Hirdetés
Hirdetés

Közel harminc év tapasztalatait osztja meg Wolfgang Puck, az Oscar gálák szakácsa

SZERZŐ: DG
2023. december 8.
Wolfgang Puck lassan harminc éve főz Hollywood krémjének a híres Governors Ball nevet viselő Oscar-gála after party-n. Menüje mindig egyedi és változatos, szolgált már fel Oscar szobor formájú lazacos előételt, mac ‘n’ cheese-t, kobe marhát és wellingtont, azonban vannak örök visszatérő ételek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az esemény. A továbbiakban megoszt néhány élményt és tapasztalatot az elmúlt évtizedekből, amiket Los Angeles legnagyobb eseményén szerzett.
Hirdetés

Wolfgang Puck minden évben más séfeket kér fel, hogy asszisztáljanak a Governors Ball (magyarul Kormányzók bálja) menüjének elkészítéséhez. 2022-ben Szántó István, a Budapest Spago séfje is részt vett a rendezvényen, amin évente mintegy ezerötszáz hírességet szolgálnak ki. Wolfgang Puck-nak száz-százhúsz szakács dolgozik a rendezvényen és legalább ugyanennyi konyhai dolgozó segíti őket a gördülékeny munkavégzésben. Harminc év tapasztalatával ismeri a fontos szokásokat, hogy mit szeretnek a vendégek és hogy hogyan lehet legjobban felkészülni a váratlan helyzetekre.

A híres csirkés pite

Rajongás az ismerős ízek iránt: A Governors Bál szervezői alapvetően szabad kezet adnak a menü összeállításához, egyetlen dolgot leszámítva: minden évben megkérik Wolfgang Puck-ot, hogy készítse el a szarvasgombás csirkés pitéjét, ami a szervezők és a résztvevők szerint is egy tökéletes comfort food. “Szeretik az ismerős ízeket az emberek. Valamelyik nap Barbra Streisand járt az egyik éttermemben, és azt mondta, hogy csak akkor jön a gálára, ha elkészítem a csirkés pitét.” A séf korábban azt nyilatkozta, hogy egyszerűen kitörne a botrány, ha a csirkehúsos pite nem lenne a menün.

 

Nélkülözhetetlen a megfelelő felszerelés: “Amikor legelőször dolgoztunk a Hollywood & Highland helyszínen, azt gondoltam, hogy a konyha egyszerűen tökéletesen felszerelt és hogy sokkal könnyebb dolgunk lesz, mint amikor például egy auditórium parkolójában kellett főznünk korábban” - meséli Puck. “Nyolcszáz főre készítettünk lazacot, báránybordát és egyszercsak minden leállt, a gáz, az elektromosság – ott álltunk, teljesen tehetetlenül. Tizenöt percig nem találtunk szakembert, aki segített volna megoldani a problémát. Nem volt mit tennünk, előkaptunk pár hordozható gáztűzhelyet, és arra gondoltam, hogy ezeken az apró hordozható tűzhelyeken fogjuk lefőzni a vacsorát több mint ezer embernek. Szerencsére előkerült a szerelő, de ez volt életem leghosszabb tizenöt perce.”

 

A pezsgő sosem megy ki a divatból: Egy ünnep mindig pezsgővel kezdődik Wolfgang Puck szerint. Minden évben más pezsgőt választanak az Oscarra, de az egyik legnagyobb sikert a Piper-Heidsieck Brut aratta.

Puck azt javasolja, hogy amennyiben kevesebb összeget szánnánk egy palack pezsgőre, adjunk egy kis málnapürét a választott pezsgőnkhöz az ünnepi hangulat kedvéért. 

A homár: Michael Caine gyakran fordul meg az Oscar gálákon. “Egyszer, amikor az Oscar after party-n vacsorázott, két nappal később megjelent az éttermemben a családjával” – meséli Puck. “El tudnád nekem készíteni ugyanazt a homárt, amit az Oscar gálára készítettél?” – kérdezte Michael Caine. “Mondtam neki, hogy természetesen. Ennek aztán annyira megörült, hogy megkért, hogy az egész Oscar menüsort készítsem el neki.”

Wolfgang Puck azt nyilatkozta, hogy addig főz az Oscar gálák afterparty-ján, ameddig csak tud. Legjobban a századik alkalmat várja, ami 2027-ben lesz. 

 

Forrás: foodandwine.com hellomagazine.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram