Ezen a 100-as listán egyaránt szerepelnek mindenk által ismert nevek és olyanok is, akikről (itthon a legtöbben) keveset tudunk, ám a saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtanak, köszönhetően többek között annak, hogy kivételesen tehetségesek és inspirálóak.
Sokféle lista létezik: a leggazdagabbaké, a legsikeresebbeké és a legbefolyásosabbaké (a két utóbbiban felfedezhető némi átfedés), a legszebbeké – és még sorolhatnánk. A Time Magazin öt kategóriában nevezi meg az általa legbefolyásosabbakat: úttörők, titánok, művészek, vezetők és ikonok csoportjába sorolja azokat, akikre a legtöbben figyelnek.
A legutóbbi kiadásban két séf is helyet kapott az úttörők között.
Massimo Botturát nem szükséges bemutatni. De ki a másik, Samin Nosrat?
Samin Nosrat iráni szülők Amerikában született gyermeke, ma 40 éves szakács, televíziós műsorvezető és gasztronómiai író, aki miután angol szakot végzett a kaliforniai Berkeley Egyetemen, szakáccsá képezte magát.
Salt, Fat, Acid, Heat című könyve alapmű.
Akkorát robbantott a piacon, hogy a 100 legbefolyásosabb ember közé repítette.
Magyarul Só, zsír, sav, hő címmel jelent meg, ami valljuk be, nem tipikus egy szakácskönyv esetében. De nem is kimondottan szakácskönyvről van szó, inkább afféle alapműről, amit mindenki polcára odakívánnánk, aki nem csak szeret főzni, de fontos számára az összefüggések megértése is. Nosrat szerint ezek: a só, a zsiradék, a sav és a hő az, amitől a legjobb lehet egy étel – és ugyanezek játszanak szerepet abban is, ha bűnrossz.

Samin Nosrat amellett, hogy a főzés az élete és a szenvedélye, alapvetően a harmóniát és az ízek titkát kutatja megszállottan.
Könyvén 14 éven át dolgozott, majd rengeteg díjat is nyert vele.
A Times és a James Beard Award is Az év szakácskönyvének nevezte. A listán Alice Waters úgy mutatja be Nosratot, mint kulcsembert az alapanyagok ismeretéhez: honnan származnak, ki termelte, mennyire frissek, milyen módokon használják őket a világ különböző pontjain.
A nagysikerű könyvből Netflix-sorozatot készített ugyanilyen címmel. Ebben a négy epizódban Samin Nosrat a főszereplő, valamint a címben szereplő anyagok: a Zsiradék című rész Észak-Olaszország olívaolaján, a sertészsíron és a sajtokon keresztül mutatja be, hogy az olasz konyhában mennyire fontos hordozója a zsiradék az ízek harmóniájának. A Só című Japánban játszódik, a Sav Mexikóban, a Hő pedig Nosrat saját közegében: Kaliforniában.

Nincsenek a filmekben lehetetlen és túlzottan különleges ételek, egzotikus alapanyagok, mesterkélt mozdulatok. Nosrat arra törekszik, hogy a lehető legközelebb kerüljünk az alapanyagokhoz. Tudásunk legyen róluk, mesterévé váljunk a kezelésüknek. Hogy elindulhasson szabadon a fantáziánk. Olyan tudásra – vagy inkább szemléletre – teszünk szert, amelyet azonnal és hatékonyan tudunk a konyhában használni.
Milyen érdekes, nem igaz? Más, óriási rajongótáborral bíró séfek, cukrászok, bártenderek, vagy éppen színészek, modellek, celebek kiadnak hangzatos című és adott esetben akár nagyon is tartalmas könyveket, és vagy nagy boom lesz belőle, vagy nem. Egy újító – és közel sem hangzatos – perspektíva pedig ekkorát tud dobni egy szerzőn és megjelenésen.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.