Kelta ősök, bitang cukrászda: La Téne Badacsony

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. szeptember 17.
a Summer Guide rovat
támogatója az
Szalma Lilinek és Hájos Bálintnak a badacsonytomaji La Téne tulajdonosainak nem volt vendéglátós tapasztalata, és nem volt profin előkészített üzleti terve sem. Volt azonban egy lelkes családjuk, akikkel közös elhatározásuk született: egy önazonos helyet szeretnének nyitni, ahova ők is szívesen beülnének.
Hirdetés

Bár volt egy koncepciójuk és tudták, hogy milyen termékpalettával kellene elindulni, de sok mindennel csak időközben szembesültek. Az biztos, hogy környéken korábban nem volt hasonló vendéglátóhely. Szalma Lili elmesélte, hogy a La Téne hogyan találta meg a Balaton parton a közönségét, és vendégeik hogyan leltek ezáltal új törzshelyre.

Hangzatos nevekből nincs hiány a vendéglátásban, hiszen egy figyelemfelkeltő elnevezés a vendégekben is nyomot hagy. A La Téne franciás hangzása talán elsőre sokakat el is bizonytalanít a kiejtéssel kapcsolatban (ejts.: lá tén), azonban ne hagyjuk magunkat becsapni, valójában egy kelta kifejezés forgatunk a szánkban.

„Sok utánaolvasás, ötletelés előzte meg a névválasztást. Kutatás közben bukkantunk rá olyan, Badacsony történetét és eredetét taglaló írásokra, ahol felmerült a La Téne név. A kifejezés egy, az i.sz. előtti 5. században kifejlődött anyagi kultúra elnevezése, amely a korszak legjelentősebb népcsoportjához, a keltákhoz köthető. A nép az európai vándorlásai során a Balaton környékére is eljutott. A régészek ásatásai során talált vaseszközök, jellegzetes kelta viseleti tárgyak alapján pedig jelentős kelta lakosság élhetett a Badacsony környékén is.”

Fotó: La Téne

Lili és Bálint a történeti, mitológiai leírások olvasgatása közben azon kapta magát, hogy találtak egy olyan meghatározó kapcsolódási pontot, amiben össze tudják foglalni a számukra is fontos értékeket és elveket. A kelta vallási világkép természetközelisége, a női-férfi harmónia megjelenése a mitológiában, a törzsi életben jelenlevő kultuszok, amik a hegyekhez, folyókhoz, sziklákhoz kötődtek, úgy érezték olyan alapot adhatnak, amelyre érdemes építeni.

„Szerettük volna azt erősíteni a névválasztással is, hogy minden régi érték és történet alkalmas arra, hogy modern gondolkodással is aktuális, innovatív és inspiráló legyen.”

A logójukban pedig, ami szintén nem az egyszerűségre törekszik, viszont annál inkább elgondolkodtat, a természeti motívumok mellett, melyek jól hangsúlyozzák a La Téne kézműves termékek iránti elhivatottságát, belekerült a korszak egyik legjelentősebb térséghez köthető lelet is, a Badacsonylábdihegyi kétarcú fej, amely a kelta népcsoport egyik hazai emléke.

A művészetek, a hazai alkotók, kézművesek azonban nem csak így kapcsolódnak a La Téne alapjaihoz. Az üzlet a régi postaépületében találta meg a helyét, amely bár önmagában nem egy impozáns épület, belsőterét különleges atmoszférával ruházza fel egy a rendszerváltás előtti időket idéző 1967-es pirogránit alkotás. Horváth Sándor Hermész című munkáját Liliék megőrizték és idomultak is hozzá a belső dizájn tekintetében.

Fotó: La Téne Baadacsony

A desszertműhelyben a cukrászati termékeket mind helyben készítik, a fagylaltokat épp úgy, ahogy a finom péksüteményeket. Az újhullámos desszertkínálatukban a francia típusú édességek és aprósütemények mellett megtalálhatóak a háziasabb jellegű piték is. A Fagylaltzug pedig, ahol olasz típusú, saját főzésű gelatot és sorbet-t kínálatak, az idei szezontól kezdve üzemel egészen októberig.

Fotó: La Téne Baadacsony

Emellett a kávékra is nagy hangsúlyt fektetnek: a nyitástól kezdve a costa ricai Bányai kávét használják, amit a Tóth Sándorék által működtetett, szekszárdi Lucky Cap pörkölőből szereznek be.

„Egy barátságos, kreatív ötletekkel teli helyként igyekszünk üzemelni a környékbeli partnerekkel együttműködésben. Épp ezért van egy maximális limit, amit nem tudunk jelenleg átlépni, máskülönben a minőséget tennénk kockára.”

Fotó: La Téne Baadacsony

Emellett megtapasztalták azt is, hogy mennyi időt és energiát vesz el, amíg az ember megtalálja, majd igyekszik meg is tartani a megfelelő embereket a csapatában. „Tudjuk és érezzük, hogy milyen nehézséget jelent az emberhiány ebben a szektorban, a fővárostól való távolság miatt, pedig vidéken még nehezebb egész éves pozícióra, állandó embert találni.”

„A La Téne-ben azonban szeretnék erősíteni az emberekben, hogy a Balatonra nem csak nyáron éri meg ellátogatni. Olyan édességekkel tervezik kiegészíteni az állandó kínálatunkat, amik köré vagy mellé programot lehet szervezni, ha valaki a térségbe, a Badacsony környékére látogat.”

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram