Hirdetés

Vagy ahogyan az előállító cég nevezi: “tiszta wagyut”.

Hirdetés

A kaliforniai székhelyű food-tech cég, a JUST egy japán wagyu tenyészettel, a Toriyamával összefogásban dolgozik a “clean wagyu” előállításán. Ha valóban sikerül hűen imitálni a zsírral gazdagon márványozott, umamiban gazdag, legendás marhahús ízét, eljöhet hát az a történelmi pillanat, amikor a hithű vegetariánusok és vegánok is részesülhetnek a wagyukóstolás által okozott örömökben.

Az jut eszünkbe erről, amikor megható videókon láthatjuk, ahogyan egy technikai vívmány segítségével először hall hangokat valaki, aki egész életében nem hallott, vagy egy speciális szemüvegnek köszönhetően először látja “normálisan” (legalábbis ahogyan a nagy többség) a színeket a színtévesztő.

Igazi wagyu

Ez persze csak egy kedves élcelődés, hiszen a húsevés vagy hús-nemevés döntés kérdése. Ugyanakkor sokan, akik a növényi étrendet választják, ezt nem azért teszik, mert alapvetően ne szeretnék a hús ízét és annak különböző készítési módjait, legyen az pörkölt, egy szaftos hamburger vagy BBQ, netán steak. Ma már növényi alapú alternatívák tucatjai okoznak olykor egészen meglepő élményt, itthon is kóstolhattunk már jackfruitból hosszas pácolással készülő vegán pulled porkot, és persze a sokat kárhoztatott tofut is lehet zseniálisan készíteni.

Az biztos, hogy a JUST wagyujáért egyetlen fekete japán marhát sem fognak a másvilágra küldeni.

Fontos ugyanakkor beszélni arról, hogy a húshelyettesítőkkel való kísérletezés valódi értéke és célja egyáltalán nem abban rejlik, hogy a növényi étrendet folytatók is részesülhessenek a húsevés élményében.

Igazi wagyu

A mai állattenyésztés és húsipar a jövőben nem lesz fenntartható, ezzel a gondolattal ideje megbarátkoznia az emberiségnek. Persze hol máshol, mint a start-upok és tech-cégek fellegvárában, Kaliforniában találjuk a JUST-ot is, akiket már jól ismer a kinti vegán közönség a növényi alapú tojásuk (igen, mégpedig “feltörve” árulják) és ugyancsak növényi alapú majonézük révén.

Tojásmentes tojás, alapanyaga a mungóbab

Aki még mindig berzenkedne, hogy a húselőállítás visszaszorítása nem az emberiség közös ügye, azt talán meggyőzik a számok. A rengeteg felhozható példa közül csak egyetlen: az üvegházhatás kialakulásáért felelős szén-dioxid-kibocsátásért meglepően jelentékeny mértékben felel a húsipar, azon belül is főként a szarvasmarha- és juhtenyésztés. Az Agroinform cikke szerint a juhtenyésztéséről híres Új-Zélandon “a 45 millió juh és 8 millió körüli szarvasmarha az ország összes metántermelésének 90 %-át (!) adja”. A kérdés persze messzire vezet, könyvtárnyi irodalommal, vitatható megoldási javaslatokkal – ezért inkább térjünk is vissza a hírünkhöz.

A JUST most robbantotta be a hírt, miszerint dolgoznak az állattenyésztéssel nem járó, laboratóriumi körülmények között előállított wagyu létrehozásán. Ugyanakkor már korábban beharangozták, hogy idén év végéig piacra dobják a “tiszta csirke” terméküket. A biorektorban sejttenyésztéssel létrehozott “csirkével” az ázsiai éttermeket és a csúcséttermeket szándékoznak megcélozni, ugyanakkor tudomásunk szerint egyelőre nem sikerült előállni vele.

Kíváncsian várjuk, hogy a mungóbabból előállított tojás(utánzat) után sikerül-e laboratóriumi körülmények között kereskedelmi mennyiségben előállítani valóban jó ízű húsutánzatokat.

Természetesen nem a JUST az egyetlen a piacon, a Mission Impossible, az Omni Pork és a Beyond Meat csak néhány a legnevesebbek közül.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS