Hirdetés
Hirdetés

Koffeinmentes kávé: mi értelme, illetve létezik-e egyáltalán?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 23.
Vannak, akik kétségbe vonják a létjogosultságát, sőt az igazi szkeptikusok magát a létezését is megkérdőjelezik. A sokak által nem sokra tartott, pedig a kávézásban valójában nagyon is fontos szereppel bíró koffeinmentes kávékról lesz szó.
Hirdetés

A szkeptikusoknak annyiban mindenképpen igazat kell adni, hogy teljesen koffeinmentes kávé valóban nem létezik. A koffeint maga a kávébab tartalmazza, amelyből különböző eljárásokkal ugyan lehetséges kivonni a koffeint, de nem maradéktalanul. A koffeinmentes kávék koffeintartalma viszont annyira elenyésző, hogy egy átlagos emberi szervezetre nincs érzékelhető hatással.

Hogyan lesz koffeinmentes a kávé?

Ma már pontosan olyan intenzív, mély vagy éppen krémes ízvilágú kávékat állítanak elő koffein nélkül, mint koffeinnel. Három eljárás létezik a koffein kivonására a kávéból.

Az első és egyben legelavultabb eljárás az oldószeres kezelés. A pörkölés előtti, zöld fázisban először felgőzölik, majd oldószeres vízben áztatják a kávébabokat, így oldódik ki a koffein. Ezzel az eljárással viszont a kávé jelentősen veszít az arra a fajtára jellemző ízvilágából, így ezt a mószert csak alacsony minőségű kávéknál alkalmazzák.

A minőségi kávé koffeinmentesítésére két módszert használnak. Az egyik az úgynevezett “svájci vizes” eljárás, amelyben a nyerskávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldott anyag-tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Ebből a vízből csak a koffein "hiányzik", így az abszorpció (az anyagok feloldásának folyamata) során csak a koffein tud kioldódni a kávéból, az értékes íz- és illatanyagok pedig bent maradnak a szemekben. Az áztatás után megszárítják a babokat, és ezután következik a pörkölési folyamat.

Kép: swisswater.com

A legmodernebb, valamint a legköltségesebb eljárás a szén-dioxidos eljárás. Ennek során egy olyan jelenséget idéznek meg, amit csak nehezen lehet magunk elé képzelni: a szén-dioxid 253 bar nyomás alatt egy átmeneti halmazállapotba kerül, a gáz és a folyékony között. Ebben az úgynevezett szuperkritikus állapotában alkalmassá válik a koffein kivonására, mégpedig úgy, hogy a babszemek többi oldható, ámde szükséges összetevője nem távozik és nem is károsodik benne. Bár ez egy valóban kiemelkedően költséges eljárás, a legjobb minőséget ez biztosítja.

Mennyire redukálják valójában a kávék koffeintartalmát?

Egy csésze kávé átlagosan 60 és 120 mg közötti mennyiségű koffeint tartalmaz, míg a mentes kávékban körülbelül 5-8 mg koffein mutatható ki. Az Európai Uniós élelmiszeri jogszabályoknak köszönhetően adott mennyiségű kávé maximum 0,1% koffeint tartalmazhat. Ez a legmagasabb koffeinérték, amit az EU-ban értékesített koffeinmentes kávé tartalmazhat. Az Egyesült Államokban ez az érték 3%.

Kinek érdemes a koffeinmentes kávét választania?

Többféle olyan egészségügyi probléma, illetve rendszeresen szedett gyógyszer létezik, amely mellett nem megengedett a kávézás. Aki mégsem mondana le a kávéivás öröméről – amely részben egy szeánsz is, illetve gyakran a társas élet része –, vagy aki szívesen meginna egy csészével késő délután vagy este, annak érdemes koffeinmentes kávét választania.
A másik fontos szempont, miszerint a szervezetünk 3-400 mg-nál több koffeint nem tud feldolgozni egy nap alatt. Ez a kávé típusától függően jelenthet három vagy akár öt-hat kávét is, de ennél többet nem. A koffeinmentes verziókból természetesen túl lehet lépni ezt a limitet.
Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram