaggal fogja bélelni őket.

Hirdetés

Az opció persze többféle igényt kielégíthet: ha nincsen kedvünk, esetleg időnk a teljes degusztációs menüt végigülni, vagy éppen nem vagyunk annyira éhesek, esetleg kifejezetten a szezon friss zöldségeire, gyümölcseire, a környék sajtjaira és felvágottaira vágyunk friss bagettel, a jelszó: piknikkosár.

Kvasznicza Ferenc és Kvaszniczáné Marjai Flóra tulajdonosok

A bagett a Pajta konyháján sül, az öt-hatféle felvágott a szomszéd falu, Kondorfa hentesétől, Tornyos Pétertől. Farkas Richárd, a Pajta séfje nem győzi dicsérni a felvágottakat és szalámikat: "Lesz eredeti zalai, ami tényleg húsízű, ahogyan lennie kell. Huszonegy nap pácolás után kapják a füstöt, igazi, jó ízű falusi felvágottak, szalámi is lesz a kosárban". A sajtok a rönöki Szedervirág Ökotanyáról érkeznek, ahol a hat Jersey-tehenet minta módon, egy-egy hektáron tartják. A készítők egy Magyarországra költözött belga házaspár, akik belga és holland stílusú, 12-14 hónapos érleléssel készült sajtokat (pl. goudát, hegyi sajtot) készítenek a biogazdálkodásukban.

Farkas Richárd séf elöl - Kép: Pinewood Lifestyle / Várai Enikő és Kádár Levente

A kosarakba természetesen friss zöldség és gyümölcs is kerül a Pajta folyamatosan bővülő kertjéből és a környékről. Házi szörp, pléd, naptej, mi kellhet még? A kérésünkre belecsempésznek egy üveg pezsgőt is, ami talán az egyetlen nem helyben készült fogyasztanivaló lesz a fonott kosárban.

A kertből @Pajta Facebook

Ha még egy kicsit melegszik az idő, indul is az étterem új szolgáltatása.

Olvassa el interjúnkat a Pajta ifjú séfjével is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram