Remek újítással áll elő hamarosan a Pajta Étterem (2019-es Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 31. hely, 84 pont) csapata. Egy piknikkosár adta az eredeti ötletet Kvasznicza Ferencnek, az egyik tulajdonosnak, pár héten belül pedig indul is az étterem új szolgáltatása: piknikezhetünk a Pajta dimbes-dombos kertjében. A piknikkosarakat készen kapjuk, bagettestül, sajtostul-felvágottastul, plédestül.
Néhány faluval arrébb fonják azokat a kosarakat, amelyeket hamarosan bérbe vehetnek a Pajta kevésbé formális vendéglátáshoz kedvet érző látogatói. A kosarakba a textilek szövésére egy lendvadedesi szövőnőt kértek fel, aki a híres zalai szőttessel, hetési mintájú anyaggal fogja bélelni őket.
Az opció persze többféle igényt kielégíthet: ha nincsen kedvünk, esetleg időnk a teljes degusztációs menüt végigülni, vagy éppen nem vagyunk annyira éhesek, esetleg kifejezetten a szezon friss zöldségeire, gyümölcseire, a környék sajtjaira és felvágottaira vágyunk friss bagettel, a jelszó: piknikkosár.
A bagett a Pajta konyháján sül, az öt-hatféle felvágott a szomszéd falu, Kondorfa hentesétől, Tornyos Pétertől. Farkas Richárd, a Pajta séfje nem győzi dicsérni a felvágottakat és szalámikat: "Lesz eredeti zalai, ami tényleg húsízű, ahogyan lennie kell. Huszonegy nap pácolás után kapják a füstöt, igazi, jó ízű falusi felvágottak, szalámi is lesz a kosárban". A sajtok a rönöki Szedervirág Ökotanyáról érkeznek, ahol a hat Jersey-tehenet minta módon, egy-egy hektáron tartják. A készítők egy Magyarországra költözött belga házaspár, akik belga és holland stílusú, 12-14 hónapos érleléssel készült sajtokat (pl. goudát, hegyi sajtot) készítenek a biogazdálkodásukban.
A kosarakba természetesen friss zöldség és gyümölcs is kerül a Pajta folyamatosan bővülő kertjéből és a környékről. Házi szörp, pléd, naptej, mi kellhet még? A kérésünkre belecsempésznek egy üveg pezsgőt is, ami talán az egyetlen nem helyben készült fogyasztanivaló lesz a fonott kosárban.
Ha még egy kicsit melegszik az idő, indul is az étterem új szolgáltatása.
Olvassa el interjúnkat a Pajta ifjú séfjével is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.